Kaiser s Lábusem hrají
v Ženě za pultem 2

Kaiser s Lábusem hrají
v Ženě za pultem 2

24. 9. 2014

Vševědoucí levicová prodavačka známá z televizního seriálu Žena za pultem se vrátila ve vizionářské komedii, která na jevišti pražského Divadla Kalich svedla dohromady čtyři výrazné osobnosti domácí scény: autora Petra Kolečka, režiséra Davida Drábka a herce Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera. Premiéra hry nazvané Žena za pultem 2: Pult osobnosti se uskutečnila včera večer. A diváky na ni vítaly pionýrky. 

Normalizační seriál Jaroslava Dietla z dob reálného socialismu se v televizi objevil v roce 1977 s Jiřinou Švorcovou v titulní roli. Příběh o životě a starostech obyčejné prodavačky a jejích kolegyň byl ve své době oblíbený. Jeho děj vyzdvihoval lidskost, přátelství, vztahy mezi lidmi a především socialistickou uvědomělost. Objevovaly se v něm zavádějící scény s plnými pulty potravin a ochotnými prodavačkami, což neodpovídalo realitě. Už v době vzniku byl "soudruhy" kritizován pro neuspořádaný osobní život hlavní hrdinky. 

Nově napsaný příběh začíná o volebním víkendu v malém koloniálu, jehož prodavačka věří, že to konečně dopadne a komunisté vyhrají. Už dlouho se učí, jak se řeknou čínsky rohlíky a vlašák, protože chce stačit čínským obchodníkům, kteří přijdou, až se rozjede obchod s východem. Hanka, která u ní nakupuje makrobiotickou stravu, se jí vysmívá, komunisti podle ní nikdy nevyhrají. 

Kaiser s Lábusem na jevišti ztvárnili celkem čtyři role, přičemž prý živě diskutovali o tom, kdo se chopí té titulní. Lábus nakonec vyhrál a ztvárnil navíc stokilového manžela Pepu. Kaiser se uvedl jako syn hlavní hrdinky a vyznavačka zdravé výživy. 

„Je to vlastně hra o tom, jak by to dopadlo, kdyby komunisti u nás vyhráli volby. Trochu to připomíná americký akční thriller Den poté,“ charakterizoval inscenaci Lábus. Autor prý s nimi tento svůj nápad nejprve konzultoval – a když souhlasili, přinesl najednou už celou napsanou hru. 

„Když jsme pak na tom s režisérem Drábkem začali pracovat, využili jsme některé své nápady a leccos se upravilo,“ dodal Lábus. Při zkouškách se prý nejvíce prali s mnoha převleky a také s točnou na jevišti, kde jsou kulisy na tři různá prostředí. Kostýmy si ale převlékají bleskurychle. 

Nejbližší reprízy hry jsou připraveny na 24. září, 14. a 24. října a 10. a 18. listopadu. 

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.