Národní divadlo vystaví
své hudební poklady

Národní divadlo vystaví
své hudební poklady

30. 5. 2014

Partitury, do nichž si psali poznámky velcí čeští dirigenti, orchestrální party, které mnoho pamatují i unikátní hudební rukopisy představí výstava, která bude příští týden otevřena na prvním balkoně historické budovy Národního divadla v Praze (ND). Všechny poklady pocházejí z hudebního archivu české první scény, vystaveny budou v rámci oslav Roku české hudby až do září.

V knihovně notových materiálů nejsou jen hudebniny, z nichž se hrají současná operní představení. Za dlouhá desetiletí se v ní shromáždilo množství vzácných památek, pokladů z dějin zlaté kapličky, ale i z dějin české a evropské hudby. "Jsou tu například rukopisy oper Bohuslava Martinů Hry o Marii a Julietta, první provozovací partitury děl, která měla v ND světovou premiéru, například Dvořákovy Rusalka a Čerta a Káči a Janáčkových Výletů pana Broučka," uvedl šéfdramaturg opery Ondřej Hučín.

V archivu se najdou stovky notových i literárních materiálů dokládajících operní a koncertní činnost Národního divadla, ale i civilní život a každodenní starosti umělců. Na deskách historických sborových partů Dvořákovy Stabat Mater se zájemci třeba dozvědí, kolik stálo za 1. světové války sádlo či boty. Cenzurní libreta s krásnými policejními pečetěmi prozradí, co vadilo c. k. nebo později protektorátním úřadům na operních textech. Velké množství razítek, mnohdy otisknutých jedno přes druhé, dokládá cestu jednotlivých hudebnin dějinami i měnící se názvy pražských operních divadel.

Zcela zvláštní fond pak představuje archiv německé opery v Praze. Zahrnuje obrovský repertoár uváděný v Novém německém divadle (dnešní Státní opeře) i třeba hudebniny pocházející ze soukromého archivu proslulého ředitele Angela Neumanna či popsané věnováním od Richarda Strausse.

K nejstarším památkám archivu se řadí notové materiály z přelomu 18. a 19. století, jako například partitura Mozartovy opery Cosi fan tutte ze slavné kopistické dílny Wenzela Sukowatého při Dvorním divadle ve Vídni, nebo vzácný opis Fidelia z let 1805-1806 s korekturami Ludwiga van Beethovena a pozdějšími vpisy Bedřicha Smetany.

Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.