Když papouška, tak chytrého,
který se naučí trochu mluvit

Když papouška, tak chytrého,
který se naučí trochu mluvit

18. 7. 2014

Opeřený společník, se kterým si i trochu „pokecáte“. To je poslední trend u papoušků. Lidé si z nich v poslední době vybírají spíše větší a inteligentnější druhy, které jsou schopné se naučit opakovat více slov. V absolutních počtech jsou však nejčastějšími domácími mazlíčky stále andulky a korely.

Z inteligentnějších papoušků je nejpopulárnější žako, jehož cena se dlouhodobě drží kolem 13 tisíc korun. „V posledních letech jsou cenově dostupnější i největší z papoušků, arové. Z nich je nejčastěji chovaný ara ararauna, jehož cena se pohybuje okolo 25 tisíc korun,“ uvedl chovatel Jan Potůček.

Z dostupných druhů papoušků, pro které by si však zájemci museli dojet do zahraničí, je nejdražší tricha orlí. Cena mláďat tohoto druhu se podle Potůčka pohybuje od 300 tisíc korun výše. Za minimálně čtvrt milionu korun se dají pořídit například ara hyacintový, kakadu palmový nebo amazoňan rudoocasý. Třeba aru hyacintového si přitom někteří lidé pořizují i domů na ochočení, poznamenal odborník.

Kdy je registrace povinná

Chovatelé exotických ptáků se nemusejí povinně registrovat. Jejich počet se v Česku odhaduje řádově na tisíce a v posledních letech klesá. Podle Potůčka je důvodem finanční i praktická náročnost chovu, který vedle pořízení samotných zvířat zahrnuje výstavbu chovných zařízení a jeho pravidelnou údržbu i náročnost jednotlivých druhů na potravu.
Povinnou registrací musejí procházet chovatelé vlastnící druhy spadající do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES o omezení obchodů s ohroženými druhy. Každý pták uvedený na tomto seznamu musí být označen pevným nesnímatelným kroužkem nebo čipem. Podle nich jsou jedinci registrovaní a mají k tomu doklady původu.

Všichni takto vzácní papoušci jsou evidováni v centrálním registru CITES spravovaném ministerstvem životního prostředí. V loňském roce byl nejčastěji registrovaným druhem z této skupiny ara marakána, v tuzemském registru přibylo 128 jedinců. Celkově jich je evidováno 329, ale jedná se pouze o ptáky zaregistrované od roku 2004, kdy vznikl celostátní registr.

Černý trh je nelegální

Prakticky je dovoz a vývoz těchto opeřenců možný jen v rámci Evropské unie. Nutné je však potvrzení veterináře a proclení papoušků. U vzácných druhů je navíc nezbytný evropský registrační list a vývozní nebo dovozní povolení, které na žádost chovatele vydává ministerstvo životního prostředí. „Dovoz ptáků odchycených z volné přírody je do EU od roku 2004 zcela zakázán,“ doplnil Potůček.

V České republice se ovšem vyskytují i druhy, které legální cestou nelze sehnat. Podle Potůčka je z nich zřejmě nejdražší a nejvzácnější ara kobaltový, kterého chová pražská zoologická zahrada. „Jeho cena je nevyčíslitelná, na černém trhu vyjde mladý chovný pár v přepočtu na asi čtyři miliony korun,“ dodal. Tři samečky tohoto papouška před čtyřmi lety přivezli do Česka pašeráci. Pašování zvířat je samozřejmě trestné.

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.