Balkóny plné květin

Balkóny plné květin

20. 3. 2015

Jaro je tady, a to nejen podle kalendáře. Sice ještě občas studeně zafouká nebo sprchne, ale sluníčko se nedá a hřeje a hřeje, co mu síly stačí.

A těch sil mu každým dnem přibývá. Vytahuje za země všechno, co tam celou zimu spalo. Vytáhlo i mne na jarní procházku naším sídlištěm. Procházka ale moc nepotěšila. Jednotvárné, mnohdy šedé balkony, tu s nějakým haraburdím nebo s vlajícím pověšeným prádlem. Jen tu a tam se dalo tušit, že majitel myslí na jaro a připravuje truhlíky na květiny. Všichni jistě známe, jak jsme byli nadšeni kvetoucími okny našich rakouských sousedů na dovolené. Byla plná květin! A přitom stačí tak málo, aby se jim naše okna a balkóny podobaly. Jde jen o dobrý nápad, pár korun na nezbytnosti a trochu práce. Řeknu vám, jak jsem na to šla já.

Přestěhovala jsem se ze sídliště, kde můj balkón byl situován na jih, do sídliště s balkónem, obráceným na východ. Musela jsem změnit svou květinovou strategii. K bytu patří menší lodžie, kam ústí okno z koupelny se širokým parapetem. Mezi oknem a dveřmi je asi 3/4 m široká stěna. Před ni jsem postavila velký květináč a připevnila koupenou mřížku na podpěru rostlin. 

Z jedné své procházky jsem si přinesla kousek divoce rostoucího "psího vína" a zasadila ho do květináče. Roste rychle a dobře se po opoře pne. V létě drobně kvete a voní, na podzim se krásně barví do červena  a drobné kuličky vína zobou ptáci. 

Kolem dokola balkónu jsem pověsila pevné držáky na truhlíky, které osazuji pelagóniemi. Mají výhodu, že mohou přezimovat na chodbě či na půdě a z jara se znovu po úpravě pěstují. Nemusíte kupovat nové. Na jihovýchodní stranu jsem umístila koupené "schodiště" z umělé hmoty, kam dávám truhlíky s letničkami. Je to velmi hezké. V rohu mám opět velký květináč s buksusem, může zůstat na místě přes zimu a balkón je zelený i v zimě.

Drobnosti k zahradničení a prázdné květináče ukládám do umělohmotného koše na prádlo, který jsem koupila u Vietnamců za pár korun. Může tam stát celoročně, ani nepřekáží, ani není nevzhledný.

K zábradlí mám přišroubovanou malou desku, slouží mi jako stolek na kávu. Většinou ji ale okupují mé kočičky, protože se tam rády vyhřívají na sluníčku. Vejde se i zahradní křesílko. Prádlo suším na skládacím sušáku, po použití složím a nevlaje mi tak z balkonu nic. Na parapet u okna dávám barevné květináče s letničkami. Mám balkón plný květin a přes léto jsem jako na zahradě.

bydlení
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Obdivuji nedokázala bych takhle zkrášlit balkon.
Eva Mužíková
Zdeni, mrzí mne, že mi tento článek utekl... Také chválím jak jste balkon dokázala využít do každého místečka. Já muškáty, neboť nemám místo na ukládání, přenáším na podzim z balkonu na chodbu. Myslím ty velkokvěté, nepnoucí... Tam je stále zalévám, hnojím a mám z nich rostliny skoro metr vysoké, nádherně kvetoucí. Stále nemám srdce nechat je zaschnout, ořezat / odpočinout si/. Tak rostou a rostou... Tak ať Vám kytičky dělají radost...
Jana Mesarčová
Moc, moc hezké, děkuji za inspiraci.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dokud jsem žila v Praze úspěšně jsem pěstovala africké fialky (16 barev-nádhera). Po přestěhování se do Kostelce n.Lab. malér! - zde mi nešly. Tak jsem všechny rozdala a zde - s úspěchem - pěstuji trvalky Achimenes (bouloň, "Honzík") . Letos se opět - až nečekaně - zadařilo: mám přes 60 sazenic, zase doplňuji barvy. Chcete-li semena/sazenice květin za rozumné ceny, vynechte např. Starkl, Bakker apod. - napište - poradím: kurzHoudk@seznam.cz. A sami si můžete sestavit "pyramidu" : Vhodným lepidlem slepit sestavu z plastových květináčů - podložit vhodnou = větší miskou a hotovo = úspora místa!
Alena Várošová
Nádhera,nádhera.Máte krásné kytičky.Líbí se mi všechny. Ta černo.bílá je krásná a ta celá černá Lucinka je jako kominíček ..Zdobí Vám Zdenko krásně rozkvetlý balkon.Bravo!
Zdenka Jírová
Odpověď paní Tolarové: naštěstí máme v našem paneláku v nejhořejším patře společnou místnost s okny, kam si můžeme na zimu ukládat květiny k přezimování. Tam i s podpěrou poputuje mé psí víno.Musím k přesunu mít pomocníky, sama bych to nezvládla. Naštěstí pomůže vnučka s přítelem.
Alena Tollarová
Paní Zdenko, kam dáte to psí víno?
Soňa Prachfeldová
Paní Zdenko, to Vám bude moc scházet, věřím, jenže co naděláte že , venku bude také plno květin :-)
Zdenka Jírová
Tak si představte moje utrpení, když jsem se dozvěděla, že náš panelák dostane novou fasádu, což by bylo chválihodné, ale celé jaro a část léta nesmí na balkonech nic být, všude bude lešení. Už jsem začala své kytičky s velkými květináči stěhovat a okolo jarních sazeniček v květinářstvích chodím obloukem, abych je neviděla O to snad bude příští jaro krásnější.
Jana Slavíková
Moc hezký balkon. Taky už se nemůžu dočkat, až vyletním ibišky a fuchsie, zasadím do kamenného květináče kaly, do truhlíků od semínek vypiplané petunie, rajčátka a papriky. a Ještě mi zbyde místo na lehátko, ve kterém se moc dobře čtou knížky a pije kávička (jestli se půllitráku ještě tak dá říkat).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...