Stárneme, tloustneme
a... ubývají nám svaly

Stárneme, tloustneme
a... ubývají nám svaly

19. 5. 2014

Tahle zpráva asi nikoho nepotěší. Čím jsou Češi starší, tím jsou obéznější a zároveň jim velmi rychle ubývá svalstvo, zjistil výzkum týmu z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Oba faktory v důsledku výrazně zatěžují financování českého zdravotnického systému a snižují kvalitu života ve vyšším věku.

Čeští muži dokonce na rozdíl od žen patří k nejobéznějším v Evropě. "Takzvaný body mass index, tedy poměr výšky a váhy, mají v normě muži pouze mezi 18 a 29 lety. Muži nad 30 let už mají průměrně mírnou nadváhu a s rostoucím věkem se tato hodnota zvyšuje. V kategorii obézní už jsou muži v průměru po 40. narozeninách. Nejobéznější jsou muži nad 70 let," řekl vedoucí výzkumu Jan Cacek. Ženy mají průměrně nadváhu až po padesátce.

S tělesnou aktivitou souvisí i takzvaná sarkopenie, tedy postupný úbytek svalů. U obyvatel Česka je podle výzkumníků až příliš rychlý kvůli nedostatečnému pohybu. "Pokles množství svaloviny může za nižší schopnost dát sílu do jakéhokoliv pohybu, i obyčejné chůze. Hlavně starší lidé jsou proto slabí a nejsou schopni často zabránit pádům. Snižují si tak kvalitu života," uvedl Cacek. Přitom by jim podle něj stačilo dvakrát týdně lehce posilovat.

Kondice horší než věk

Děkan fakulty Jiří Nykodým zmínil, že se sice stále prodlužuje průměrný věk dožití, kvalita života ve stáří se však nezvyšuje. "Velká část populace nemá pozitivní vztah k pohybu. Navíc má řada lidí sedavé zaměstnání, využívají moderní technologie, čímž se zvyšuje výskyt civilizačních chorob," uvedl.

Zajímavé je, že z odpovědí v dotazníku vyplývá, že Češi stráví chůzí denně hodinu. "To stačí na to, aby lidé nepřibývali na váze, pokud správně jedí. Buď tedy Češi jedí příliš, nebo v dotazníku nadsazovali," míní Cacek a upozornil na to, že většina lidí do práce jezdí buď autem, nebo městskou hromadnou dopravou místo chůze či jízdy na kole.

Výzkumný tým testoval na fyzickou zdatnost od roku 2011 téměř 1300 lidí, dotazník vyplnilo 6000 lidí. "Respondenty jsme získávali převážně na jižní Moravě. Snažili jsme se navštěvovat hromadné akce například pro rodiny či pro seniory. Nejezdili jsme na sportovní akce, které by výsledek zkreslily. I takto jde o lidi společensky aktivní," upozornil Cacek na možné částečné zkreslení přesného obrazu populace.

obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.