Začne výstava Země
černých faraonů

Začne výstava Země
černých faraonů

23. 5. 2014

Ve zrekonstruovaných prostorách Náprstkova muzea v Praze bude 30. května zahájena výstava Země černých faraonů. Představí vzácné exponáty, objevené archeologickou expedicí Národního muzea (NM) při výzkumu súdánské lokality Wad Ben Naga. Budou mezi nimi i archeologické poklady ze sbírek Súdánského národního muzea, které osobně přivezl tamní ministr zahraničních věcí Alí Ahmad Charti do Prahy. Většina zapůjčených originálů opustila zemi vůbec poprvé.

Česká expedice objevila v Súdánu řadu unikátů – například bustu zlacené sochy boha Apedemaka nebo sousoší boha Amona a bohyně Mut, na jehož restaurování a konzervaci pracovali odborníci muzea od dubna 2013.

Súdánské národní muzeum zapůjčilo na výstavu Země černých faraonů v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur čtyřicet významných předmětů. Velkou část objevila v uplynulých třech letech právě česká archeologická expedice.

„Zastoupeny na ní budou i nálezy pocházející ze súdánských výzkumů před 55 lety v téže lokalitě a předměty pocházející z výzkumů Českého egyptologického ústavu na súdánských lokalitách Usli a Sabaloka,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. K unikátům zapůjčené kolekce patří soubor soch objevený koncem roku 2013 českou expedicí v hlavní svatyni Týfónia, chrámového komplexu zasvěceného bohyni Mut ve Wad Ben Naga. Mezi nimi vyniká busta zlacené sochy boha Apedemaka – jedno ze tří známých trojrozměrných vyobrazení božstva se lví hlavou, a dvě sousoší původně egyptských božstev Amona a Mut.

Mezinárodní expedice pod vedením Pavla Onderky bude ve výzkumu lokality Wad Ben Naga, jednoho z největších měst starověké Núbie v období Merojského království (asi 300 př. n. l.) pokračovat na podzim.

muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.