Na houby! Rostou
jako dlouho ne

Na houby! Rostou
jako dlouho ne

25. 9. 2014

Houbařské žně pokračují, lidé mohou v lesích najít kromě obvyklých druhů také houby podzimní, začínají růst už i václavky. Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy letos rostou houby více než loni, a to i přes výrazné letní výkyvy. A navíc nehrozí, že by přestaly růst. To by mohly překazit pouze několikadenní mrazy.

Tento týden rostou hodně v okolí Prahy, zatímco na Moravě jsou v útlumu. "Kde houby nerostly, tam to teď dohánějí, což se týká okolí Prahy," potvrdil Landa. Naopak na Moravě rostly houby několik týdnů hojně a tato vlna se vyčerpala. Není ovšem vyloučeno, že se znovu objeví.

V lesích lze najít mnoho druhů hub, zejména ty hřibovité, holubinky, bedly a žampiony. Rostou už i podzimní houby, například šťavnatky. Objevují se i václavky, zatím ale nerostou naplno. Při sběru václavek je nutné mít na paměti, že jsou za syrova jedovaté. "Sbírají se jen kloboučky mladých plodnic a musí se minimálně 20 minut vařit," připomněl Landa.

Růst hub by mohly zastavit trvalejší mrazy. Několik stupňů mrazu vydrží například hlívy nebo penízovky. Pokud takové houby několikrát po sobě zmrznou a přes den rozmrznou, pak se nesbírají. "Jsou napůl mrtvé a začnou se kazit. Mohou tam vznikat i nejedlé látky," uvedl Landa s tím, že takové houby zároveň chátrají na vzhledu.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%