Muž, v jehož hrudi nejdéle
bije transplantované srdce

Muž, v jehož hrudi nejdéle
bije transplantované srdce

23. 10. 2014

Jen pár měsíců života zbývalo jihlavskému učiteli Rudolfu Sekavovi, když se před třiceti lety dozvěděl, že jeho nemocné srdce dlouho nevydrží. Lékaři mu nabídli transplantaci. Do té doby výjimečného zákroku se bál, ale nakonec jej podstoupil. Od té chvíle, 23. října 1984, mu v těle tepe srdce mladé ženy a dnes je nejdéle žijícím člověkem s transplantovaným srdcem u nás.

S operacemi srdce se tehdy v Československu teprve začínalo, a tak se Sekava snažil s lékaři smlouvat, zda by to nešlo jinak. Ale na jeho nemoc nebylo léku, proto nakonec po setkání s prvním českým pacientem s transplantovaným srdcem Josefem Divinou, kterému se vedlo dobře, s komplikovaným zákrokem souhlasil.

Pětihodinovou operaci provedl tým profesora Pavla Firta pod vedením tehdejšího šéfa IKEM Vladimíra Kočandrleho. Sekava se stal třetím pacientem, kterému v IKEM transplantovali srdce.

„Byl to nezvyklý pohled na prázdný hrudník,“ vzpomínal profesor Pavel Firt z kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, který byl v prvním transplantačním týmu. „Také když se srdce od dárce rozběhlo, byl to pro nás zázrak. Ono to fungovalo. Tehdy to bylo něco výjimečného. Dnes je to samozřejmost,“ poznamenal Firt.

V transplantacích jsme na špici

Éru transplantací, které jsou vrcholným dílem medicíny, zahájil IKEM po šestnácti letech od světové premiéry profesora Christiana Barnarda v jihoafrickém Kapském Městě (3. prosince 1967). V počátcích přežilo jen asi sedm procent pacientů déle než rok. Obrat přišel až s vývojem léků usnadňujících přijetí cizích orgánů.

„Jeden rok po transplantaci dnes přežívá přes devadesát procent příjemců a šedesát procent přežívá více než deset let,“ uvedl přednosta kardiocentra IKEM profesor Jan Pirk, který má za sebou stovky transplantovaných srdcí.

Dnes je úroveň české transplantační medicíny jedna z nejvyšších v Evropě. Celkově už lékaři v Česku uskutečnili víc než tisíc těchto náročných operací. Srdce se tu transplantují ve dvou centrech – v Praze a od roku 1992 v Brně. IKEM si od začátku udržuje postavení největšího pracoviště zaměřeného na srdeční operace.

Třicet let slaví dvoje narozeniny

Na "nové" srdce se nyní čeká v průměru jeden rok. Věkový průměr příjemců je 50 let a jsou to především muži. Transplantace srdce stojí 1,714 milionu korun a je nejnákladnější transplantací vůbec.

Dnes sedmasedmdesátiletý Sekava se díky této operaci mohl tehdy vrátit k povolání středoškolského učitele. Také jezdil na kole a s novým srdcem procestoval kus Evropy, nyní už jen chodí na dlouhé vycházky. A již třicet let slaví každoročně dvojí narozeniny, na jaře a na podzim.

Ty druhé patří srdci tehdy pětadvacetileté ženy, která zemřela po nehodě: „Jsem jí dodnes vděčný, že díky ní mohu žít aspoň já, když ona tu možnost neměla. A věřím, že je tak trochu součástí mě samotného,“ dodal Rudolf Sekava.

srdce transplantace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%