Snězte si mne! Jsem 
fík neboli smokvička

Snězte si mne! Jsem
fík neboli smokvička

4. 9. 2015

Moji milí, pokud si pamatujete, tak naposledy jsme vyšli po lijáku z Rybářského muzea ve Vrbosce a já vám slíbila, že vás dovedu k fíkovníku natrhat si pár čerstvých fíků. A již je to tady. Jen vydržte ještě chvilku.

Na začátek malinko historie. Fíkovník je symbolem hojnosti a plodnosti. Adam a Eva si v ráji utrhli fíkové listy, aby zakryli svá intimní místa. Udělali dobře? Asi. Budhovi se prý pod fíkovníkem dostalo jeho duchovního osvícení. Biblická vlčice, která odkojila Romula a Réma, také často odpočívala ve stínu koruny fíkovníku.

Mne zatím náš fíkovník neosvítil. Vytrvale mu podstrojuji a tajně na něj mrkám, aby to manžel neviděl. Chorvati jsou totiž děsně žárliví, což asi nevíte, třeba i na takový nevinný stromeček :). To víte, jižní krev se nezapře! Když je vše v  pohodě, manžel mne oslovuje Smokvičko, když se zlobí, jsem pro něj Tykvička. Když je nejhůř, jsem Bramborka či Brambor. Prý to rrr tam pěkně vrrčí. Ale ať tak, či onak, žádné osvícení stále nepřichází, žádná svatozář se nekoná, no, snad není všem dnům konec, počkám si. A vězte, moji milí, zlatí, že plody, tohoto v mnohých krajích posvátného stromu, mají léčivé účinky jak pro naše tělo, tak i duši.

Já jsem čerstvé fíky, neboli chorvatsky smokvičky poznala až tady, na ostrově Hvar. K dovolené na Jadranu fíky ovšem neodmyslitelně patří. Fíkovníky vídáme na dvorcích, zahradách, vinohradech. Zkoušíme si utrhnout fíky z divoce rostoucích stromů u cesty. Na trzích slyšíme trhovkyně volat: svježe smokve!

Fíky jsou hodně sladké, lahodné, sytící ale i prohánějící. Pozor, nedoporučuje se na ně pít voda, vlastně jakákoli tekutina včetně vína. Při toulkách po vesničkách můžeme zahlédnout, jak se fíky suší rozprostřené na přímém slunci. Vysoký obsah cukru jim zajišťuje dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření. Ten bílý povlak na povrchu je vysrážený cukr. Na trhu se prodávají fíky na váhu, nebo jako suvenýr, navlečené na provázku jako korále. Určitě nám zde fíky chutnají mnohem více než ty balené ze supemarketu.

Jako malá jsem znala maximálně Maxipsa Fíka, pak fíky lisované do balíčků a věřte, nevěřte, můj děda se jmenoval František Fík.

O vánocích nám domů do Prahy vozil fíky děda Fík s babičkou Fíkovou z malé vesničky u Kamenice nad Lipou. Vozili i lisované datle a preclíky navlečené na drátku, stočeném do kroužku. Tenkrát úzkoprofilové zboží. Víte, děda byl pekař. A ne ledajaký! Měl vlastní, voňavou pekárničku, dokud mu ji komouši neznárodnili.

Děda při těch každoročních výpravách k nám do Prahy třímal v jedné ruce starodávný kufr, s kterým rukoval do první světové války. Na kufru mne fascinovaly odřené nálepky mořských pan a jiných příšer. V druhé ruce děda nesl, jako svátost, ty preclíky, sypané solí, kmínem či mákem. Jen tak, nezabalené, pěkně namačkané na sebe v kruhu. Nevšední zavazadlo. Štrádoval si to takto ověšený pěšky z Hlavního nádraží k nám do Zlatnické ulice vedle Bílé labutě.

Babička Fíková za ním poslušně cupitala. Nestačila mu. Jak já jsem se za dědečka styděla! Jednak to směšné jméno a pak ty preclíky! Jen aby ho náhodou nepotkal nějaký můj spolužák. Děda nechtěně vzbuzoval všude pozornost.  Jednak byl vyhlášeným hráčem kulečníku U Nováků a také proto, že byl břichomluvec kouřící doutníky. Zejména při telefonování děsil ostatní na druhém konci telefonu. Co že se to u nás doma stalo za tragédii?! Škrtí někoho? Ale o dědečkovi zase třeba jindy. Nyní mám v plánu povědět něco o těch fíkách.

Tak tedy, fíkovník smokvoň je opadavý keř nebo strom rostoucí obvykle do výšky 3 až 5 m. Některé druhy patřily mezi oblíbené pokojové rostliny, pěstované pod názvem fíkus. Fíkovník je opravdu nenáročný. Může růst všude, kde nehrozí zmrznutí. U nás roste v rohu vinohradu. Máme ho rádi. Rodí totiž naše smokvičky. Fík je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřený květ fíkovníku. V uzavřeném květenství rostou květy a semena zároveň. Fíky mohou mít různou barvu. Od bílé, přes žlutou, zelenou, oranžovou, fialovou. Překvapilo mne, že čerstvé, zralé fíky během dvou dnů hnědnou a ztrácí svou krásu. Ale slaďoučké jsou stále. Čerstvé fíky nesnášejí transport. Nedají se dozrálé převážet na delší vzdálenosti. Proto se suší na slunci a pak transport není problém. Pro transport čerstvých fíků se fíky sbírají nezralé a dozrávají až při transportu. Toto podtržení jim ovšem na kvalitě nepřidá. Nejlépe se čerstvé fíky uchovávají v ledničce. Tam vydrží i dva týdny. Pěkně studené jsou nejlahodnější.

Fíky jsou nejen energeticky vydatné, ale jsou i velmi zdravé. Ale nemusíte mít obavu, po čerstvých fíkách se netloustne, obsahují hodně vody. Až 80%. Fíky vykazují i protirakovinné účinky.

Z čerstvých fíků se připravují džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína, likéry. Pojídají se umyté, samozřejmě jen tak, ale i plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou apod.). Sušené fíky se plní např. ořechy, výborné jsou i kandované fíky.
Jak se používají fíky v léčitelství?

Fíky působí především projímavě (např. namočené do olivového oleje a snědené v počtu 4 až 6 ks), mohou se užívat jako kloktadla nebo prsní čaje (při kašli, angíně či bolestech v krku lze použít např. mléčný odvar nebo hustý fíkový extrakt). Jsou močopudné. Ve formě kašovitých obkladů se užívají na nehojící se rány. Fíky se podle lidové tradice užívají i při nespavosti a vyšším krevním tlaku. A doporučuje se jíst fíky i těm, kteří by chtěli přestat kouřit. Dostaneš chuť na cigaretu? Šup do ledničky a zblajzni jeden čerstvý, chladivý fík. Lepší nežli cigárko!

Hlavními exportéry fíků je Turecko, Alžír, Írán, Maroko, Španělsko, Sýrie, Tunis a Spojené státy severoamerické. Právě historie pěstování fíkovníků v Severní Americe je pozoruhodná. Téměř do poloviny minulého století byly smokvoně v Americe úplně neznámou plodinou. Někdy koncem 30. let 20. století zasadil tu první fíkovník vystěhovalec z Chorvatska, Stipe Mirović. A dnes se v Kalifornii nacházejí největší plantáže této plodiny na světě.

Fíkovník si získal renomé ekologické rostliny, neboť nemůže žít v kontaminovaném ovzduší. Je to lék i pochoutka, často více ceněná lidmi z vnitrozemských krajů, než obyvateli přímořských států.

Recept 1. Fíkovo - rumové kuličky

Ingredience: 1 balíček fíků, rum dle chuti, strouhaný kokos
Fíky odstopkujeme a umeleme na jemno (nejlépe v mlýnku na maso), přidáme rum a důkladně promícháme, tvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.

Recept 2. Plněné fíky.

Do sušeného fíku vpravíme půlku vlašského ořechu a naplněný fík ponoříme do rozpuštěné tmavé čokolády. Držíme za stopičku. Necháme zaschnout. Já toto cukroví dělám o vánocích a je to bezvadné zpestření. Zkuste, uvidíte, že budete mít úspěch. Celkem nezvyklé, jednoduché a moc dobré.

Fíkovník se přirovnává k lidskému životu. Také ten by měl nést svoje dobré plody - lásku, pokoru a porozumění k druhému.

Tak jste si trochu pochutnali, vážení? Je-li libo smokvičku, neboli fík? Dík! Dík! Dík!

gastronomie Můj příběh recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Ano, je to tak. I když se jich urodilo jen sedm, radost mám velikou.
VANDA Blaškovič
Fíky rostou a dozrávají....:) Vzpomněla jsem si, že jsem o fíkách již cosi na íčku psala. Luboši, tak se ozývám ke smokvičkám opožděně, skoro po 2 letech. Koukám, zajímavá diskuze....Nějak jsem tehdy přehlédla tvůj příspěvek..... Věřím, že letos u nás smokvičky se Zdenkou ještě stihnete. Jižní ovoce trhané ze stromu je přeci jenom něco jiného než to kupované u nás z obchodních řetězců, to víme asi všichni....) ..ale i doma pěstované fíky musí přinášet radost..
Eva Mužíková
Vando, vzpomínám na Tvůj první nesmělý příspěvek zde na íčku...... rosteš děvče, rosteš a umíš:)))))
Lubomír Müller
Po přečtení komentářů vidím, že se tu objevil fík sváru. Ostatně, fík je takové maličké jablíčko, takže termín se mi líbí, a od této chvíle na „fík sváru“ uplatňuji autorská práva. Zdůrazňuji tedy, aby ten, kdo bude chtít termín v této podobě použít ve svém článku, mě žádal o svolení. Leda, že by chtěl použít „sváru fík“, to je volné.... Ano, beru to s humorem, protože jinak nelze. Rozlišujme, prosím, vědecké články, studie, disertační práce a odborně jinak směrované písemné projevy od fejetonistických, glosujících, povídkových či románových, z nichž autor nemá žádný hmotný profit. A na i60, pokud se nemýlím, nikdo z vás penízky za publikování nedostává. Takže rvát se o autorská práva k několika přejatým větám je trochu zbytečné. To mi tak mírně připomíná snahu bruselských úředníků, aby ten, kdo se vyfotí před nějakou kulturní památkou nebo něčím domem a tu fotku by chtěl zveřejnit, žádal majitele statku o povolení. Až pojedete do Splitu, dejte si tedy pozor, ať se nevyfotíte před Diokleciánovým palácem. Museli byste žádat jeho majitele o povolení poslat tu fotku svým přátelům na FB. Ale myslím si, že nakonec ta diskuse tady cenu měla. Autorka příště, převezme-li informaci odjinud, napíše odkud a tím uspokojí kriticky naladěné duše, a nám ostatním, kterým to zase až tak nevadí, bude stačit její vtipný a svižný způsob vyprávění. Fíkový článek jím oplývá do sytosti. © Lubomír Müller
VANDA Blaškovič
14.a15. odstavec jsem upravila tak, aby nenarušoval případná autorská práva. Nyní můžete porovnat. Děkuji. Dozvěděla jsem se, že Turecko, Alžír, Írán, Maroko, Španělsko, Sýrie, Tunis a Spojené státy severoamerické jsou nevětšími vývozci fíků. V Kalifornii jsou nyní největší plantáže fíkovníků, i když USA nemělo o fíkách do roku 1930 ani ponětí. O to se zasloužil chorvatský imigrant Mirkovič Stipe, který si při imigraci s sebou přivezl i sazeničku fíkovníku, aby měl vzpomínku na svou rodnou zemi. A dobře udělal. Fíkovníku se daří jen ve zdravém prostředí. Proto věřte, že tam kde roste fíkovník, tam je dobré si postavit i dům..:)) jestli to platí i obráceně vám nezaručím. P.S. Konzultovala jsem otázku autorského práva s kamarádem, který se v této sféře pohybuje. Bylo mi řečeno, že u literárního zpracování tématu není třeba uvádět zdroje. Takže nyní by již mělo být vše v pořádku. Děkuji za upozornění. I když je otázkou, zdali na internetu neustále jeden neopisuje od druhého při hledání nových informací, popisování destinací, ..nějak je těch informací přespříliš, ale řekla bych, že nejdůležitější je vlastní, výstižné a originální zpracování místa nebo události, kterou jste skutečně prožili a kde jste skutečně byli, případně s podporou odborných znalostí z internetu.. Ne jenom abyste destinaci navštívili prstem na mapě..:) to se okamžitě samozřejmě pozná...:))
Elena Valeriánová
Paní Kollinová, Vaše poznámka určitě stojí za zamyšlení o tom není pochyb. Ale já Vás obdivuji pro Vaši důslednost. Mě by ani nenapadlo pátrat u cizích článků po zdroji informací, které ten či onen autor ve svém článku použil.
Jitka Mošovská
Radostně napsaný článek. Pošlu alespoň fotku vinné révy, která právě u nás dozrává.
Jana Slavíková
Pár čerstvých fíků jsem si dala minulý týden. Nejvíc mi chutnají trošku prasklé, ze stromu rovnou do pusy. Sušené fíky jsou dobré zalité citronovou šťávou, jednak jim srazí sladkost, druhak nasáklé fíky změknou. A v lednici vydrží.
VANDA Blaškovič
Vážená paní Kollinová, jsem ráda, že se Vám moje články líbí. Budete se asi divit, ale i já bývám překvapena, kolik je na internetu zajímavých až vzrušujících informací, které já neznám, a které vhodně doplňují moje autentické zážitky a snad i nějaké mé, byť chatrné, osobní znalosti. Moje články nejsou výstavní skříní toho, co bych měla osobně znát, ale toho, co cítím, co mne zajímá a co považuji za vhodné sdělit čtenářům jako zajímavost. Pokud budete mít další, jakékoli www stránky, byť k jakémukoli tématu, neváhejte a bez rozpaků zašlete. Ráda si je prostuduji. Děkuji Vám.
VANDA Blaškovič
Děvčata a Libore!.....)) jsem ráda, že vám většinou fíky chutnají. Určitě sušené přivezu do Prahy a dáme si do nosu na nějakém srazu! Libore, u Vás vyčenžuji za nějakou domácí dobrotu...co jste to tady posledně nabízel? Děkuji a ahoj!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%