Výlet do italské Kalábrie
a malebný ostrov Capri

Výlet do italské Kalábrie
a malebný ostrov Capri

6. 10. 2015

Léto sice skončilo, přesto bych vás rád seznámil idylickým koutem jižní Itálie – Kalábrii, který jsme navštívili na přelomu srpna a září. Po dvaadvaceti hodinách jízdy autobusem z Dolních Studének z CK Hornet, jsme dorazili do Praia a Mare, do ubytovacího centra La Mantinera na čtrnáctidenní pobytový zájezd u moře.

Je to první městečko na severu Kalábrie. Až idylicky krásná krajina nejjižnější části Apeninského poloostrova s hornatou krajinou porostlou piniemi. Je omývána na západě Tyrhénským a na jihovýchodě Jónským mořem, které patří k nejčistším nejen v Itálii, ale v celé Evropě.

Toto ubytovací centrum se nachází v překrásném borovém hají. Můžete si vybrat ubytování dle finanční libosti od stanového, přes bungalovy, chatky až po hotely. Všechno skvěle zařízeno i pro stany - elektřina, kuchyňský kout, lednice apod. My bydleli v bungalovech s kuchyní a dvěma ložnicemi. Sociální zařízení výborné, od bidetu, klozetu, sprchovacího koutu a fénem pro ženy. Po nicneděláni a opalování u moře jsme také podnikali výlety do okolí.

První byl do známého pobřežního letoviska Scalea ležícího u Tyrhénského moře. Scalea je nejstarší městečko v oblasti Riviera de Cedri. Má asi 10 000 stálých obyvatel. Zde je možno si prohlédnout staré město s typickými úzkými uličkami, které se nachází na kopci. Dále shlédnout místní merkáto – tržiště. Tady nakoupíte vše za lidové ceny, na co si vzpomenete. Večer se koná církevní svátek a místní lidé jednu ulici vyzdobí barevným kobercem z dřevěných hoblin, po kterém projde procesí. Po skončení je vše zakončeno ohňostrojem.

Další výlet byl nasměrován na vyhlášený a opěvovaný ostrov pro prominenty Capri. Po jízdě do Sorrenta jsme se nalodili na trajekt, který přistál asi po dvaceti minutách na Capri. Zde jsme strávili skoro celý den. Nádherné zahrady a výhledy na moře. Večer celí utrmácení jsme se s radosti uložili ke spánku. Ráno opět do teplého moře. Protáhnout klouby a celé tělo. Toto je lepší jak deset doktorů.

Po načerpání sil jsme se těšili na nejoblíbenější výlet, který se koná, každoročně do městečka Diamante, na feferonkový festival – Peperoncino. Zde vám místní trhovci nabízí vše na ochutnávku od feferonkových past, čokolád, sýrů, různých pomazánek, po zmrzliny, salámy, různé likéry - to vše z papriček a pálivé. Podle Italů je Peperoncino bomba. Místní oslavy jsou provázeny folklorními a hudebními skupinami, které prochází městečkem.

Čtrnáct dní uteče jako voda a nastalo loučení s překrásným místem. Milí lidé, čisté a krásné moře a stála teplota kolem 30 ºC. Mnozí z Vás už určitě Itálii navštívili, ale přesto jsem Vás v kostce s tímto nádherným místem rád seznámil.

 

VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)ScaleaPohled na mořeCapriZahrada na CapriCapri 2Vstup na plážVĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)VĂ˝let do Kalábrie a malebnĂ˝ ostrov Capri / Tip na dovolenou (NáhledovĂ˝ obrázek)

cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
P.S. Ze svých záznamů z dob studentských jsem vytáhla, že tu píseň složil p. W.Grosz, a text napsal J.S.Hrnčíř, nazpívaná byla poprvé v r. 1935 p.R.A.Dvorským jako duet s nějakou zpěvačkou, žel, nevím, kdo to je, pod názvem "Pohádka z ostrova CAPRI."Ani nemám v poznámkách, zda byla píseň použita v nějakém filmu. Prosím, pokud byste někdo něco věděli více, napiště díky Vladka.
Vladka Steinová
Nebyla jsem v tomto koutě Itálie, ale písničku jistě známe všichni-"To bylo tenkrát na ostrově CAPRI,poprvé Tvůj obraz jsem viděl plát, to bylo tenkrát za měsíční noci,kdy jsem Ti šeptal,jak mám tě rád." R.A.DVORSKÝ.
Hana Rypáčková
Dříve mi dlouhé cestování autobusem vůbec nevadilo, jsem malá a krásně jsem si měnila polohy na sedačce k velké závisti Mildy, který se nevešel a popocházel za jízdy v uličce...Už nemám trpělivost a neužívám si to jako tehdy.Chci už být na místě.Ještě , že to byl delší zájezd. Zrovna jsem dnes potkala kamaráda rybáře a volám na něj:"Na kapry, na kapry?"
Naděžda Špásová
Nebyla o Capri také kdysi písnička? Ale moře je tám nádherné. Snad by mi ani nevadila ta cesta busem. Jeli jsme tak na Pelješac a dalo se to vydržet. Jako dovolená krásné. Moje kamarádka se z Kalábrie nedávno vrátila (letecky) a strašně si to pochvalovala.
Jarmila Komberec Jakubcová
Byla jsem v Kalábrii s cestovkou a cesta busem trvala cca 22hodin. Bylo to nekonečné.Městečko Scalea je malebné a moře krásné.Kdyby ta cesta nebyla tak dlouhá jela bych znovu. Cestovka s námi podnikala jsme výlety na Liparské ostrovy a do sicilské Taormini.
Marcela Broumová
Poutavě předané zážitky. Italové mě baví i tím, jak často používají ohňostroje, i ve dne. Zažila jsem v podobných místech.
Elena Valeriánová
V Kalábrii jsem byla a ta místa, co popisuješ jsem tak trošku poznala. Byli jsme ubytování v Santa Maria del Cedro, jedno z nehezčích ubytování jaké jsme kdy v zahraniční měli. Naše cesta vedla přes Řím, nocleh poblíž Říma, kde jsme strávili celý den, pak Pompeje a to ostatní, co popisuješ. Je tam opravdu nádherně. Jen ostrov Capri jsme vynechali, já toužila strávit den v Sorrentu a dodnes na to velmi ráda vzpomínám. Dík za osvěžení paměti. Škoda těch fotek.
Alena Tollarová
Po 22 hodinách by mě asi museli z autobusu vynést a bůh ví, jestli bych se ještě rozchodila. Ale musí tam být krásně ...
Redakce i60
Fotografie je opravdu třeba vkládat přes fotogalerii. V tomto případě však byly tak malé, že jsme je nemohli z textu vyjmout a vložit samostatně. Proto byly výjimečně ponechány v textu.
Hana Rypáčková
O moři čtu moc ráda.Zajímavé, ale nějak divně vloženo, fotky asi rovnou do textu. Ne přes galerii, pak se nezvětší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...