Den začíná a končí tmou

Den začíná a končí tmou

7. 10. 2015

Včera jsem jeli večer Prahou tramvají č.17. Je to nádhera, vidět mosty, osvětlené panorama Hradčan, Petřín v červáncích, radovat se z magického pohledu.

Naproti nám seděly dvě ženy kolem čtyřicítky. Jejich dialog začal:

"Den začíná a končí tmou. Ráno rychle z postele a honem do práce. Lidi jsou denně tak zblblí, že už ani po ránu nemluví. Každý uzavřený do sebe, někdo vzdychá, jiný si mele na prázdno. Žijeme uspěchaně. V běhu snídáme v práci, nestíháme oběd. Odpoledne honba za potravou a domů. Doma úkoly s dětmi, večer únava a ani nikam nejdem. Není na nic čas. Neumíme se bavit ani odpočívat, mám pocit, že neumíme žít".

V tu chvíli jsme se naklonili k sobě a pravili, ale my umíme žít. Radujeme se z každého rána, a těšíme se každý den, co zažijeme. Chodíme rádi ještě pracovat, velmi nás to naplňuje, věnujeme se vnoučatům, a pociťujeme, jak čas rychle utíká. Čas zastavit nejde, a proto užíváme, jak se dá.

Tato moje úvaha vyplynula z onoho dialogu, a tak si říkám, důležité JE UMĚT ŽÍT. Miluj mne málo, ale miluj mne dlouho.

Je neděle, a tak si ji užijeme a všem přejeme také hezkou podzimní neděli. Podzim života je krásný! Přejeme veselou mysl a v životě samé dobré náhody.

glosa Praha stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Snad každá žena si v pátek připadala jako vyhozená z pračky.Důležité bylo, jak naložit s volnými dny.Mám radost, že děti také vyrážejí za rekreací a zábavou a můžeme si o svých aktivitách vyprávět. Žít vyváženě je opravdu umění.
Květoslava HOUDKOVÁ
Různou "uspěchanost" jsme v životě prožili všichni - v senior věku už zvolnit máme/můžeme. Ale ne do stavu: sedět na lavičce-bavit se jen o nemocech-poslouchat drby-nadávat na vše kolem apod. - to není život !! Já proto raději trpím "závažnou chorobou"- postihující zejm. seniory = nedostatkem času! Není to vina spěchu! - jen aktivity, které ještě zvládám - mi jdou o něco pomaleji .
Eva Balúchová
Přesně vím o čem ženy mluvily.Sama jsem to měla podobně téměř 40 let.Ráno do práce,večer z práce,děti,uvařit,uklidit,vyprát a je zase pondělí ráno.Proto si teď užívám důchodu jak to jde.Zrovna dnes za chvíli vyrážím s turisty na výšlap a po vycházce bude návštěva bazénu plus posezení u něčeho dobrého. Krásný den všem.
Soňa Prachfeldová
Je pravda, že to mladí nemají jednoduché, ale my to též prožili a zvládly se koníčky a j., je to prostě v každém člověku a jeho přístupu k životu. Jen si teď života víc považuju a pokorně si přeju i všem mým milým, ať nám zdraví slouží, ostatní se zvládne !
Lidmila Nejedlá
Dobře, Hanko, že jsi nám připomněla potřebu bavit se, a spokojeně žít. Však nám v tom íčko pomáhá. Je to výborné společenství, díky kterému si mohu přečíst i Tvůj optimistický článek. Díky.
Jana Šenbergerová
Světlo si nosím v sobě, v každičké roční době. Však v tomto čase tmu docela vítám, brzy se stmívá a později svítá. Denního světla si člověk víc váží a díky krátkým dnům více se snaží. Za dlouhých večerů můžeme snít, jak ještě lépe a krásněji žít. Nemohu jinak než souhlasit, že s veselou myslí je snadnější žít.
Zuzana Pivcová
Nemám pocit, že den začíná a končí tmou, protože vnější a vnitřní tma nejsou identické. Nerada bych v poslední fázi života dospěla k pocitu, že neumím žít. A o to víc se mi líbí lidé, kteří se z života radují a otevřeně to dají najevo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.