Jules Verne: vizionář
a slavný spisovatel

Jules Verne: vizionář
a slavný spisovatel

24. 3. 2015

Je považován za spoluzakladatele vědecko-fantastického románu. Dílo jednoho z nejpřekládanějších autorů čítá téměř 130 svazků, za všechny třeba jmenujme Dva roky prázdnin, Cesta kolem světa za 80 dní, Cesta na Měsíc, Děti kapitána Granta, Dvacet tisíc mil pod mořem a Kapitán Nemo. V románech, které patří k populárnímu čtení i dnes, předpověděl mnohé z později uskutečněných vynálezů - kosmické a meziplanetární lety, skafandr, tank, umělé satelity či vrtulník.

Od úmrtí slavného francouzskégo spisovatele Julese Verna uplynulo v úterý 110 let.

Narodil se ve francouzském přístavu Nantes 8. února 1828 a již od mládí ho to táhlo za dobrodružstvím. Po vzoru otce advokáta sice začal v Paříži studovat práva, chuť psát byla ale silnější. Úspěšnou spisovatelskou dráhu odstartoval románem Pět neděl v baloně. Knihu mu v roce 1862 vydal Pierre-Jules Hetzel, jeden z nejdůležitějších francouzských nakladatelů 19. století, se kterým Verne vytvořil až do Hetzelovi smrti úspěšný "spisovatelsko-vydavatelský" tým.

Verne se považoval za humanistu, domníval se, že rozvoj moderní techniky může přispět k sociálnímu a morálnímu pokroku lidstva. Řada jeho románů byla zfilmovaná, převedením některých "verneovek" do filmové podoby se stal světoznámým i český filmař Karel Zeman.

Spisovatel zemřel 24. března 1905 po záchvatu mrtvice ve francouzském Amiens. Po jeho smrti dokončil několik nedopsaných románů jeho syn Michel.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Verneovky pro mě byly na druhém stupni ZDŠ čtivo č. 1. Nejvíc mě bral "Tajuplný ostrov" a "Děti kapitána Granta" taky. Jen přiznávám, že některé rozsáhlé popisy jsem si zkracovala, abych už byla zase u děje. :-)
Hana Rypáčková
"Lándia, Zelándia" Děti kapitána Granta- moje zamilovaná kniha v dětství.Kondor s klukem v pařátech....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.