Fotoaging aneb Stárnutí pleti
způsobené sluncem. Co s tím?

Fotoaging aneb Stárnutí pleti
způsobené sluncem. Co s tím?

3. 6. 2015

Stárnutí pokožky není způsobeno pouze biologickou cestou, ale hlavně dalšími vlivy – stresem či špatnou životosprávou. Zároveň nedostatečnou ochrannou před UV zářením, kdy dochází k takzvanému fotoagingu, tedy stárnutí kůže způsobené světlem.

Všimněte si, že v místech, kde je pokožka relativně chráněná před vnějšími vlivy prostředí, zůstává až do zralého věku jemná, hladká a bez vrásek. Tam, kde je kůže vystavována slunci, horku i zimě, tedy hlavně na obličeji, je viditelně mnohem více zasažena. Je unavenější, působí zhruběle, mohou se objevovat i různé pigmentové skvrny.

Každý den je pokožka vystavována zejména UVA záření, které na pleť působí, i když je oblačné počasí a zdá se, že slunce vůbec nesvítí. Ale chráněni nejsme dokonce ani za sklem. UVA záření totiž působí i přes okna, a to ať už doma, v kanceláři či v autě.

A právě UVA záření je hlavní příčinou stárnutí pokožky, kdy se kolagenová a elastinová vlákna rozpadají. Proto je trendem novodobých kosmetických přípravků poznání, že základem musí být ochrana před UV zářením – je proto nutné pokožku chránit použitím denních krémů s vyšším ochranným faktorem. Zvláště v poslední době, kdy dochází ke zhoršování životních podmínek, zvyšuje se množství exhalací a snižuje se ochranná ozonová vrstva, jsou přípravky s vyšším SPF nutností.

Co byste měli určitě vědět

Denní a opalovací krém není jedno a to samé! Denní krémy s UV ochranou je nutné používat za každého počasí, a tím pádem po celý rok včetně zimy. V případě, že už máte svůj oblíbený přípravek, je vhodné ho denním krémem s UV filtry pouze překrýt. Jedná se o velmi lehké, rychle se vstřebávající přípravky, které je možné aplikovat jak samostatně, tak je i vrstvit. Při prevenci nebo dokonce odstraňování pigmentových skvrn jsou tyto přípravky skutečně nutností.

Jak krém s UV ochrannou vybrat?

Například kvalitní ochranné krémy RYOR dokáží výrazně zlepšit stav vrchních vrstev kůže a jsou nejlepším pomocníkem před kožními změnami. Jsou zde i další antioxidační složky, například vitamin E. Tyto přípravky jsou ideální i pod make-up. A co víc? Je možné je použít jako hlavní denní krémy nebo je díky lehké textuře vrstvit (překrýt s nimi svůj oblíbený krém).

Doporučujeme třeba Duo – aktivní krém SPF 15 a Trio – aktivní krém SPF 30. Jde o polomastné denní krémy s kyselinou hyaluronovou, extraktem z mořských řas a vitaminem E, které nabízí vysoký stupeň UV ochrany a jsou dermatologicky testované. Chrání pleť před UV zářením a působením volných radikálů, kromě ochrany pokožky je zajištěna i hydratace. Jsou určeny pro všechny věkové kategorie a typy pleti včetně pleti velmi citlivé.

A jak liší od opalovacích přípravků?

Může se zdát, že obojí slouží stejnému účelu, tedy ochraně pokožky před UV zářením, ale rozdíl mezi denními krémy s UV filtry a opalovacími přípravky je opravdu značný.

Opalovací přípravky využíváme, pokud opalování, vystavování se slunci a zhnědnutí pokožky je naším záměrem.  Ochranné opalovací přípravky v současnosti podléhají velmi přísným nařízením EU, kdy musí být v přípravku přesný poměr mezi ochranou proti UVA a UVB záření (1/3 chrání proti UVA záření a 2/3 proti UVB záření).  Opalovací přípravky jsou navíc voděodolné.

 

Nevíte si rady s vhodným výběrem přípravku? Navštivte online poradnu na www.ryor.cz

kosmetika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Nejsem zběhlá, píšu jen za sebe. Pamatuji si, jak jsem se před více než 40 lety vrátila z Gruzie, byla jsem silně opálená a můj tehdy dívčí obličej jako by zestárl o nejméně 10 let. Dnes už si dávno obličej nesluním (ostatně si dávám pozor před celkovým přílišným opalováním, jedině s UV filtrem 30 i výše, ne kvůli kráse, ale kvůli zdraví). Bronzová barva je sice barva hezká, ale vzhledově obličeji neprospěje. Je ale samozřejmě na každém, co si zvolí, nebo, zda to úplně ignoruje.
Alena Tollarová
Ach jo. Jak jsem stará, tak nevím, kolik vrstev a čeho bych si na sebe měla nanést a už vůbec ne v jakém pořadí ... Co takhle nějaká v kosmetice zběhlá čtenářka, nenapsala by pro nás nějaký článeček? Hodil by se.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.