Sir Nicholas Winton, zachránce
mnoha dětí, má 103. narozeniny

Sir Nicholas Winton, zachránce
mnoha dětí, má 103. narozeniny

19. 5. 2012

Sir Nicholas Winton oslavil v sobotu neuvěřitelné 103. narozeniny. Hrdinství muže, který zachránil sedm stovek židovských dětí z území bývalého Československa před transportem do koncentračních táborů, slouží zářivým příkladem potenciálu dřímajícího v každém člověku.

„Na světě se vždy děly špatné věci, vždy tu byly války a konflikty. Vidíte to každý den. Jen velmi zřídka se setkáte s někým, kdo si přečetl stejné články, ale místo nečinnosti se s tím rozhodl něco udělat. Právě to učinil můj dědeček,“ prohlásil Laurence Watson, vnuk sira Nicholase.

Většinu lidí obvykle čeká na oslavě 103. narozenin početný zástup potomků, se sirem Wintonem by ale mohly slavit doslova tisíce dětí, vnuků a pravnuků.

Sir Nicholas Winton těsně před začátkem 2. světové války zachránil 669 českých židovských dětí tím, že jim umožnil tajně odjet speciálními vlaky z Československa do Anglie. Protože se svým statečným činem nikdy nechlubil, svět se o něm dozvěděl až v 80. letech z filmů a dokumentů. V roce 2009 vyrazil historický expres Wintonův vlak po stejné trase jako před 70 lety i s řadou \"Wintonových dětí\".

historie výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%