Valtický zámek představí
slavný rod Lichtenštejnů

Valtický zámek představí
slavný rod Lichtenštejnů

30. 5. 2014

Rodu Lichtenštejnů jsou věnovány dvě stálé výstavy, které si od soboty poprvé prohlédnou návštěvníci zámku ve Valticích na Břeclavsku. Najdou je v nově rekonstruovaných, dříve veřejnosti nepřístupných místnostech.

Tématem první výstavy je genealogie a heraldika Lichtenštejnů. Jejím základem je ojedinělý soubor 60 obrazů všech lichtenštejnských knížat a dalších členů rodu, kteří se významně zapsali nejen do dějin jižní Moravy. Kolekci kopií i originálů se podařilo shromáždit díky pomoci Lichtenštejnských sbírek Vaduz-Vídeň a Národního památkového ústavu. Návštěvníci si mohou prostudovat také kompletní rodokmen.

Druhá z expozic je zaměřená na místo posledního odpočinku, které pro příslušníky mocného rodu nechal na počátku 17. století zbudovat Maxmilián z Lichtenštejna s manželkou Kateřinou z Boskovic, a to ve Vranově u Brna. Výstava popisuje vznik vranovského chrámu i hrobky, jejich uměleckou výzdobu i samotnou mariánskou legendu, jež se k významnému poutnímu místu váže.

Obě valtické expozice představují součást širšího projektu, jehož cílem je mapování a turistická prezentace stop šlechtického rodu na jižní Moravě a v Dolních Rakousech. Už minulou sobotu začala v Mikulově na Břeclavsku další výstava, která popisuje činnost tamních Lichtenštejnů ve 13. až 16. století.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...