Praha je samá loď

Praha je samá loď

10. 6. 2015

V době nedávné se to zde hemžilo články a fotografiemi z výletů do Prahy. Také jsem s naším senior klubem na konci května Prahu navštívila. Na programu jsme měli především plavbu lodí po Vltavě - to se mi konečně splnilo jedno mé přání. I když já bych plula třeba až na Slapy. Den byl k tomuto účelu jako malovaný a jako typická venkovanka, pro kterou je návštěva Velké Prahy vždycky svátek, jsem si to velice užívala.

Pluli jsme z Kampy až k ostrovu Štvanice a zpět, pěkně pomaloučku, takže bylo dost času sledovat, případně i fotit defilé obou břehů, nabízející se panoramata, ale i čilý plavební ruch na Vltavě. Hodně mne - holku od jezera se třemi parníky - překvapilo, kolik různých plavidel se po Vltavě všemi směry nepřetržitě pohybuje. Ani jsem je nestačila všecky fotit. Asi je v Praze lodní doprava výnosný džob. A o něco později se na hladinu Vltavy vydala i spousta šlapadel a lodiček.

Plavba skončila a před návštěvou zajímavého muzea režiséra trikových filmů Karla Zemana na Kampě byl čas na procházku po Karlově mostě. Ani tady fotoaparát nezahálel. (K tomu focení - bylo tolik slunce, že jsem musela mít na dioptrických brýlích ještě brýle sluneční, a tudíž jsem prakticky fotila skoro poslepu a na fotkách je to znát).

No, a pak se nám při hledání zaparkovaného autobusu zčásti nedobrovolně podařilo zmapovat nábřeží Vltavy, pražské ostrovy a mosty od Kampy až po most Jiráskův. A zase zpět na druhou stranu až téměř k mostu Čechovu, kde jsme, celí utrmácení a zmožení vedrem, náš autobus objevili. A jelo se ještě do Trojského zámku.

Konec dobrý - všechno dobré!

cestování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Tak Luhačovice pozdravujte, mám je ráda, a užijte si krásný pobyt, včetně plavby na Bať. kanále. To znám jen z doslechu. A děkuji vám všem za milé komentáře.
Květoslava HOUDKOVÁ
Koncem června budu týden v Luhačovicích. I zde je možnost vstoupit do trasy plavby "Baťovým kanálem" - mám o to zájem. Musím -včas- ještě pořádně "prověřit" informace na internetu - a snad pak tu plavbu stihnu.
Elena Valeriánová
Hezká vzpomínka na Prahu. Mám ji taky v čerstvé paměti. Pěkné fotky.
Alena Tollarová
Alenko Dokeská, jízda na lodi je fajn a dívat se z ní na Prahu je úplně jiné než když šlapeš po chodníku, viď. Koupila jsem vloni přes slevomat plavbu lodí s rautem, pluli jsme k Vyšehradu, měli k tomu dobré papáníčko, seděli jsme na palubě a koukali a koukali ... a Tvůj závěr nemá chybu. Já se svým orientačním nesmyslem si to dovedu živě představit!
Olga Štolbová
Ráda čtu postřehy z návštěv Prahy od nepražáku. Obvykle se dozvím něco nového, co mě samotné připadá samozřejmé. Ano, Praha z projížďky lodí, je zase trochu jinak krásná. Alí, ty fotky jsou moc pěkné, díky...*****
Lubomír Müller
Příjemné čtení a krásné fotky, Aleno.
Jaroslava Handlová
Aleno, také mne loni překvapilo, co všechno se v Praze plaví! Letos se opět těším, že si nějakou plavbu v Praze zopakuji - blížící se letní dni k tomu přímo vybízejí! Nevím, co všechno tam ještě při své plánované návštěvě na pár dnů stihnu - vždyť pro nás venkovanky je tam tolik různých lákadel, že?
Miroslav Štorch
Praha je opravdu zlatá loď a na Vltavě lodí jezdí nyní opravdu hodně, protože je tam i hodně přístavů - jeden z mnoha je v zátoce Vltavy pod Vyšehradem v Podolí. Perlička je, že na projížďku lodí po Vltavě vás mohou zvát i typicky čeští černoši v námořnickém oblečení u Karlova mostu. Jako děti z Prahy jsme často jezdili parníkem proti proudu přes Vranskou přehradu, Štěchovickou přehradu až na Slapy, kde ale zdymadlo už není. Svatojanské proudy zmizely na Vltavě po výstavbě přehrad. Kdyby nebyl jez před Karlovým mostem, tak by Vltava v Praze byla malá a úzká jako v Praze-Braníku :-)
Hana Rypáčková
Posledního května jme se procházeli na náplavce a na Žofíně odpočívali- těch lodí, lodiček, šlapadel.....Ale je to hezké.V parnu se ochladit na Vltavě.Pěkně ji to zachytila, Alenko.
Zuzana Pivcová
Myslím, Alo, že parafráze na název někdejší písničky je dobrá. Z článku na mě dýchá pohoda a zaujetí cestovatelky a fotografky. Na podobné plavbě jsme byli dvakrát předloni - jednou jsme pluli přes komoru až do Troje téměř k zámku, podruhé jen krátký okruh k Vyšehradu. I když jsem vlastně byla "doma", připadala jsem si jako na dovolené.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.