O víře Aboriginců, původních 
obyvatel pátého kontinentu

O víře Aboriginců, původních
obyvatel pátého kontinentu

15. 3. 2015

Kdo si přečetl moji pohádku o malém chlapci Thabo a jeho dědovi Samoa, poznal, že jsem obdivovala původní obyvatelstvo Austrálie, Aborince (nebo Aborigince, říká se obojí).

Poprvé jsem uviděla jejich koncert před Operou v Sydney, celé dopoledne seděli na zemi 2 muži a hráli, 2 ženy na zvuk z píšťal "didgeridoo" tančily, byly pomalované jako ptáci a podle toho se pohybovaly i jejich paže a doslovně létaly. Muži byli rovněž pomalováni. Někteří z nich se domluví angličtinou, jiní používají k domluvě rukou. Mne to velmi dojímalo, protože jejich příběhy za  zvuku didgeridoo byly vskutku dojímavé. Někteří umí nádherně kreslit zajímavé motivy, samozřejmě ze světa zvířat, která v Austrálii žijí ojediněle. Jiní se smějí a vidíte, kolik pohody z nich jde. Zaposloucháte se a sednete si klidně na zem a vydržíte i 3 hodiny jako já.

Mají vypěstovanou svou víru a své snění. Tak, jako křesťané mají svou Bibli, oni mají svou víru snít. A tak to je. Tradice u nich se opravdu uchovávají. Znamená to a říká se tomu "elders", že ti, co jsou výjimečně nadaní, se učí od svých dědů a pradědů zvykům a tradicím, a to po celý život. Viděla jsem je i v buši a na pokraji pouště, kam nás dovezl náš známý, žijící v Austrálii, je to lékař. Ten jim občas vozí nějaké dobroty a je s nimi v přátelském vztahu. Jejich oči Vám poví vše, málokdo se vydrží do jejich očí hluboce dívat. Ale oni Vám i předpoví takové věci, že si říkáte, to není možné. Oni poznají, kdo z nich je ten nejlepší a kdo uměl získat nejvice znalostí, ale i zkušeností. Jejich moudrost je neskonalá. Jejich písmo nebylo dříve nikde zapsáno, kromě znaků v písku, co Vám ihned nakreslí, nebo znaků na stromové kůře či na hůlkách.  

Jejich život je ceremonie a nábožensky vzato, dají najevo, kdo jsou. Výzdoba těla a osobní výzdoba Aborigince Vás upoutá a ihned poznáte, kdo je. Jejich originalita tvořit je úžasná. Tradicí různých kmenů jsou tance, zpěv, osobní výzdoba, hraní na didgeridoo, ale i jiné nástroje jako bubínky.

Jejich víra snít je tolik obdivuhodná. Jejich umění je symbol světa a víry Aboriginců. Mám je ráda.

Austrálie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To je moc pěkné vyznání se k lásce k ojedinělému národu.Původní obyvatelé nás mohou vždy překvapit. Před časem u nás vystupoval černošský soubor ze Zambie. Byli to úžasně krásní lidé a také úžasně zpívali bez doprovodných nástrojů, jen s bubínkem. Pořídila jsem si jejich nahrávku a občas si ji pouštím, když mám výjimečnou náladu.
Hana Šorejsová
Soni, díky. Neposkvrněná civilizace existuje ještě na některých ostrovech , např. na Vanuatu , které postihly ničivé bouře. Smutné, snad jim bude poskytnutá urychleně pomoc. Vždy mám slzy v očích, protože ti lidé jsou upřímní, milí a hodní.
Soňa Prachfeldová
Hanko, Tvá poznání jsou velmi cenná. Původní obyvatelé - musí to být ohromný zážitek mezi nimi pobýt a vnímat je. Bohužel naše civilizace je zkáza pro přírodní způsob života. Moc se mi Tvůj cestopisný článek líbí - piš piš :-)
Zuzana Pivcová
Já jsem při svém kratičkém zastavení v Sydney před více než 20 lety bohužel žádné podobné vystoupení neviděla. Potomky původních obyvatel jsem vnímala jen jednotlivě v davu, je pravda, že jejich vzhled nelze přehlédnout. Ve volné přírodě to asi je úplně jiné. tam ještě opravdu žijí, kdežto ve velkoměstě k tomu nemají prostor. Možná se ale mýlím. Vaše informace je pro mě cenná.
Hana Šorejsová
Míro, díky za doplnění. Ano také jsem si koupila CD, nejraději mám Adriana Rosse, jehož koncert jsme viděli v Singapuru "naživo".
Miroslav Štorch
Vždy se mi líbila hra na didgeridoo a s kamarády jsme to zkoušeli a není to tak jednoduché :-) Ale ten strhující rytmus a monotónní melodie mi připomíná vzdáleně jazzové improvizace - https://www.youtube.com/watch?v=dFGvNxBqYFI Obrázek Australce - didgeridoo s mikrofonem http://mirek.st.sweb.cz/Australec.jpg Kdysi se objevil v televizi australský detektivní seriál, kde byl úspěšný detektiv domorodého původu, který dokázal najít i nepatrné stopy jako indiáni v Americe a dokonce používal při pátrání čich neotupený civilizací. To se nám jako dětem líbilo. Mnozí běloši hrají na didgeridoo jako módní záležitost - https://www.youtube.com/watch?v=NaBI1SqIhak
Hana Rypáčková
Indigines.Většina z nich jsou vykořenění, byla přerušena ústní předávání kultury a nemůže už být vzkříšena.Je dokázáno, že je to pseudokultura, co si vymýšlejí.Po úsilí misií to jde těžko vzkřísit.Dnes už neumějí přejít poušť a najít si vodu, jídlo a skrýš.Neumějí přečíst malby v jeskyních.Stejné jako u Indiánů.
Jarmila Komberec Jakubcová
Při návštěvě Austrálie jsem se často setkávala s původními obyvateli tohoto kontinentu.Většina z nich žije na okraji společnosti, propadli alkoholu a jejich děti nenavštěvují školy. Posedávají na chodnících, popíjejí alkohol. Na severu žijí v komunitách a někteří se vracejí k původnímu stylu života.Ti jsou mnohem štastnější a spokojenější než ti co žijí ve velkých městech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...