Ukrajina - nejlevnější exotika

Ukrajina - nejlevnější exotika

9. 7. 2015

Kuba, Mexiko či Thajsko. Něco takového se nám vybaví, když přijde řeč na exotiku. Po mojí návštěvě Podkarpatské Ukrajiny v roce 2012 jsem dospěla k názoru, že zájezd za exotikou nemusí být nutně drahý, aby člověk zažil věci, které v našich evroských poměrech nejsou běžné.

Cesta na Ukrajinu je strašná. Nám trvala zhruba 18 hodin do Polska, kde jsme navštívili město Přemyšl, kde v parku je umístěna kovová socha Josefa Švejka. Pak jsme asi 3 hodiny strávili na polsko-ukrajiské hranici. Delegát zájezdu musel vyplnit asi cca 20 potvrzení a opatřit je bumážkami. Když vše klaplo a pustili nás přes čáru, rázem jsme se ocitli v jiném světě.

První město, které jsme navštívili, byl Lvov, kde jsme i přespali.Je to velmi moderní město plné paneláků, a v jednom byl i náš hotel. Druhý den jsme navštívili historícké náměstí  a pravoslavné kostely. Většinou jsou ve velmi špatném stavu a v některých probíhala rekonstrukce.

Hlavním bodem programu zájezdu byla Ivanem Olbrachtem proslavená Koločava. Dala by se charakterizovat jako velká vesnice, táhnoucí se několik kilometrů podél hlavní silnice - jediné s asfaltovým povrchem.Typickým dopravním prostředkem jsou Zily a gruzaviky. Po vesnici se potulují volně krávy a všude je kravský trus. V Koločavě je na místním hřbitově hrob Nikolaje Šuhaje a jeho ženy Eržiky. Také jsme navštívili místní muzeum, věnované I.Olbrachtovi. Dřívější četnická stanice nyní slouží jako hospoda, kde jsme se občerstvili místními specialitami.

Dalším cílem byla návštěva Sinerivského jezera, které se nachází na území národního parku. Klasifikaci národní park místní neberou příliš vážně. Všude je velké množství odpadu. Jeden den jsme jeli kolem přehrady, kde plavaly nahrnuté plastové lahve a tvořily souvislou masu.

Poslední město, které jsme navštívili, byl Užhorod, který nenabízí mnoho míst, kam se jít podívat. Nejvýznamnější je skanzen, který ukazuje dřívější ukrajinskou architekturu a způsob života a pro porozumění současné Ukrajiny je návštěva tohoto místa nutná.

Jestli se do Užhorodu dostanete dopoledne, skoro nic si nekoupíte. Většina obchodů otvírá až v 10 hod. Ještě, že směnárna se otevírala už v 9 hod. Ukrajinské hřivny v ČR radím nevyměnít, je třeba je měnit až na místě. Za naši měnu se pochopitelně nemění, jen za dolary či eura. 

Jsem moc ráda, že jsem tuto zemi viděla. V dnešní době se již zájezdy do této oblasti nekonají z důvodů politické a bezpečnostní nestability. Přikládám pár fotek z průběhu zájezdu.

cestování dovolená zájezd
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Zajímavé povídání, ale říkám si - nemusím všechno vidět, zejména podobnou "exotiku".Jsem ráda, že žiji v Čechách.
VANDA Blaškovič
Užgorod, to byla první tátova štace jako kantora ihned po studiích. Mám ještě fotky z fotbalu a hokeje, kde táta taktéž začínal hrát 1.ligu. Všichni z rodiny na Ukrajině již byli, já ne, říkali nádherná příroda a lidé, kteří by se rozdělili i o poslední kůrku. Nyní to mají asi hodně těžké. Jarmilo, děkuji za zajímavou reportáž.
Blanka Hlobilová
Určitě nezapomenutelné zážitky! Můj tchán se narodil v Rumunsku ve vesnici Scaius. Před lety jsme se tam jeli podívat. Byl to úplně jiný svět. Připadalo mi to jako sen, ze kterého se brobudím. Jako ve středověku. Moje dcery tehdy 8 a 5 let chodily ráno pást krávy. Podlaha ve stavení hliněná. Dnes na to vzpmínám velmi ráda. A hlavně mi to utkvělo v hlavě více než všechny dovolené u moře v hotelu. Když jsme jeli domů, říkala jsem si, že ani nevíme jak se máme dobře. Kdo nezažil, je velice ochuzen.
Elena Valeriánová
Já jsem na Ukrajině byla v roce 2010 a pokud bych mohla, tak bych jela zas. Je to krásná země, jen ji nesmíte měřit podle nás. My jsme materiálově o kus dál, ale jestli jsme tím bohatší - tak to nevím.
Květoslava HOUDKOVÁ
Tak za tuto "exotiku" bych nedala ani korunu. Kdysi - už dávno - jela mladá spolupracovnice za odměnu do Ruska . Někdo jí poradil a tak v kufru vezla množství punčocháčů! Cestou viděla: noviny místo záclon, i tzv. Potěmkinovy vesnice - směli jen do určitých míst. No, nadšená nebyla.
Zuzana Pivcová
O Ukrajině jsem zatím slyšela jen několikrát vyprávět od známých. Vždy to byla vesměs jen kritika. Jsem ráda, že u Vás jsou i pozitivní postřehy, díky.
Hana Rypáčková
Velmi zajímavé, škoda, že jsi nepopsala fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.