Supervlak? Budete tam
rychleji a nehodu lze přežít

Supervlak? Budete tam
rychleji a nehodu lze přežít

14. 6. 2015

Až vyrazíte na cestu do Itálie, neopomeňte zkusit zdejší nový rychlovlak Frecciarossa 1000. Honosí se přívlastkem nejrychlejší vlak Evropy a právě teď zahájil pravidelný provoz na lince mezi Milánem, Římem a Neapolí.

Zatím se bude zajíždět rychlostí maximálně 300 kilometrů v hodině, do prosince má dosahovat až 360 kilometrů za hodinu a teoreticky může jezdit i neskutečnou čtyřsetkilometrovou rychlostí. 

Frecciarossa 1000 jezdí s šesticí souprav, které budou obstarávat celkem osm spojení denně. Z nich čtyři budou zajíždět do Turína a čtyři končit v milánské veletržní stanici Rho Fiera kvůli světové výstavě Expo 2015. Většina jich bude na jihu vyjíždět z Neapole. V září bude přidáno šest spojů. 

První souprava, pojmenovaná po slavném italském sprinterovi Pietru Menneovi, absolvovala inaugurační jízdu s cestujícími 25. dubna. Na trase z Milána do Říma se s ní svezl italský prezident Sergio Mattarella, několik ministrů a další významní hosté. 

Supervlak zvládne překonat téměř šestisetkilometrovou vzdálenost mezi Milánem a Římem za dvě hodiny a 15 minut, což je o 45 minut méně než dosavadní rychlovlaky. Kam se hrabe letecké spojení, které je i s odbavením skoro dvakrát delší. Slibuje si proto, že díky nim přetáhne zákazníky letecké společnosti Alitalia. 

železnice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Takovým superexpresům se nevyplatí často zastavovat a zase se rozjíždět. Pro malou Českou republiku stačí i rychlost 160 km/h , kterou ani Pendolino vyrobené v Itálii u nás nejezdí. Nemáme na to ještě upravené všechny tratě. V Japonsku mají sice expresy schopné jezdit i 450 km/h, ale v normálním provozu jsme tam jezdili rychlostí 230-240 km/h. Každý vlak zastavil na nádraží přesně na metr u značky a lidé tam stojí disciplinovaně v zástupech přesně u místa, kde se otevřou dveře vlaku. Snad se toho také jednou dočkáme :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Do Itálie jedu v září. Do letadla nevlezu a na ten rychlovlak by mi - zřejmě - chyběly "drobné" - a taky už nikam nespěchám. Budu ráda, když nás tam i zpět v pořádku doveze autobus. (Na silnicích je "přecpáno", na obloze už taky - a teď ještě další "žihadlo" na kolejích - není toho tempa už nějak moc ??)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.