Zemřel Ray Bradbury, autor
knihy 451 stupňů Fahrenheita

Zemřel Ray Bradbury, autor
knihy 451 stupňů Fahrenheita

6. 6. 2012

Slavný americký spisovatel Ray Bradbury, autor 451 stupňů Fahrenheita a Marťanské kroniky, zemřel ve věku 91 let.

Smrt věhlasného autora sci-fi povídek a románů oznámilo nakladatelství Harper Collins. „Pan Bradbury zemřel v tichosti, v noci na středu ve svém domě v Los Angeles po dlouhé nemoci,“ uvedlo v prohlášení.

„Svět ztratil jednoho z nejlepších spisovatelů všech dob a já člověka nejbližšího mému srdci,“ píše na Twitteru Bradburyho vnuk Danny Karapetian.

Gigant science fiction

Bradbury se proslavil především v žánru science fiction. Z této oblasti jsou nejznámější sbírka povídek Marťanská kronika z roku 1950 a novela 451 stupňů Fahrenheita, kterou napsal o tři roky později.

Ve 451 stupních Fahrenheita (teplota odkazuje na hodnotu, při které se vznítí papír) popisuje totalitární společnost, která chystá jadernou válku a pálí zakázané knihy i domy "kacířů" s jejich obyvateli. V Československu vydání této knihy komunisté několikrát zakázali. Podle díla v roce 1966 natočil stejnojmenný film věhlasný režisér Francois Truffaut.

Bradbury (celým jménem Raymond Douglas Bradbury) byl jedinečným zjevem světa science fiction. Muže, kterému patří jedna z hvězd na hollywoodském chodníku slávy, označují experti za "giganta" žánru.

Bradbury však mnohdy se zařazováním svých děl do science fiction nebyl spokojen. Bránil se mu. „To není science fiction, to je založeno na realitě,“ řekl o 451 stupních Fahrenheita. „Nepsal jsem tu knihu, abych předpověděl budoucnost, ale abych ji zabránil,“ argumentoval.

Získal mnoho literárních cen. V roce 2004 mu tehdejší prezident George Bush předal Národní medaili za umění. Bushova manželka Laura, profesí knihovnice, o něm říkala "můj přítel Ray". „Byl to jeden z nejvynalézavějších vypravěčů příběhů,“ sdělila v reakci na jeho smrt.

Technika na druhém místě

Nikdy nechodil na univerzitu, byl však neobyčejně sečtělý. Trávil většinu dne v knihovnách. V knihovně také na zapůjčeném psacím stroj napsal 451 stupňů Fahrenheita. „Byla to největší zábava mého života - ráno vstát a pospíchat k psacímu stroji a psát. Po probuzení jsem hned dostal nějaký nápad,“ vzpomínal spisovatel při oslavě 80 narozenin. „Mám rád, jak šustí stránky,“ odpověděl na otázku, jaký má vztah k internetu. Ještě v 21. století odmítal počítač a psal na starém stroji.

Technika mu nikdy neučarovala. Neřídil auto, nepořídil si mobil a žárovku si nechával vyměnit elektrikářem.

Ve svých dílech z budoucnosti nepopisoval technické vynálezy, ale především morálku lidí, kteří ji používají.

Ray Bradbury napsal na 600 povídek a 30 knih. Říkal, že chce, aby jeho popel byl rozprášen na Marsu. Bradburyho manželka Maggie zemřela v roce 2003. Přežily ho jejich čtyři dcery – Susan, Ramona, Bettina a Alexandra.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.