Babičky a dědečkové opět čtou dětem

Babičky a dědečkové opět čtou dětem

20. 9. 2014

Mezinárodní průzkum SHARE ukázal, že denně je u nás se svými vnoučaty každý desátý prarodič. Naproti tomu na jihu Evropy hlídá děti každý den 30 procent babiček a dědečků. Obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem odstartovala na podzim projekt  Babička a dědeček do školky v dalších čtyřech městech.

Projekt podpořený Nadací Agrofert a realizovaný ve spolupráci s projektem SenSen (Senzační senior) Nadace Konta Bariéry, tak z Frýdku-Místku v roce 2012 doputoval letos také do Prahy, Brna, Ostravy a Zlína a rozšířil tak řady více než 50-ti mateřských škol v České republice, které se do čtení seniorů dětem zapojily. 

Babička a dědeček do školky proběhne vždy ve dvou vybraných mateřinkách čtyř velkých měst. Účastnit se jej bude jedna třída dětí, za kterou přijde babička či dědeček v pohádkovém kostýmu a přečte jim jeden z pohádkových příběhů. Senioři budou školky navštěvovat každý den po dobu jednoho týdne od září do prosince 2014.

„Školky jsme si vytipovali, oslovili je a vysvětlili jim náš záměr. Setkali jsme se s nadšením, byli informováni rodiče, a tak už nic nebrání tomu, abychom projekt rozjeli v praxi. Počítáme s prarodiči dětí ve školkách, ale oslovili jsme i tamní seniorská sdružení a kluby, jejichž členy bychom také rádi zapojili,“ popisuje Eva Katrušáková, ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem®. Nejvíce zájemců přijde z projektu Senzační senior.

Pravidelné hlasité předčítání v dětském věku přináší rozvoj jazyka, podněcuje uvažování, zlepšuje představivost, ale také třeba schopnost soustředění a naslouchání druhým, učí i úctě ke starší generaci. Tyto dovednosti totiž dnes bohužel tlumí nadměrné sledování televize či sezení u počítače. Už ve školce se tak děti budou mít možnost lépe připravit na počátek školní docházky i další život.

Dědečkové a babičky při každé návštěvě budou dětem nejen číst pohádky či příběhy, ale budou si s nimi také povídat o knížkách a jejich hrdinech. Po každé návštěvě se s dětmi rozloučí dárkem, tištěnou pohádkou. Tu si malí posluchači odnesou domů, aby jim ji mohli večer před spaním přečíst jejich rodiče.

To nejdůležitější, co by dětem, rodičům a seniorům tento projekt měl přinést, je vzájemný respekt, sdílení společného času a radost ze čtení. Projekt startuje ve druhé polovině září.

děti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%