Vzhůru do lesa, porostou houby
a nezapomeňte poslat recept!

Vzhůru do lesa, porostou houby
a nezapomeňte poslat recept!

21. 8. 2014

Houbařská sezona pokračuje, plné košíky lidé nasbírají ve vyšších a středních polohách třeba na jihozápadě Čech a severovýchodě Moravy. "Nejvíc je holubinek, dostatek je i všech druhů hřibů. Slabší je to stále na východ až severovýchod od Prahy, v části Polabí, na Nymbursku či směrem na Mladou Boleslav nebo na Pardubice," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Výhled do dalších dnů je podle něj pro houbaře pozitivní. Houbám pomohl nejen déšť, ale i ochlazení, místy však až moc velké. "Možná, že by jim (houbám) vyhovovalo přes těch dvacet stupňů," řekl Landa.

Do lesa se obzvlášť vyplatí zajít na Šumavě, v Pošumaví, na Plzeňsku, na severovýchodě Moravy. Dobré je to i na střední Moravě. Víc než minulý týden houby rostou v Krkonoších a na Vysočině.

Žně mají v těchto dnech ti z houbařů, kteří sbírají některé ze 150 druhů holubinek. Na své si ale přijdou i lidé, kteří si vystačí s hřibovitými houbami. "Rostou, nejen základní rod hřib, ale prakticky i ty suchohřiby a klouzky a další skupiny hřibů. Rostou i lišky," uvedl Landa. Často podle něj ale houbaři narazí na hořké hřiby. Zatím je málo bedel a žampionů.

Také muchomůrky jsou, hojně jedlá a velmi dobrá muchomůrka růžovka, v lesích jsou však i ty jedovaté, jako je třeba muchomůrka tygrovaná. Nejjedovatější je muchomůrka zelená. "Já jsem o té zelené muchomůrce letos nějak zvlášť neslyšel, ale určitě také roste," dodal předseda České mykologické společnosti. Pořád podle něj platí, že nespokojení mohou být houbaři, kteří vyrazí do lesa na mnoha místech středních Čech. "Já jsem včera (ve středu) byl na Křivoklátsku a našel jsem tam stěží kolem pětadvaceti druhů. A byly to zase vesměs holubinky a nebyly v dobré kvalitě," řekl. Lidé podle něj v těchto dnech nosí do mykologické poradny například i čechratky černohuňaté. Na jídlo se podle něj moc nehodí.

 

Také máte rádi houby? Prozraďte nám, jak je zpracováváte a jaké pochoutky z hub připravujete. Pošlete nám svůj recept na jakýkoli pokrm či přílohu z hub. Nejzajímavější recept oceníme "nejlepší českou kuchařkou všech dob" od Marie Janků-Sandtnerové. Více informací o soutěži najdete zde.
houby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.