Babiččiny recepty

Babiččiny recepty

27. 1. 2015

Chtěla bych se s vámi podělit o recepty, které pekla moje babička, která se narodila roku 1904. Ve svých dvaceti letech navštěvovala kurzy u cukráře a tužkou si do notýsku zapisovala recepty, které jsem po ní zdědila.

Prosím, přečtěte si, jak se tenkrát peklo. I když si recept již nezkusíte, pokochejte se staročeštinou.

Linecké hvězdičky
15 dkg cukru, 30 dkg másla, 1/2 kg mouky, 2 celá vejce, trochu tluč. skořice, na špičku nože amonium nebo Oetkerova prášku. Tato směs prodělá se v těsto, rozválí, tvořítkem vykrájí se hvězdičky a potřou se vejcem, posypou krystalovým cukrem a na plechu při zavřené troubě do růžova se vypekou.

Skořicové hvězdičky
28 dkg másla, 8 dkg cukru se v nějaké nádobě řádně vymíchá, do vymíchaného másla přidávají se 4 žloutky jeden po druhém za stálého míchání, trochu tluč. vanilky, tluč. skořici a nakonec se zamíchá 35 dkg mouky. Těsto dá se do sáčku, ve kterém jest velká trubičková hvězdička a na čistý papír na plech dělají se hvězdičky, v prostředně teplé troubě se pekou a upečené hned za horka sypou vanilkovým cukrem.

gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Děkuji vám všem za reakci na babiččiny recepty a ráda se s vámi podělím o dobroty v mém notýsku. Třeba si je zkusíte během roku či na vánoce.
Ingrid Hřebíčková
Paní Soňo, dostala jsem se až dneska na internet a chci Vám moc poděkovat za blahopřání k svátku. Ani nevíte, jak to potěší. Ještě jednou se moc omlouvám za opožděnou odpověď.
Soňa Prachfeldová
Také vlastním takový poděděný notýsek . Paní Ingrid Vy máte dnes svátek ! krásný svátkový večer plný pohody přeji.
Zoja Sedláčková
Moje babička se také narodila v roce 1904. A oba recepty znám. jen z toho druhého se u nás dělaly banánky.
Hana Rypáčková
Obojí mám v notýsku, ale peču už jen linecké, tak ty skořicoví zkusím zařadit, skořice je přece zdravá!
Radovan Cakl
Teď jsem dorazil talířek čerstvých slaných škvarečků, ale ani jedním bych nepohrdnul jako sladkou tečkou na dobrou noc :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.