Slunce útočí

Slunce útočí

12. 8. 2015

Tak jsem honem schovala teploměr dovnitř bytu. Bylo na něm už 55 stupňů a ten předešlý mi praskl, protože už chudák víc změřit neuměl. Ráno v šest hodin jdeme s pejskem na procházku, protože slunce je ještě relativně v klidu a jenom se připravuje na svůj útok.

Dívám se kolem sebe a je mi smutno. Tráva je každý den sežehnutější, keře kolem náměstí jsou naprosto suché. Slunci to ale nestačí. Chechtá se na obloze  a každý den vypije další vodu z řeky Volyňky. Sednu si na lavičku u řeky a vzpomínám na to, jak jsem slunce milovala. Těšila jsem se na každý jeho paprsek a byla jsem šťastná, že zase vyšlo. Dnes šťastná nejsem a slunce zaklínám, aby konečně už dalo pokoj a schovalo se za mraky.

Slunce se mi vysmívá, a i když je pouze osm hodin ráno, hodlá pálit úplně naplno. Včera jsem se dívala na starý film, kde stále pršelo a lidem se to nelíbilo. Jak je to všechno relativní. Začínám mít v hlavě takový zajímavý scénář. Konečně příjde veliký slejvák a všichni vybíháme ven nazí, bez rozdílu věku, běháme v dešti a hodně se radujeme.

Slunce se mým představám zachechtá a přidá na intenzitě. Prý by to bylo neestetické a ono by se na to nemohlo dívat. "Tak se schovej za mraky a nic neuvidíš", odpovídám mu. Ale to zase né, ono se dívat chce. Prý nás chce trestat za to, jak se věky chováme. Jak to, že ale nevidí, že také ubližuje přírodě, která za naše chování nemůže? Slunce se přece jenom trochu zastydí a na několik vteřin se schová za malý mráček. Dlouho mu to ale nevydrží  a krade každý malý stín, kam se snad můžeme schovat.

Zítra budou u nás probíhat Volyňské slavnosti a slunce si je určitě nenechá ujít. Už se těší, jak  bude rozpouštět turecký med na stánku, děti potrápí, aby ani z kolotočů nic neměly a dospělé zažene od opékaných klobás, protože na nic teplého chuť nebude. Po náměstí se budou motat skupinky těch, kteří se chtěli ochladit pivem a kterým alkohol stoupl do hlavy díky slunci, hodně rychle. Prostě, ze slunce se stala zlá ohnivá koule.

Ze zoufalství si vytvářím takový obranný reflex a říkám si, že je to jenom ošklivý sen, ze kterého se brzy probudím.

Sluníčko, tak se nezlob! Už budeme hodní!!!

Slunce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc pěkný článek, já když občas v létě zapršelo se mračila a přála si aby celé léto jen svítilo sluníčko.Dnes vidím jak to bylo pošetilé.Bez vody není života a déšť patří k životu.Věřím, že brzy se ho dočkáme všichni.
Alena Vávrová
Haničko a Libuško, obě jste to napsaly moc krásně, díky.
Libuše Křapová
Hani, velice pravdivé a úsměvně napsané. Dnes jsem si dala taky na profil článek ovlivněný tímhle létem, protože jsi byla první , nečekám, že by byl uveřejněný brzy pokud vůbec. Taky proč uveřejňovat podobná témata. To jen jako zajímavost pro ty, co by si ho rádi přečetli. Pěkný den všem přeji :-)))
Olga Štolbová
Hani neboj, na konec světa to nevypadá a ono zas bude líp. Příroda se umí vyrovnat se vším a my to přece umíme také. A sluníčku večer zamávej, ať zítra zase vyjde, bez něj by bylo zle. A nalož se na chvíli do vany, hned Ti bude líp...*****
Soňa Prachfeldová
To jsme my lidé, když jsme zdraví, berem to jak samozřejmost, když je počasí tak akorát, berem to jako samozřejmost, když to není jak chceme , nadáváme. Ano už budeme hodní - na jak dlouho? Hanko přeji Vám snesitelné teplo, ať se slavnosti vydaří !
Alena Várošová
Po dlouhé době u nás spadlo pár kapek a bouřilo.Akorát mi vítr to shodil velký květináč s ibiškem a rozbil se na půl.I tak díky za pár kapek deště. Pěkně popsaný článek o útočním slunci i když bez vody,světla,slunce by zahynula veškerá vegetace.Už toho slunce bylo moc a těch tropických veder taktéž.Každý čeká na ochlazení.
Jana Šenbergerová
U nás stále ještě prší a také bouří. Teploměr ukazuje krásných 22. Dnes by se tu mohlo dobře spát. Souhlasím se Zuzanou. Bědujeme nad suchem a horkem, místo abychom děkovali za déšť. Díky, díky, díky! Přeji všem, ať u vás také zaprší. Ve městech musí být hrozně, když i u nás bylo až do večera k zalknutí.
Hana Rypáčková
Hani, já tak toužím po dešti ...Ochutnala jsem z pouti bonbonky fialky /my ale na pouti nebyi.Úplně si to dovedu představit.
Zuzana Pivcová
V Praze je zase úplně vymydleno, venku za oknem ve stínu v tuto chvíli 30, v obýváčku na východ 31. Nejsi v tom, Haničko, sama. Měli bychom si asi společně vytvořit nějakou představu pro nás příjemného a snesitelného počasí. Když na to budeme co nejvíc lidí intenzivně myslet, snad to zapůsobí, co říkáš, Jani?
Naděžda Špásová
Hezký napsané. Taky si říkám, že je to trest za naše zacházení s přírodou. Je mi taky líto vysychajících řek a potoků a spálené trávy. Snad bude líp.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%