Jules Verne: vizionář
a slavný spisovatel

Jules Verne: vizionář
a slavný spisovatel

24. 3. 2015

Je považován za spoluzakladatele vědecko-fantastického románu. Dílo jednoho z nejpřekládanějších autorů čítá téměř 130 svazků, za všechny třeba jmenujme Dva roky prázdnin, Cesta kolem světa za 80 dní, Cesta na Měsíc, Děti kapitána Granta, Dvacet tisíc mil pod mořem a Kapitán Nemo. V románech, které patří k populárnímu čtení i dnes, předpověděl mnohé z později uskutečněných vynálezů - kosmické a meziplanetární lety, skafandr, tank, umělé satelity či vrtulník.

Od úmrtí slavného francouzskégo spisovatele Julese Verna uplynulo v úterý 110 let.

Narodil se ve francouzském přístavu Nantes 8. února 1828 a již od mládí ho to táhlo za dobrodružstvím. Po vzoru otce advokáta sice začal v Paříži studovat práva, chuť psát byla ale silnější. Úspěšnou spisovatelskou dráhu odstartoval románem Pět neděl v baloně. Knihu mu v roce 1862 vydal Pierre-Jules Hetzel, jeden z nejdůležitějších francouzských nakladatelů 19. století, se kterým Verne vytvořil až do Hetzelovi smrti úspěšný "spisovatelsko-vydavatelský" tým.

Verne se považoval za humanistu, domníval se, že rozvoj moderní techniky může přispět k sociálnímu a morálnímu pokroku lidstva. Řada jeho románů byla zfilmovaná, převedením některých "verneovek" do filmové podoby se stal světoznámým i český filmař Karel Zeman.

Spisovatel zemřel 24. března 1905 po záchvatu mrtvice ve francouzském Amiens. Po jeho smrti dokončil několik nedopsaných románů jeho syn Michel.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.