Ája Vrzáňová, legenda
krasobruslení, zemřela

Ája Vrzáňová, legenda
krasobruslení, zemřela

31. 7. 2015

Jediná česká mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová zemřela ve věku 84 let. O náhlém skonu světové šampionky z let 1949 a 1950 informoval Český krasobruslařský svaz na své internetové stránce. 

Rodačka z Prahy získala první světové zlato v Paříži, které o rok později obhájila v Londýně a stala se poválečnou ledovou královnou. Měla ve sbírce i kompletní sadu medailí z evropských šampionátů včetně zlata z Osla 1950. 

Po mistrovství světa v Londýně požádala o azyl a emigrovala do USA, kde se věnovala lední revue. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena do Síně slávy. Ještě větší emoce ji pak zaplavily, když o osm měsíců později byla vyhlášena českou Sportovní legendou. Ocenění označila za největší poctu, jež se jí v životě dostalo. Na kontě měla i státní vyznamenání Za zásluhy. 

Přes dlouhý a hlavně nedobrovolný exil (bývalý režim ji nutil k ukončení kariéry a povinnému trénování v Moskvě) nikdy nezapomínala na svou vlast a vždy se zajímala o to, co je v České republice nového. Například během sněmovních voleb na podzim 2013 byla právě Ája Vrzáňová prvním voličem, který vhodil svůj hlas do urny na českém konzulátu v New Yorku.

"Celý život jsem se snažila reprezentovat Českou republiku, mým cílem bylo se jednoho dne vrátit," říkala milovnice Prahy, která se po listopadu 1989 do vlasti z Ameriky pravidelně vracela.

sportovní legendy úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elen Zajíčková
Bylo mi ctí poznat jí osobně. Při své práci jsem se s ní potkala několikrát . Její skromnost a úcta k ostaním byly patrné. Uznávaná , a přitom skromná a pokorná. Prostě výjimečná ! Dáma s velkýmD. Děkuji osudu, že jsem jí mohla poznat.
Hana Voláková
Ája Vrzáňová byla nádherná žena,osobnost a vlastenka,moc ráda jsem poslouchala rozhovory s ní.Reprezentovala naši vlast nejen v Kraslobruslení i když úžasně pomáhala naší mladé generaci kraslobruslařů .Nezapomene na ni!
Hana Šorejsová
Velmi smutná zpráva, byla to opravdu ledová královna, která se stala symbolem ženského českého krasobruslení. Po ní byla jen Hanka Mašková. Budeme na ní vzpomínat !
Zdenka Jírová
Nedávno jsem ji viděla v repríze Sejdeme se na Cibulce, kde byla obdivována pro svůj šarm. Mrzí mne, že odešla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...