Být královským potomkem
bylo těžké, vědí na Sychrově

Být královským potomkem
bylo těžké, vědí na Sychrově

7. 6. 2012

Nelehké dětství králů a dalších členů panovnických rodů přibližuje výstava, která začala na zámku Sychrov na Liberecku. Návštěvníci se dozvědí, s čím si budoucí panovníci hráli, jaký vztah měli k rodině i domácím zvířatům, jak se oblékali a jak je vychovávali.

„U nás nikdy nebylo přehledně a systematicky zpracované téma, které by se týkalo potomků panovnických rodů. Proto jsme se rozhodli uspořádat takovou výstavu,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Liberci Miloš Kadlec.

Sychrov si podle něj nevybrali náhodou. „Byl sídlem princů z královské krve Rohanů, kteří kromě francouzské královské rodiny byli spřízněni i s velkou řadou dalších západoevropských panovnických rodů,“ řekl. Výstava I král byl dítětem je podle něj zároveň historickou procházkou od 17. století do první poloviny 20. století.

Na výstavě jsou podobizny budoucích králů, jejich hračky, kolébka a dětské chodítko. Expozici v Bertině křídle si mohou návštěvníci projít sami nebo s průvodcem. „Vysvětlí jim různé souvztažnosti. Například na řadě dětských portrétů jsou amulety, ať už to jsou korálky nebo nejrůznější stužky. Měly i praktickou funkci. Dovedly se zbarvovat, čímž bylo zřejmé, že něco není s dítětem v pořádku. Třeba, že mu stoupla horečka,“ uvedl Kadlec.

Děti na panovnických sídlech byly odmalička vychovávané jako dospělí a připravované na své budoucí postavení. Na rozdíl od dnešní doby byly vytrhávané z lůna rodiny už v raném dětství. Návštěvníci například uslyší příběh španělské infantky, kterou ve třech letech odvezli od rodiny na francouzský královský dvůr. Měla se stát manželkou tehdy jedenáctiletého Ludvíka XV. „Byly to ale děti. Samozřejmě chlapce tříletá holčička nezajímala. A když byl ve 13 letech korunován na krále Francie, poslali ji domů,“ dodal Kadlec. Princezna nakonec zakončila své putování v Portugalsku, kde se stala manželkou krále.

historie památky výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.