Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

24. 4. 2015

Pod vlivem televizních kuchařských pořadů, se kterými se roztrhl pytel a v nichž se vaří levně, draze, krátce, dlouze, bez masa i s masem, bylo rozhodnuto.

Letos bude kačenka aĺa starodávný recept, který se zakládá na pečlivém a dlouhém pečení. Založíme tak v rodině novou tradici a zapíšeme pro další pokolení postup, který dá základ "rodinnému stříbru".

Tak bylo rozhodnuto již v listopadu minulého roku o slavnostním rodinném obědě na největší vánoční svátek, Boží hod vánoční. Okamžitě byl učiněn první, a to nejdůležitější krok. Ve farmářském obchodě byla objednána nefalšovaná farmářská kačenka. Farmář dá vědět esemeskou, kdy si ji, náležitě čerstvou, máme vyzvednout. Nebylo to dříve, než 23.12. Den před všemi velkými svátky. "Božíhodová" kačenka byla opravdu "boží". Baculatá, veliká, čerstvounká, prostě připravena potěšit všechny chuťové buňky a zvláště bříška návštěvníků.

Já jsem zase pro ni připravila báječný, neobvyklý a předem konzultovaný recept, inspirovaný televizní obrazovkou. Tady ho máte:

Správně vykrmenou kačenku náležitě opláchnete, osolíte a vložíte do pekáče. Podlijete vodou do výšky "na tři prsty". Troubu vyhřejete na pouhých 80 stupňů a vložíte odkrytý, zdůrazňuji odkrytý, pekáč. Kačenka se tam bude pomalu, pomaloučku péct... Pozor! Celých 8 hodin. Pro jistotu ještě slovy: osm hodin. Tudíž uložíte kachnu do trouby a sebe do peřin. Svůj objekt sledovat nemusíte, ohlídá se sám.

Na ráno máte připravenu jednu meruňkovou marmeládu, která zajistí již tak zlaté kačence ještě zlatější odstín a delikátní meruňkový podtext. S touto pomádou pak dopřejete kachničce ještě další 3 hodiny trouby, ohřáté tentokráte na 120 stupňů. Bude pak tak akorát připravena k velkému hodování.

V šest hodin ráno na Boží hod mě ze sna probudila vůně linoucí se celým bytem. Kachnička se hlásila ke slovu. Celá nedočkavá jsem ji vytáhla z trouby a ... oněměla úžasem. Na pekáči ležela nádherná, zlatá, voňavá, dokonale  v y p e č e n á ... mumie farmářské kačenky.

A tak lze suše konstatovat. Nemůžeme se pochlubit "rodinným stříbrem", chlubíme se rovnou "rodinným zlatem". Je to přiléhavější.

Zlatá kačenka blahé paměti zůstane natrvalo naším nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Muselo se to být hodně vysušené , jak píší dámy, to není krůtička a ta se peče dlouho a váží dvojnásobek. V každé restauraci poví , že kačeny 4 hodiny nejvíce do zlatova, , a to jsou s nádivkami, tato jen nakonec marmeláda, , to neberu, jsem spravedlivá Marie Magdaléno ! Vysušená kachnička to néééé, díky .
Hana Rypáčková
To muselo být divné... asi se to sušilo.Dcera téměř vše velké/králík.kachna husa krůta/ peče celou noc 100 °;C/8 h.samo se to vypne a pak taky před obědem dopeče hoďku,dvě..Já naložím do slaného nálevu /ponořené/na dva dny v chladu a peču 3 hodiny max..Ale med a sladké nedáváme kvůli cukrovce -ráda bych to zkusila...
Elena Valeriánová
Krásně popsáno papáníčko. Já mám stejný recept jako Alenka T., a je taky mňam. Miluško bát se toho nemusíte, je to paráda, kachna se peče sama. A nebojte se ani spotřeby energie, zas tak často ji do roka nepečeme.
Miluše Hasenohrlová
Kačenu i meruňkovou marmeládu mám, ale ta doba pečení mě leká :-)určitě to musí být pošušňáníčko...
Eva Mužíková
Mňam... Maruško, Ty mi dáváš, zrovna konzumuji gulášovou polévku s rohlíkem.....
Alena Tollarová
No to muselo, mm, být pořádné božíhodové překvapení! Já peču kachnu trochu jinak. Jen osolím, okmínuji a vložím do pekáče, vůbec nepodlévám. Přiklopenou peču od velmi, velmi časného rána (může se prý dokonce péct už od večera) na 90 stupňů. Po asi 6 hodinách zvýším teplotu na 160 stupňů a peču asi další dvě hodiny. Ňam, je pěkně zlaťoučká a šťávy si pustí sama dost. at :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.