Dejte si chutný i zdravý
salát z čínského zelí

Dejte si chutný i zdravý
salát z čínského zelí

8. 2. 2015

Z čínského zelí dělám velmi jednoduché a rychlé saláty k masu i jako samostatný pokrm. Vycházím z tohoto základního receptu:

Opláchnuté listy rozkrojím nejdřív podélně a pak příčně na jemnější nebo hrubší proužky. Přidám zálivku ze šťávy z půlky citronu, lžíce medu a lžíce olivového oleje. Dobře rozšlehaná má mléčný vzhled, ale záleží na barvě medu. Olej může být klidně i jiný.

A pak už jen přidávám jednotlivé ingredience. Dle libosti například kopr, strouhanou mrkev, proužky papriky - velmi hezky vypadá salát s paprikami různých barev, zelenou cibulku, na kostičky nakrájenou červenou cibuli, ředkvičky, řapíkatý celer, rajčata, avokádo, jablko, pomeranč, mandarinky, hroznové víno, cukrový meloun, olivy. Fantazii se meze nekladou. Zajímavé jsou i kombinace s různými ingrediencemi.

K večeři může být s kousky ryby, strouhaným sýrem, vejci či zbytkem vařeného nebo pečeného masa.

Salát je nejen osvěžující, ale hlavně plný vitamínů, minerálů a tolik potřebné vlákniny, aby naše zažívání dobře fungovalo. V době chřipek to funguje. Celou zimu mám doma čínské zelí v zásobě. Protože jsme jen dva, postupně listy otrhávám. Než zelí úplně spotřebuji, koupím další.

Dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Přidám moji oblíbenou zálivku na zelené saláty (hlávkový, ledový, mladé letní zelí ..). Žloutky ze dvou natvrdo uvařených vajec se umíchají se solí a olejem (ne olivový, je moc výrazný), přidá se citronová šťáva a lisovaný nebo utřený česnek. Vzniklá hustá emulze se nalije na nakrájený salát a posype nasekanými bílky. Citron srazí ostrost česneku a a olej dodá jemnost. Můj synek říká, že s touhle zálivkou se dá jíst i posekaná louka :-)
Eva Balúchová
Udělala jsem si mísu salátu:pekin.zelí,paprika,rajče.cibulka,okurek,sýr,šunka.Myslela jsem,že si schovám na zítra,ale už je pryč.A to já sama.
Eva Mužíková
Dnes jsem zkusila udělat salát podle Jitky C. Nechala jsem si ho pěkně odležet a dala večer k uzenému bůčku na prkýnku... no blaho. Ještě jsem do něj přidala semínka slunečnice a lžičku ostropestřce..
Alena Tollarová
Jano, já mám taky pekingské zelí neustále v zásobě. Ale máme to rozdělené, my lidi konzumujeme řapík (nikoli řopík :)), který želví tlamička neurafne a želvička ten zbytek, jen tak ...
Jana Šenbergerová
Tak nezapomeň prozradit, s čím sis ho udělala a jak ti chutnal. :-)
Eva Balúchová
Jani,ještě zálivku a salát je hotov.Už se na něj těším.
Jana Šenbergerová
Hani, většinou míchám čínské zelí jen s jednou jinou surovinou. Uvedla jsem možnosti, kterých je určitě ještě mnohem víc. Výborné je to i s čerstvým fenyklem nebo pórkem. Vidím, že mi tam kousek věty chybí: V době chřipek to funguje jako prevence, obzvláště kombinace jablko - křen, jablko - zázvor, nebo jablko - česnek. Mnozí spojují s jogurtem, majonézou nebo kysanou smetanou. A pro zajímavost a upřesnění ještě doplňuji: To, čemu jsme zvyklí říkat čínské zelí, je ve skutečnosti pekingské zelí (brukev pekingská). Pravé čínské zelí (brukev čínská) je v naší kuchyni méně známé. Má tmavěji zelené listy, výrazně dlouhý řapík, čepel nasazenou značně vysoko, okraj čepele je hladký. Listy vytvářejí volnou růžici, netvoří hlávku. Používá se více k tepelné úpravě.
Hana Rypáčková
Ač nemíchám zeleninu s ovocem, zkusím si to zatím jen pro sebe. Čínské zelí používám hojně a někdy o nahradím ledovým salátem.
Eva Balúchová
Jani,díky za recept.Blíží se jaro,měla bych začít uvažovat nad úpravou jídelníčku.Vyzkouším.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.