Připravte si smoothie, zdravý
nápoj ze zeleniny či ovoce

Připravte si smoothie, zdravý
nápoj ze zeleniny či ovoce

1. 7. 2015

Pokud se rozhodnete cvičit a sportovat, znamená to mimo jiné změnit i stravovací návyky. Často jsou mnozí z nás příliš v područí svých zvyků, máme zažité stereotypy. Chceme-li ale výrazně zvýšit svou kondici, je třeba se stereotypům vzepřít.

Budete-li konzumovat jednoduchou a vyváženou stravu, předejdete nejen nadváze, ale i celé řadě onemocnění, protože dostatečným přísunem vitamínů a minerálů posílíte svůj imunitní systém. Pokud tedy budete dodržovat zásady správné výživy, docílíte toho, že se budete cítit mnohem lépe, vitálněji a ve skvělé kondici.

Víte, jak se dá zhubnout a zároveň získat dostatek energie? Řešením je smoothie. Tento nápoj z čerstvé zeleniny nebo ovoce získává stále víc na oblibě a seženete ho relativně snadno už hotový. Není ale nad domácí přípravu. Víte totiž, co všechno jste do něj dali. Pokud to jsou samé zdravé přísady, pak je smoothie opravdu ryze přírodním zdrojem zdravé energie. Je nabušené vitamíny a dokáže podpořit vaši imunitu.

Můj recept. Vezmi jakoukoli čerstvou zeleninu, sebranou ze zahrádky. V mém případě okurky a rajčátka. Okurky očisti, omyj, nastrouhej. Rozmixuj ve vodě, přidej lžičku olivověho oleje, špetku drcené čili papričky, případně stroužek česneku, sůl... Vše podle momentální chuti. Doplň kostky ledu. Dej do skleněného džbánku do lednice.

Osvěžující nápoj se popíjí chlazený, nejlépe širokým brčkem. Ten příval energie pocítíte téměř okamžitě! Rajčátka jsou tady opravdu božská! Ty se opravdu s našimi nedají srovnat. Sálá z nich sluníčko. Nealkoholický nápoj si snadno připravíme, recept je známý. A pokud přijde vzácná návštěva, třeba vy, cvrnknu do něho trochu alkoholu. Tak, dobrou chuť. A ještě připomínám, ve čtvrtek 2.7. je úplněk. Co takhle zkusit tento nápoj? Úplněk prý zvyšuje jeho blahodárné účinky.

nápoje recepty Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Je to dobrý nápad, určitě to se zelenonou vyzkouším, dělá to jen s jahodami nebo dalším měkkým ovocem. U názvu bych se ale přidržela česky známějšího slova kokteil. Nechce se mi na stará kolena učit anglicky .
Hana Rypáčková
Smoot= hladký, jemný,krémový.Takže česky Jemnosti ?Prostě to není šťáva ze zeleniny, ale Rozjemněná zelenina a ovoce s přísadami..Asi dobré pro líné kousat.Můj smoot maker ještě funguje a tak u toho kousání zeleniny a ovoce zůstanu.Taky si dělám jahodový koktejl z mléka.Zrovna mám citronádu s mátou.Osvěžující.
Dagmar Pravečková
Paní Vando, moc děkuji za doplňující info. Pokusím se najít si vlastní střední cestu. Žádný extrém. Nebudu mixovat řízek ani žít pouze syrovou stravou, ale něco mezi :-) Rozhodně vyzkouším namixovat něco zdravého, lehkého. Obzvláště v těchto letních dnech. Díky za inspiraci.
Alena Tollarová
Aha, díky za vysvětlení. Nikomu - ani vitariánům- jejich přesvědčení neberu, ale pro mě to tedy není. Zkrátka řízek je řízek a z toho smooutis neudělám. Nebo udělám, ale byla by to škoda. :)
VANDA Blaškovič
Upřesňuji, raw vegani dodržují určitý stravovací systém, kde kromě jiného popíjejí i smoouthies.
VANDA Blaškovič
Děvčata, místo smoouties se opravdu klidně může říkat kokteily. Smoouties je oblíbené zejména u raw veganů - vitariánů, kteří striktně konzumují pouze ovoce, zeleninu a ostatní rostlinné potraviny, které jsou syrové a u přípravy nepřesáhly teploty 42°C. Raw vegani si Smoothies nejčastěji přislazují čerstvými datlemi a přidávají do nápoje různé exotické ovoce - ať už chia semínka, agávový sirup, acai berry nebo nepražené kakao. Smoouties je také oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků. Čili pokud si uděláš koktail s kravským mlékem a přisladíš cukrem, asi to nebude pravé smooties, ale určitě si na něm také pochutnáš. Pravé smoouties můžeš v podstatě popíjet celý den jako náhradu jídla a cítíš se lehká jako peříčko. Kdo pije smoouties je většinou i raw vegan, nebo se na tuto cestu připravuje alespoň v duchu..:)) Smoouties podporuje zdraví a tím pádem i částečně hubnutí či očistění organismu. Tak asi tak...je to určitý životní styl.
Alena Tollarová
Vando, podle fotografií to vypadá lákavě, leč u mě naráží na nepoživatelnost rajčátek. Prostě ne a ne. Mám ale podobnou otázku jako Dagmar. Já jsem zatím nepochopila, jaký je rozdíl mezi koktejlem, co si z mléka a třeba jahod dělám běžně od dětství, kdy k nám domů přišel mixér Eta, a nyní na všech frontách propagovaným/nou? smoothie.
Lubomír Müller
Radost číst, radost se pokochat kvalitními fotografiemi (ty samy o sobě chutnají skvěle), radost vyzkoušet recept a nakonec radost z toho, že člověk udělá něco radostného pro své zdraví. Perfektní, Vando!
Květoslava HOUDKOVÁ
Před více než rokem jsem si koupila 2nožový sekací přístroj = malý, ale šikovný. Jablka apod. omyji, neloupu, ale zbavím jadřince, ovoce odpeckuji apod. Pokrájím na přiměřené kousky a nože (nad sebou) mi s přidáním vody vyrobí zdravý džus ( mám ráda už při snídani), nápoj ze zeleniny umí také. Na konečné metra, kam dojíždí náš autobus, je občerstvení a tam také mají přístroj na ovocný džus - vhodí tam jablka celá, vč. jadřince. mrkev atd. - nápoj to vyrobí, nalijí do sklenic a za drahý peníz prodají. Schválně jsem si tam koupila zákusek, abych pozorovala, co bude dál. Přístroj nikdo nevymyl, neodstranil zbytky ovoce, nechali jako "počinek" pro další nápoj (kdy?) Ale ovoce se přeci rychle kazí, po tomto zjištění si takový "nápoj" nikde nekoupím! nějak mne přešla chuť.
Dagmar Pravečková
Děkuji paní Vando. Budu moc ráda za info od dcery. A kdyby chtěla připojit i nějaký recept... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.