Šternberk a jeho okolí

Šternberk a jeho okolí

24. 7. 2014

Nedávno jsme s našimi seniory byli na zájezdu na Hané, kousek od Olomouce. Navštívili jsme zde město Šternberk, stejně zvaný hrad a Expozici času.

Expozice času je v 10 místnostech, které jsou vybaveny především exponáty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, Národního technického muzea v Praze, Židovského muzea v Praze a Obuvnického muzea Zlín.  Viděli jsme zde  očase skoro vše, od vesmírného času k atomovým hodinám a nejmodernějším metodám měření času. Mohli jsme sledovat vznik vesmíru, nejrůznější kalendáře a spoustu zajímavých hodin - mechanické, elektrické i elektronické, ale také nejrůznějšího tvaru a velikostí. Dozvěděli jsme se, jak se čas projevuje třeba v medicíně či módě. Návštěvu této zajímavé Expozice času mohu doporučit.

Další naše cesta po nezbytném naplnění žaludku vedla na hrad Šterberk. Ten byl založen ve 13. století, původně jako hrad gotický. Několikrát byl přestavován a upravován, takže zde můžeme vidět nejrůznější slohy. Návštěva hradu s příjemnou průvodkyní byla velice zajímavá. Z hradu jsme do asi tři kilometry vzdálené obce Paseky. Zde je arboretum se zajímavým názvem Makču Pikču.

Arboretum bylo založeno roku 2008. Můžeme zde vidět spoustu nejrůznějších zahradních jezírek, vodních prvků, zajímavých kamenů, skalniček, travin, kaktusů, keřů a mnoho jiného. Nechybí tu ani altánky či občerstvení. Zájemci si mohou kytičky či rostlinky nejen prohlédnout a pokochat se jejich krásou či vůní, ale je možné si je také zakoupit.

V arboretu se všem líbilo. Potěšili se pohledem na krásu, občerstvili se a také si domů něco zakoupili. Zájezd se vydařil a všichni byli spokojeni.

hrady a zámky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.