Foto

Podzim života je krásný

24. 9. 2014

Když se dny krátí, podzim vchází do dveří. Děti pouští draky, odlétají ptáci, jimž přejeme šťastný let a ať se brzy vrátí. Sluníčko už svítí jen maličko.

Dnes jsem vyprávěla vnoučatům a bylo to moc hezké a hezky jsme si to užili.

Podzim života je krásný. Mládí má sílu a stáří - podzim života - zas moudro a zkušenosti. Naše babičky a dědové bývali více šediví a ustaraní než my. A rádi vzpomínáme, jak nám vyprávěli. V moudrém věku je člověk spokojený, a ani by snad neměnil, protože ví, co chce. A vzpomíná na rodiče i prarodiče a snaží se vštěpovat stejné svým vnoučatům.

Ztratila jsem syna, myslela jsem, že nám skončil život. Ale je na člověku, jak se se vším vypořádá a jakou vůli má žít dál. Nevzdávat se a nehodit flintu do žita. Protože jakmile se nevzdá a doufá a začne věřit sám v sebe, začne znovu žít. Žít každičký den, prožít ho od rána až do večera naplno.

S malými dětmi obzvláště nádherné, když už jsou v předškolním věku a můžeme jim vyprávět pohádky a vše, co vidí kolem nás, jim vysvětlovat a ještě je držet v těch pohádkách. Svět je pro ně krásný. Neumějí lhát, rádi se na vše těší a umějí hezky povídat. Život je umět žít. To, co jsem kdysi napsala ve svém úvodním článku "Savoire vivre". Umět se radovat ze života a vnoučat. Pokud  vnoučata poví: Babičko a kdy zase přijedeš a budeme si vyprávět ? Je to ta největší odměna, kterou nám život dává.

Člověk ztrácí blízké, ať prarodiče či rodiče, ale pokud ztrátí dítě, zůstane bol v srdci navždy. Ale děkuji každý den, že jsem se dočkala vnoučat, která mne nyní provází. Kujeme pikle, kam půjdeme pouštět draka, kujeme pikle, kdy půjdeme přes Karlův most, kujeme pikle, kam půjdeme hledat houby, zkrátka je toho dost.

Podzim života je krásný a především pro nás babičky. Mládneme s vnoučaty už jen tím, že se vracíme tam, kde jsme bývali se svými dětmi, avšak si to víc užíváme. Podzim života mám ráda a myslím stejně jako klasik, čtyřicítka je stáří mládí, ale padesátka je mládí stáří. Slavný citát moudrého Victora Huga.

 

Můj nejkrásnější podzim - to je téma, které vyhlásila redakce na poslední dva zářiové týdny. Jaký byl váš nejkrásnější podzim, na co rádi vzpomínáte či na jaký podzim nezapomenete a proč? Napište svůj příběh, ten nejzajímavější oceníme dárkem od Avonu.
Můj nejkrásnější podzim
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%