Jak žít co nejdéle ve své domácnosti?

Jak žít co nejdéle ve své domácnosti?

1. 10. 2015

Chystáte se na stáří? Uvažovali jste o tom, že by bylo dobré upravit si domácnost tak, aby se v ní bezpečně žilo i ve vysokém věku? Diakonie ČCE vydala novou příručku s názvem „Jsem tady ještě doma?“, která obsahuje praktické a srozumitelné informace o tom, jak přizpůsobit domácnost, v níž žije senior.

Brožura je jedním z výstupů stejnojmenného projektu, kterým se Diakonie snaží reagovat na celkové stárnutí populace, na nedostatek služeb pro seniory a především na přání většiny lidí zůstat co nejdéle doma. Publikace má za úkol informovat širokou veřejnost o některých možnostech, jak lze upravit domy a byty tak, aby vyhovovaly specifickým potřebám seniorů nebo osob se sníženou pohyblivostí a soběstačností a mohli tak zůstat ve svém přirozeném prostředí.

Příručka přináší praktické rady, jak přizpůsobit bydlení v těch oblastech, které představují pro starší lidi problém, ať se jedná o architektonické nedostatky a bariéry, o zabezpečenost domácnosti nebo o oblast drobných sebeobslužných činností. Provádí čtenáře postupně jednotlivými místnostmi a upozorňuje, jaké nedostatky můžeme v domácnostech často najít. Informuje o možných stavebních zásazích, o technickém vybavení, ale také o jednoduchých řešeních, která jsou finančně a materiálně nenáročná. Proto je zde uvedena i nabídka různých kompenzačních pomůcek nebo tipy na přestavby, které lze zvládnout svépomocí. V neposlední řadě příručka informuje o pomocných službách a možnostech, kde získat finanční příspěvky. Brožuru si můžete zdarma stáhnout zde. K dispozici je také v tištěné podobě.

Projekt „Jsem tedy ještě doma?“ se zabývá problematikou bydlení seniorů se sníženou soběstačností. V rámci něj proběhlo rovněž terénní šetření, které zjišťovalo aktuální situaci a potřeby pečujících a samotných seniorů v oblasti bydlení. Realizovány budou také vzdělávací kurzy pro profesionály. Projekt byl finančně podpořen Ministerstvem práce a sociálních věcí.

domácnost stárnutí
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Lidmilko, mám ověřené řešení - je to pes. Jen ho nauč reagovat na povel "Domů" a on už trefí. Nejen, že jsou k tomu vycvičeni asistenční psi pro nevidomé, každý pes se dokáže vrátit domů. Předvedl mi to kamarád. Navštívil mě poprvé se psem a šli jsme dost daleko lesem. Jeho hafan se ztratil za nějakým zajícem, ale Honza zůstal úplně klidný. Zanedlouho se psisko objevilo, přišlo domů po své vlastní (nebo naší) stopě.
Soňa Prachfeldová
Ach jo, není to lehké, pravda je, že se mi nechce na tyto věci myslet a mělo by se asi.
Elena Valeriánová
Lidmilko, nesmíš to vidět tak černě. Koupíme si křídy a budeme si na rohy domů malovat šipky. Ale jen křídy ne spreje, to bys byla vandal. No jo, ale co když zapomeneme, že jsme si tam ty šipky namalovaly? Kartičku na provázku hezky na krk, on nás už někdo za ty dveře šoupne, jen aby nás nevykradl!
Lidmila Nejedlá
Hlavně, abych ten stáří přizpůsobený byt vždy našla...
Jana Šenbergerová
Je dobré vědět, co všechno nám může život usnadnit, když nám ubude sil. A ono jich bude ubývat čím dál tím víc. Je dobré být si toho vědom a neočekávat, že bude pořád všechno jen v naší režii. Bylo by přece hloupé umírat na vrcholu svých sil, i když i to se může přihodit. Dobrý článek i odkaz.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%