Berounské hrnčířské trhy 
a má víla Berenika

Berounské hrnčířské trhy
a má víla Berenika

7. 5. 2015

Již několik let, pokud mi v tom výjimečně nezabránila nějaká jiná cesta, jezdíme se sestrou vždy počátkem května a v září na hrnčířské trhy do Berouna. A pokud neprší a není chladno, což už se také stalo, je to pro mě pokaždé naprosto idylický den.

Trhy jsou vždy dvoudenní, v sobotu a v neděli, ale my dáváme přednost sobotě, na trzích je sice víc návštěvníků, zároveň však i širší nabídka zboží a celkově rušnější atmosféra, včetně hudebních programů. A navíc nemusím příští ráno vstávat do práce.

Vlakem Elefantem se vydáme z Hlavního nádraží spolu s desítkami či stovkami dalších výletníků přes Smíchov ven z Prahy. Řadu cestujících tvoří zahrádkáři a cyklisté, kteří během cesty vystoupí. Zbytek pak míří podobně jako my do Berouna. Spojení je velmi dobré, kromě občasného rychlíku jezdí každou půlhodinu osobní vlak. A cesta trvá asi 40 minut.

Minulý víkend nás přivítal Beroun rozkopanou cestou od nádraží směrem do centra. Stavební úpravy zřejmě souvisejí s připravovanou městskou slavností Berounské hradby, která se uskuteční 19. - 20. 6. a ponese se v duchu oslav 750. výročí první písemné zmínky o Berouně. Chystá se historický průvod v čele s Přemyslem Otakarem II., s nímž bude možno dokonce strávit oběd v podobě středověké hostiny.

Klasické berounské trhy, jako byl i ten o víkendu, jsou přehlídkou hrnčířů a řemeslníků. Údajně měla berounská červeně zbarvená keramika s bílými přírodními motivy své uznávané místo již ve středověku. Oblíbili si ji i císař Rudolf II. a pan Vilém z Rožmberka.

Na trhy se však sjíždějí vystavovatelé a prodejci z celé republiky i ze zahraničí, pravidelně jsou zde Maďaři a Poláci. Objevily jsme tu i keramičku z našeho jihočeského Týna nad Vltavou. Keramika však není jediné, co je na trhu k dostání. Jsou zde k vidění a k dostání i oděvy a oděvní doplňky, šperky, květiny, suvenýry různého druhu a různé kvality a pochopitelně i cukrovinky a zdravá výživa.

K trhu samozřejmě patří i dobré jídlo a pití. Kdo nechce jít přímo do některé ze zdejších restaurací nebo cukráren, určitě nepohrdne nějakou staročeskou specialitou nebo jen klasickou klobásou. V prodeji piva hraje prim zdejší rodinný pivovar Berounský medvěd, který navázal na dávnou tradici vaření piva ve zdejším měšťanském pivovaru.

Beroun dává svou sounáležitost s medvědem najevo i ve svém znaku a na praporu. Popularitu získal i zřízením medvědince na Městské hoře, kam se dá dojít pěšky. Vždyť, kdo by nechtěl vidět slavné tři medvědí bratry z večerníčku Václava Chaloupka, kterým je dnes už 15 let?

Každoročně si dovezu z Berouna nějakou zajímavou věc. Už několik let mám doma malý bubínek od maďarského umělce. Tentokrát jsem zůstala užasle stát u stánku s loutkami víl a elfů od mladé výtvarnice. Jedna takzvaně šátečková víla (má jen hlavičku a místo těla a končetin již jen šátky) mě tak okouzlila, že jsem neodolala a koupila si ji. A tak k plyšákům, kterých mám doma plno, přibyla ještě měděná kráska, které jsem dala jméno Berenika. Věřím, že nám bude spolu dobře.

Pokud se mi tedy podařilo někoho z vás zaujmout, nezapomeňte, že ve dnech 19. - 20. 6. se bude konat již zmíněná oslava města, zatímco tradiční hrnčířské trhy přijdou na řadu 12. - 13. 9. Třeba se tam někde potkáme.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Opravdu ne, ráda bych Vám pomohla, ale to jsou pouze náhodně vyfocené výrobky od různých prodejců, pro dokreslení článku. Jediným řešením zůstává, zeptat se přímo na trzích. Jenže ten příští bude bohužel až zase v květnu.
Peťulka Šnýdrová
Dobrý večer Zuzko, mohla bych se zeptat, zda náhodou nemáte kontakt na výrobce nádherných keramických koček ze 4. snímku? Jsou nádherné a ať hledám jak hledám, nemohu na internetu najít. Děkuji Peťulka
Jana Šenbergerová
Zuzko, i když mě pohled na svět tvýma očima vždy obohatí, tentokrát obzvlášť.
Dana Kolářová
Zajímavý tip na výlet a zajímavá reportáž.
Alena Várošová
Moc výstižně a pěkně popsané Berounské trhy,jako kdybych se tam procházala,nakupovala s ostatními návštěvníky i když jsem v životě v Beouně nebyla. Berenika,je Vaše štěstí a přináší Vám do bytečku jenom pohodu a lásku.
Hana Rypáčková
Beroun je pěkné město.Jezdívala jsem tam nakupovat potřeby na tvoření-velký výběr a taky anglickou literaturu.
Lidmila Nejedlá
Zuzko, díky, ať Ti Berenika přinese štěstí.
Soňa Prachfeldová
Vloni jsem byla po prvé v Berouně na trzích a moc se mi líbily. Také jsme navštívili kostel, byl tam zrovna křest miminek a kostel nabitý, krásné. Berenika je krásná víla, nechť dobře střeží Tvůj příbytek a bdí nad Tvým štěstím !
Růžena Antlová
asi bych taky neodolala a vílu Bereniku si do sbírky k panenkám koupila. Tobě se krásně hodí k tomu obrazu
Zdenka Jírová
To je určitě hezké podívání.U nás v Teplicích zase při začátku oslav zahájení lázeňské sezóny, ,které se konává poslední víkend v květnu, máme porcelánové trhy Ty jsou jen v sobotu dopoledne, ale bývá tam nával, kupují se tam celé výbavy pro nevěsty. V blízkém Dubí se vyrábí pověstný " cibulák" a bývá za slušné ceny. Bývá tu zastoupen i porcelán z Karlovarska, tak je výběr. Na oslavách jsou mimo tradičních stánků s pouťovými dobrotami také řemeslný trh tradičních českých řemesel s ukázkami výroby .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...