Jarní fotopříběh: Kvítí
Českého středohoří

Jarní fotopříběh: Kvítí
Českého středohoří

25. 5. 2015

Nejpůvabnější kout naší země mám za humny. Je to České středohoří. A nikdo mi nevymluví, že tomu tak není, je to totiž můj domov. Od mého rodného domu jsem se odjakživa k západu dívala na malebné panorama - pohledem zleva jsem obsáhla Hazmburk, Košťálov, Boreč, Ovčín, Lovoš, Milešovku, Kletečnou, Radobýl, Dlouhý vrch, Sedlo a další kopečky. České středohoří je naprosto nezaměnitelné a odlišné od všech ostatních. Je pozůstatkem dávné sopečné činnosti. Kdo se sem jednou podíval, musí se vracet zas a znovu.

Můj jarní fotopříběh pochází právě z Českého středohoří. Nebudu se však věnovat kopcům, ale představím vám několik zástupců jarní středohořské květeny, které na těch kopcích rostou a mají tak půvabné názvy! Znáte třeba piplu osmahlou? Koulenku prodlouženou? Tořič hmyzonosný? Víte, kam se jezdí na "české orchideje"? A že takový nenápadný kopytník evropský se nechává opylovat mravenci? Pár kopečků přidávám nádavkem.

Stalo se už tradicí, že každé jaro vyráží malý kolektiv z mého bývalého pracoviště do lůna středohoří v doprovodu zástupců CHKO České středohoří. A ti nám ukážou v přírodě kvítí, které bychom sami těžko našli nebo je třeba i tak nenápadné, že bychom si ho ani nevšimli. Případně je tak vzácné a zákonem chráněné, že ani nebudu prozrazovat místa, kde jsem si je vyfotografovala. Ta největší vzácnost, nad kterou se Roman z CHKO rozněžňoval, nebyla skoro vidět a prohlíželi jsme si ji lupou. 

Moje fotogalerie zahrnuje dvě série. Jedna se skládá z fotografií květeny teplomilné, tu druhou jsem fotila v údolí Bobřího potoka a jde tedy o rostliny vlhkomilné. Některé rostliny dovedu pojmenovat, názvy dalších jsem si bohužel nezapamatovala, a tak doufám, že se pokocháte obrázky a názvy rostlin mi odpustíte, případně i doplníte.

 

Fotografujete rádi? Zúčastněte se naší fotosoutěže s názvem Jarní fotopříběh. Pošlete sérii fotografií doprovázenou textem a vyhrajte tablet Lenovo! Více informací o soutěži najdete zde.
Jarní fotopříběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Krásné fotky, potěšily moje oko a příběh - ráda bych se tam někdy podívala. Pokud zdraví dovolí ...
Jana Šenbergerová
S tím si nelam, Ali, hlavu. Také nejsem botanik, ale těší mě, když mají kytky svoje jména.
Alena Tollarová
Jano, opravdu nevím. Já nejsem žádný botanik ani znalec. Na Radobýlu, odkud pochází snímek, je na informační tabuli uveden výskyt bělozářky, takže jsem vycházela z této informace.
Miluše Hasenohrlová
Krásné fotky kytiček.Vůbec nevadí, že nejsou pojmenované, ani Já některé neznám.Alen ,jsi šikulka.
Jana Šenbergerová
Jak si tak prohlížím ty nádherné fotografie, zdá se mi, že na snímku není bělozářka, ale snědek. Na první pohled jsou si velmi podobné a kvetou ve stejném období.
Lidmila Nejedlá
Alenko, Ty vždycky tou přírodou potěšíš...díky.
Soňa Prachfeldová
Moc se mi to líbí , Středohoří je též moje veliká láska a ty kytičky - nádhera, názvy pro mě novinky - díky !
Jaroslava Handlová
Álo, žiješ v půvabném koutu Čech. Já tu krajinu znám jen z oken autobusu. Proto jsem ráda, že jsi nám nepřiblížila pouze ta krásná panoramata, ale i fůru rostlinek, jejichž některé názvy spatřuji poprvé. Díky za všechny krásné a zajímavé fotky.
Zoja Sedláčková
Už jsem se zde zmiňovala, že jsme částí Středohoří prošli pěšky vloni začátkem září. Také se mi tam moc líbilo. Na tom kraji je vidět jeho sopečný původ. Když jsem se z vrcholků dívala do kraje, měla jsem pocit, jako když se dívám do minulosti. Díky za připomenutí. Květiny jsou krásné a obdivuji, kolik jsi vyfotila motýlů.
Dana Kolářová
Mám ráda květiny, v přírodě, na zahradě i na fotkách. Děkuji za hezké podívání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.