Skořepová a Nesvadba:
sbohem Zlaté kapličce

Skořepová a Nesvadba:
sbohem Zlaté kapličce

18. 6. 2014

Naposledy na scéně Národního divadla vystoupí Luba Skořepová a Miloš Nesvadba v derniéře Gogolova Revizora. Oba se tak na jevišti Stavovského divadla s první českou scénou rozloučí po více než 60 letech, kdy hráli v jejích inscenacích. V Revizorovi účinkovali na scéně ND již v jeho nastudování před pěti desítkami let.

Klasickou Gogolovu satiru v inscenaci, která se hrála od konce roku 2006, režíroval šéf činohry ND Michal Dočekal. Přestože komedie byla napsána před 170 lety, stále inspiruje divadelníky k opětovnému uvádění. Věrně zobrazuje mravy potentátů provinčního rozměru, které vytvářejí společenské klima, v němž se tak dobře daří hochštaplerům a podvodníkům všeho druhu. Chlestakova, bezvýznamného mladíka, kterého honorace okresního městečka považuje za muže ze vzdáleného hlavního města, pověřeného tajně prověřit místní nešvary, hraje Saša Rašilov. Za výtvarný kód inscenace tvůrci zvolili poetiku 70. let, podle nich bezprostředně asociuje stísněnost a servilnost, malichernost a bezohlednost, klima ukoptěného funkcionářského kariérismu.

Miloš Nesvadba v dubnu oslavil 89. narozeniny. Jako dvacetiletý začínal ve Studiu Národního divadla u režiséra Jindřicha Honzla, v roce 1948 přešel do činohry ND. Jeho doménou jsou role komické, v nichž těží z výrazné mimiky, smyslu pro detail, zkratku a parodickou nadsázku.

Lubě Skořepové bylo loni již 90 let a její začátky v Národním divadle jsou podobné jako Nesvadbovy. V Činohře Národního divadla měla od roku 1948 často příležitost hrát s největšími hereckými osobnostmi poválečného období v inscenacích režisérů, jakými byli Jindřich Honzl, Aleš Podhorský, Karel Dostal, Antonín Kurš či Otomar Krejča, Alfréd Radok, Jaromír Pleskot, Miroslav Macháček, Evald Schorm a další. Luba Skořepová vytvořila v Národním divadle téměř 140 rolí.

Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...