Počteníčko o mládeži

Počteníčko o mládeži

12. 5. 2015

Jak už víte, rozjel se u nás projekt "Počteníčko s babičkou". V okresech a krajích, kde tento projekt už je zavedený, navštěvují senioři dětská oddělení ve špitálech. Spokojené jsou děti, ale i senioři. Skvělý projekt! V naší velké Městské nemocnici dětské oddělení zrušili. Ale máme na třech poschodích LDN.

Proč to nevyzkoušet. Zajistila jsem nejen seniory, ale i studenty střední školy a gymnázia. Minulý týden se sešly 3 seniorky a 6 studentek gymnázia. Navštívily jsme oddělení Geriatrie - vše bylo předem domluveno s vedením nemocnice i jednotlivých oddělení, všichni podepsali smlouvy... po hodině jsme došly k závěru, že je to velice zajímavá a prospěšná věc.

Dnes bylo 2. setkání seniorů, studentů a pacientů. Studenty gymnázia vystřídali studenti střední školy. Přišly 4 seniorky, 2 studentky SŠ a jeden hoch - student SŠ. Byli jsme směrováni na oddělení LDN. Já - idealista - se domnívala, že když se o tomto projektu s nemocnicí jednalo asi 3 měsíce předem, budou všichni v obraze. Ale bohužel.

Došla jsem na oddělení, abych si vyzvedla knihu docházky a průkazky, které jsme si všichni přicvakli na oděv - aby náhodou nevešel někdo nežádoucí.

Jedna ze seniorek zjistila, že dnes vyšlo nové číslo místního tisku. Byl k dispozici na vrátnici nemocnice - asi 5 metrů od místa, kde jsme se sešli. "Slečny, skočte některá pro noviny, můžeme je ukázet pacientům", mimochodem vyřkla jedna ze seniorek. Předpokládala jsem, že je to samozřejmost a že pochopitelně děvčata udělají 20 kroků a pro tisk zajdou. Kdepak. Jak hrozně jsme se mýlila. Já ne, zajde kámoška, prohlásila jedna. Já? Proč? Zajdi tam ty...  

Bylo mi stydno. Klučina, dle mne velice vnímavý hoch, se otočil a během minuty byl zpět se 4 výtisky místního tisku. Co na to říct? Asi je už dnes vidět, že ne všichni, kteří studují obor sociálně právní, vědí, co studují. Nebo se pletu?

glosa
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Květuš,zkus si zjistit,zda v nejbižší nemocnici není POČTENÍČKO s babičkou.Třeba by se ti to líbilo a myslím,že spokojeni a rádiby byli všichni!!
Květoslava HOUDKOVÁ
Postupně mi odrůstají 4 vnoučata - ale jsem spokojená babička. Všichni jsou organizováni - Skauti, Vodáci - mají výborné vedoucí a tak jsou přátelští, šikovní atd.= slušní ! Protože mám dost volného času, uvažovala jsem o pomoci některé mamince s dítětem - a tak jsem se "rozhlížela". Ale když např. v obchodě vidím, jak -malé!- dítě je drzé, vzteklé, sprosté (co asi z něho vyroste? - tak raději občas hlídám pejska (poslechne na slovo!)
Hana Práglová
Jak zjišť uji,vyjádřila jsem se s vpůvodním příspěvku špatně.Studenti nejsou jen z oboru soc.právní,Nevím,kdo jaký obor studuje,Ale v každém případě každý z nich ,až úspěšně dokončí studium,budou pracovat s lidmi.
Hana Práglová
Helenko,jsi z našeho města.Takže si myslím,že víš,o kterou SŠ se jedná.Nikde jsem se nezmiňovala o tom,že se jedná o školu sociálně právní.Ani o takovém oboru.Kromě Gymnázia zde máme jen jednu-státní- SŠ,která má nejrůznější obory . Škola nabízí obory středního vzdělání v denním, zkráceném a dálkovém studiu, zakončené výučním listem a maturitní zkouškouNabídka oborů Obor Sociální činnost,Obor Kadeřník,Obor Provoz a ekonomika dopravy,Obor Obráběč kovů,Obor Kuchař - číšník,Obor Mechanik opravář motorových vozidel,Obor Strojní mechanik,Obor Provozní služby.Obor Elektrikář....... ........A studenti,kteří byli ochotní a sami se zcela dobrovolně přihlásili s ochotou spolupracovat s projektem,byli ze všech oborů!!!!!
Hana Rypáčková
Někdy souhlasím s názorem,že jsou mladí cyničtí,ale převládne názor, že jsou vnímaví a hodní.V partě jsou siláčtí a jednotlivě mám s nimi dobré zkušenosti.Obracím se na ně často.Tichý režim v mobilu,nahodit motorovku,vyvézt kočárek atd.Teď s mou rukou -zamknout branku, zavázat tkaničku...Mladí jsou mnohem průbojnější , samostatnější než naše generace byla. Ovšem sociálně právních škol je jak máku a jen aby děti studovaly a ne učit se řemeslu.Nedělají to, co je baví...Na zdrávku jdou, protože tam se dostanou, když jim to nepůjde, tříletý obor na pomocné sestry je jistý.
Jana Šenbergerová
Hani, nepleteš se. Prostě je to tak a já mám pocit, že to tak vždycky bylo. Je to tak ve všech oborech. Pak je to vidět v praxi. Není prodavačka jako prodavačka, ani lékař jako lékař, ani ..., ... Takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. Každému prostě není dáno. A že jsou dnes děvčata troufalejší než kluci? "Vzorů" mají víc než dost.
Libor Farský
Jenže kde je podle Vás "zakopanej pes"? Můj názor by nebyl objektivní, protože jsem učitel...
Libuše Křapová
Hanko, mám podobné zkušenosti. Studentka VŠ zdravotnické přikázala, že všichni pacienti na LDN budou pít místo čaje vodu, budou sedět, kam je ona přiveze, sex nad šedesát by se měl zakázat zákonem a pod. A až ona dostuduje, bude vrchní sestra. Navíc vše myslela vážně. Ale všichni takoví přece jenom nejsou.
Zoja Sedláčková
Tahle škola je často východiskem z nouze. Nevím, zda je v Bohumíně státní nebo soukromá, na tom také dost záleží. A co se výchovy dětí, bych nepaušalizovala.
Helenka Vambleki
Hanko, nepleteš se. A nejsou to jen studenti oboru sociálně právního. Dnešní výchova dítěte se soustředí na to, aby dítě vyrůstalo v pohodě se všemi svými právy...a pokud po něm chceš nějaké povinnosti, už je to omezování osobní svobody. /Možno aplikovat nejen na naše děti a mládež/. Dnes už děti nejsou vedeny k tomu, aby automaticky pozdravily, pomohly staršímu nebo bezmocnému, uvolnily sedadlo v dopravních prostředcích, podržely dveře a dělaly všechny ty samozřejmosti, které nám rodiče a pedagogové vtloukali do hlaviček. Dnes už se nic nevtlouká a pokud bys/nedej Bože/ dítě při výchově uhodila, bude okamžitě volat Linku bezpečí a půjdeš do lochu za týrání svěřené osoby!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%