Zájem o české památky
rekordně stoupá

Zájem o české památky
rekordně stoupá

9. 10. 2014

Státní hrady, zámky a další památky navštívilo letos od ledna do konce září o 150 tisíc návštěvníků víc než za celý loňský rok. "Zájemců celkem dosud přišlo 4,4 milionu, tedy o 16,5 procenta více než loni v tomtéž období," sdělila Jana Tichá, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), který památky spravuje. Více návštěvníků znamená pro ústav i lepší výnosy, na opravy památek tak může jít o 30 milionů korun více.

Největší zájem platících návštěvníků zaznamenaly stejně jako loni zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov, jejichž návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 procent. Za nimi jsou zámek Hluboká a hrad Karlštejn.

Vysokou návštěvnost památkám zajistila kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a kulturních programů, které kasteláni připravili. Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku zaznamenaly některé méně známé památky. Byl to hlavně zámek Kunštát, centrum letošního Roku pánů z Kunštátu s novou expozicí. Do konce letošního roku se počet návštěvníků na Kunštátě oproti loňsku pravděpodobně zdvojnásobí.

Ještě větší růst zaznamenaly severočeské Zákupy, na něž už nyní zavítal dvojnásobek milovníků české historie než obvykle. Správa zámku, který patřil rodu Habsburků a byl svědkem sňatku Františka Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové, připravila mnoho akcí, jimiž se zámek zapojil do připomínek stého výročí sarajevského atentátu.

 

Nejnavštěvovanější památky
1. Lednice
2. Český Krumlov
3. Hluboká
4. Karlštejn
5. Konopiště
6. Kroměříž
7. Křivoklát
8. Sychrov
9. Bouzov
10. Trosky

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.