Zemřel hudebník
Otakar Petřina

Zemřel hudebník
Otakar Petřina

12. 7. 2015

Kytarista, skladatel a zpěvák Otakar Petřina náhle zemřel ve věku 66 let. Potvrdil to jeho syn Otakar "Marpo" Petřina. Rozloučení se bude konat v kruhu rodinném. 

Hudbu a texty psal Petřina například pro Václava Neckáře, Petru Janů, Luboše Pospíšila nebo skupinu C&K Vocal. Mezi jeho největší autorské hity patří Nautilus, Motorest nebo Marilyn, Good-Bye. 

Petřina je znám především ze spolupráce s hvězdami někdejšího popu, podle znalců byl ale i jedním z nejlepších rockových kytaristů v zemi. Svůj vztah k rocku dával ostatně najevo vždy svým vzhledem: kvůli dlouhým vlasům, které odmítl ostříhat, nesměl za totality 14 let vystupovat a pracoval pouze ve studiu. 

Skladatel a kytarista Petřina vystudoval pražskou konzervatoř a poté se uchytil v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později hrál v doprovodném orchestru tria Golden Kids (Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář), pro které napsal své první písně. Poté několik let vedl Neckářovu doprovodnou kapelu Bacily. Hudbu i texty psal nejen pro Neckáře, ale i třeba pro C & K Vocal, Luboše Pospíšila a Petru Janů, zahrál si například i se skupinou Katapult. Náročnější skladby pak zařadil na své sólové desky Super-robot (1978) a Pečeť (1983). Napsal také hudbu ke dvěma filmům. 

hudební skladatelé hudebníci úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Snad mi ten překlep odpustí.......
Hana Rypáčková
Nějak moc dobrých lidí umírá....Je mi to líto, dobrý kytarista a rokcer, byl svůj.
Dagmar Bartušková
Tak to jsem nečekala.
Alena Tollarová
Omlouvám se - správně bacilofilku. R.I.P.
Alena Tollarová
Tak tato zpráva mě - jako "bycilofilku - velice zasáhla ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.