Foto

Podzim života je krásný

24. 9. 2014

Když se dny krátí, podzim vchází do dveří. Děti pouští draky, odlétají ptáci, jimž přejeme šťastný let a ať se brzy vrátí. Sluníčko už svítí jen maličko.

Dnes jsem vyprávěla vnoučatům a bylo to moc hezké a hezky jsme si to užili.

Podzim života je krásný. Mládí má sílu a stáří - podzim života - zas moudro a zkušenosti. Naše babičky a dědové bývali více šediví a ustaraní než my. A rádi vzpomínáme, jak nám vyprávěli. V moudrém věku je člověk spokojený, a ani by snad neměnil, protože ví, co chce. A vzpomíná na rodiče i prarodiče a snaží se vštěpovat stejné svým vnoučatům.

Ztratila jsem syna, myslela jsem, že nám skončil život. Ale je na člověku, jak se se vším vypořádá a jakou vůli má žít dál. Nevzdávat se a nehodit flintu do žita. Protože jakmile se nevzdá a doufá a začne věřit sám v sebe, začne znovu žít. Žít každičký den, prožít ho od rána až do večera naplno.

S malými dětmi obzvláště nádherné, když už jsou v předškolním věku a můžeme jim vyprávět pohádky a vše, co vidí kolem nás, jim vysvětlovat a ještě je držet v těch pohádkách. Svět je pro ně krásný. Neumějí lhát, rádi se na vše těší a umějí hezky povídat. Život je umět žít. To, co jsem kdysi napsala ve svém úvodním článku "Savoire vivre". Umět se radovat ze života a vnoučat. Pokud  vnoučata poví: Babičko a kdy zase přijedeš a budeme si vyprávět ? Je to ta největší odměna, kterou nám život dává.

Člověk ztrácí blízké, ať prarodiče či rodiče, ale pokud ztrátí dítě, zůstane bol v srdci navždy. Ale děkuji každý den, že jsem se dočkala vnoučat, která mne nyní provází. Kujeme pikle, kam půjdeme pouštět draka, kujeme pikle, kdy půjdeme přes Karlův most, kujeme pikle, kam půjdeme hledat houby, zkrátka je toho dost.

Podzim života je krásný a především pro nás babičky. Mládneme s vnoučaty už jen tím, že se vracíme tam, kde jsme bývali se svými dětmi, avšak si to víc užíváme. Podzim života mám ráda a myslím stejně jako klasik, čtyřicítka je stáří mládí, ale padesátka je mládí stáří. Slavný citát moudrého Victora Huga.

 

Můj nejkrásnější podzim - to je téma, které vyhlásila redakce na poslední dva zářiové týdny. Jaký byl váš nejkrásnější podzim, na co rádi vzpomínáte či na jaký podzim nezapomenete a proč? Napište svůj příběh, ten nejzajímavější oceníme dárkem od Avonu.
Můj nejkrásnější podzim
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavel Král
Moc hezky jste to napsala - včetně té smutnější stránky. O sportu také píšete výborné a zasvěcené články.
Pavel Král
Podzim našich životů je už klidnější a sklízíme zaslouženě ovoce svých předchozích horkých letních let v zaměstnání- A tak si můžeme užívat radosti s vnoučaty, příbuznými a přáteli.
Milada Salajková
Jestliže jsme si mysleli o našich dětech to nej, pak vnoučata jsou tím nejúžasnějším a nejkrásnějším co nám život dal. V říjnu budu bohatší o vnučku a pravnuka.
Miroslav Štorch
Moc hezký článek. Jako děda si užívám už dospělé vnuky, kteří se musí hodně ohánět, aby získali a udrželi si zaměstnání. Naštěstí jsou šikovní a v životě se neztratí. To je pro prarodiče nejlepší odměna, když děti a vnoučata jsou slušní lidé. Bohužel někdy potomci odejdou dříve než rodiče, ale naštěstí díky vnoučatům se s tím dokážeme vyrovnat. Hodně dalších radostí s vnoučaty přeji.
Jana Šenbergerová
Diblíky v očích mají po babičce. Hezká trojka! Tak ať je vám spolu krásně.
Marie Magdalena Klosová
Přeji hodně radosti s těmi malými pokračovateli našich rodů.
Lidmila Nejedlá
Vážená paní Šorejsová, máte hezká vnoučátka a Vy jste hezká babička. Tak ať je i svět kolem vás jen hezký.
Vladka Steinová
Dobrý den,se slzami v očích čtu Váš příběh.Přežít své dítě je snad největší hrdinství,kterého je žena schopna, je to ale i velká bolest.Smekám před Vámi. Nechť Vaše další dny a další život je jen prosluněn a bez bolesti.Vladka
Eva Balúchová
Taky si užívám radosti i starosti(bydlíme všichni v jednom domě) s vnoučaty.Oblíbené jsou každoroční výlety do Zoo,na přehradu na parník a hrad Pernštejn.Jsem ráda,že i vnučka, které je 23,se ptá kdy pojedeme na výlet. Letos si ještě dáme podzimní Pernštejn.Až budou krásně zbarvené lesy. Je mě líto,že jste přišla o syna,ještěže máte potěšení s vnoučaty.Souhlasím s Vámi,podzim života i v přírodě je krásný.
Zuzana Pivcová
Pocity babičky vůči vnoučatům neznám a už nezažiju, ale asi to je hodně silné, když jste to tak krásně vylíčila. Vám i všem dalším babičkám přeji, ať si to se svými vnuky oboustranně hodně užijete.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.