Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky

8. 7. 2015

Zahrádkářská sezóna je v plném proudu, dozrává drobné ovoce - muchovník, borůvky, maliny a také rybíz. Dávám přednost červenému rybízu před černým. Máme na zahradě "jen" dva keře tohoto ovoce, ale jsou každý rok spolehlivě obsypané nádherně kyselými červeně se lesknoucími bobulemi. Radost pohledět. Je to poklad našich zahrádek, i když někdy trochu nedoceněný.

Keře mají množství plodů rok co rok a jen málokdo bohatou úrodu sklidí beze zbytku. Přitom je to ovoce, které je bohaté na různé vitamíny – B1, B2, B6, železo, hořčík, zinek a především vitamín C. Je zdrojem také důležité vlákniny. Za syrova mají bobule osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Červený rybíz – jeho kulturní odrůdy - se dá dobře pěstovat v celé České republice i v jiných oblastech mírného podnebného pásma. A tak je vhodný i do našich zahrádek, vydrží i kruté jesenické zimy. Ještě jednu nespornou výhodu má pěstování červeného rybízu. Zahrádkáři mohou být v klidu, červený rybíz jim zřejmě nikdo neotrhá a neukrade. Tak, jak se to děje třeba s česnekem.

Chci se s vámi podělit o recept na rybíz jako brusinky. Budete potřebovat: 1kg bobulí červeného rybízu (bez stopek a nečistot), 250ml octa, 650g krupicového cukru, kousek celé skořice, 6 hřebíčků.

Dejte svařit 250ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a ihned sceďte. V širším kastrolu promíchejte rybíz s cukrem, přidejte koření, přilejte 150ml vody a vařte deset minut. Ještě horké plňte do nahřátých skleniček, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Toto množství naplní 4 skleničky o obsahu 0,33 l. Podávejte k sýrům nebo masu. Nemá to chybu. Dobrou chuť.


recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Zdeni, já myslela spíš ty lidské lapky a nenechavce. U opeřenců to beru jako přirozený úbytek úrody i když i to někdy naštve. Ale uznej sama, když viděli jak to na zahrádce mizí, rozhodli se jednat - třeba zavařovali. A ten brouk opravdu nechutná nějak skvěle. Taky si někdy nedám pozor a zobu a zobu a fuj ...
Zdenka Žichovská
Lenko, docela jsem se zasmála cituji: "zahrádkáři mohou být v klidu, červený rybíz jim zřejmě nikdo neotrhá a neukrade". Mám 7 keřů červeného rybízu, je to nějaký rok zpět, nechala jsem jeden keř neobraný, aby bylo na zahradě co "zobat". Mám ráda rybíz z keře přímo do pusy. Jen 2 dny jsem tam nebyla a třetí den jsem se nestačila divit. Rybíz zmizel, nechápala jsem. Časem jsem na to přišla - byli to ptáčci- kosáčci. Na sedmi keřích se to ztratí, když se přiživí, ale když jsem tam nechala jen jeden - a ještě pěkně zralý............ Recept určitě také vyzkouším. A na brouka si dám pozor, také jsem ho jednou nedopatřením ochutnala, když jsem se "pásla" na rybízu. Brrrrrrr........
Květoslava HOUDKOVÁ
Rybíz černý - syrový mi nijak nechutná, ale výrobky - šťáva, džem atd. má ráda, kupuji. Na akci v Tyršově domě byl ke koupi i olej z černého rybízu (oleje z různých plodin), no ještě jsem odolala (byl dost drahý) - tak až někdy příště. Červený rybíz jako brusinky je pro svíčkovou opravdu i chutnější = trochu ostřejší mňamka.
Jana Šenbergerová
Dokud jsme měli zahrádku, léta letoucí jsem tento rybíz ala brusinky dělávala. Se svíčkovou mi to chutnalo i víc než brusinky. Vřele doporučuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavý recept a protože miluji brusinky (nerada ale sbírám) zkusím si udělat kompot z rýbízu.Rybíz jsem používala jen na výrobu džemu.Je skvělé, že se tady dozvídám spoustu zajímavostí.Každému portál i60 doporučuji.
Miluše Hasenohrlová
Elen, tak tu indiánskou borůvku mám, hurááá. Je vysoká jen 160 cm, výše ji nepustím...jinak vše jak jsi psala....díky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Já jsem o muchovníku nikdy neslyšela, musím se zeptat dcery, zda ona ví - pěstuje kde co. A její zahrada je úrodná ="zasadí koště" a vyroste jí vánoční stromek i s ozdobama!Písčitou polabskou zem vylepšila rašelinou - a je to znát.
Alena Várošová
Díky Elen za skvělý receptík,ale budu muset počkat.Rybíz jsem teprve vloni zasadila a mám tam pár stonků s kuličkami a to ještě musím hlídat,aby mi jej nepomáhaly obírat slepice,když mají rády i kyselý rakytník..Tak příště,ale musí to být dobré.Děkuji
Eva Mužíková
Elen, díky za typ, určitě to / bez smraďocha/ zkusím... Toho brouka jsem si nedávno ochutnala při cpaní se lesními jahodami, ještě dlouho jsem jej cítila na rukách... Pro rybíz si ale musím dojet na chalupu k synově panímámě, má ho velké množství... Mladí koupili domek tady u nás, jsou tam také nějaké keře, ale nežli dostanou klíče, bude asi po rybízu..
Elena Valeriánová
Jitko, musím se smát, ten brouk je tam jen jako dekorativní prvek, toho nesbírám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.