Albánie: zapomenutá kráska
se zbytečně špatnou pověstí

Albánie: zapomenutá kráska
se zbytečně špatnou pověstí

11. 10. 2015

O Albánii jsem nikdy zvlášť nepřemýšlela a mé informace o ní měly úroveň školních vědomostí. S Albánci jsem se setkala pouze jednou, a to, jak už se u mě, co se týče cizinců, stává takřka tradicí, na půdě vojenského archivu. O to víc jsem překvapila i sama sebe spontánním rozhodnutím jet tam na dovolenou, k němuž mi dopomohla nabídka ve výloze cestovní agentury v Praze - Hájích, znějící: Objevte dosud neprobuzenou krásku Albánii.

Od března, kdy jsem si zájezd rezervovala, až do 28. 9., tedy dne odjezdu, uplynula poměrně dlouhá doba, přinášející převratné události spojené s migrační vlnou. Ačkoliv se zprávy nedotýkaly přímo Albánie, přesto červíček pochybnosti zahlodal. Země, kde je převaha věřících muslimů? Do toho několik ne zcela pozitivních hodnocení země z pohledu návštěvníků a varování mých známých. Výsledkem toho bylo, že jsem se vůbec netěšila, a kdyby mi někdo nabídl možnost storna s vrácením peněz, asi bych přijala.

Teď jsem tedy zpátky, plná čerstvých dojmů. A hned zkraje říkám, že převažují dojmy pozitivní. A jsme u toho, že i zájezd spoluvytvářejí sami lidé, počínaje delegátem a konče vlastními účastníky. V tomto ohledu jsem asi měla velké štěstí. Ale i nezávisle na tom mě Albánie oslovila a potěšila:

* Je to země četných přírodních krás, neponičených dosud agresivní civilizací. Má nádherné hory, přírodní i umělé jezero, starobylá městečka s dochovanou architekturou minulosti, archeologické památky, klidné moře a čisté pláže.
* Je to země dostatečného nerostného bohatství a rychle se rozvíjející ekonomiky, která navzdory totální izolaci během pěti desetiletí komunistické diktatury celkem úspěšně navazuje kontakt s Evropou.
* Je to země náboženské snášenlivosti, kde vedle sebe i spolu v rodinách žijí muslimové, křesťané i bezvěrci (diktátor Hodža prohlásil zemi v roce 1967 za ateistickou) a žádní z nich se neprosazují na úkor druhých.
* Je to země obyvatel vstřícným k prvním turistům, které přijímají s ochotou i zdrženlivostí, pramenící z respektu, ale zatím bez pragmatické obchodní servilnosti, známé často z jiných destinací.
* Je to země, kde vedle sebe stále ještě žije minulost a přítomnost, kde můžete spatřit dobytek, pasoucí se takřka uprostřed města, zarostlé vlakové koleje, přes něž běžně přecházejí lidé, autobusové zastávky bez jízdních řádů, obydlí připomínající slumy, díry do kanálů s ukradenými poklopy a větší či menší hromady odpadků za plotem domu, ale kde na pobřeží v délce několika kilometrů, kde před 20 lety rostl jenom les, stojí dnes nedozírná řada moderních hotelů, kde hlavní dopravní tahy země obstarávají silnice s charakterem dvouproudových dálnic, kde ve městech najdete dokonale vydlážděné chodníky, kde na každém kroku narazíte na lékárnu a ne pouze obchod s potravinami. A kde stavební ruch zaznamenáte i o víkendu.

Jak nám řekl náš delegát Altin, Albánec, žijící léta v Praze: Albánii musíte brát tak trochu jako folklór. Pak jí lépe porozumíte a možná si ji i zamilujete.

Ale o rozhovoru s Altinem, hlavně na téma Senioři, a mých některých osobních zážitcích na zájezdu až příště.

cestování dovolená zájezd
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Maierova
Taky jsme byli na dovolené v Albánii -Tirana a strach s jakým jsme jeli se hned rozplynul jak je to popsané v článku je to přesné a výstižné.Hezká a levná dovolená
Jitka Chodorová
Taky se těším na pokračování, ale musím se též sklonit před tvou odvahou.
Libuše Křapová
Zuzko, docela jsi mne naladila se tam taky podívat. No, třeba až jednou... Těším se na pokračování :-)
Zuzana Pivcová
Byl to sice pobytový zájezd, ale takřka každý den se mohlo někam jet.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Zuzanko, velmi pěkný článek, sama se do Albánie chystám příští rok a tak každá informace je pro cenná.Moc se proto těším na další pokračování.Jen malá otázka - byla jste na poznávacím či pobytovém zájezdu? Já osobně dávám přednost poznávacím.
Lidmila Nejedlá
Albánie, evropský stát, ale za poznáváním jedině ve skupině. Těším se, na tvé vyprávění, Zuzko.
Redakce i60
Zajímavý výlet, do Albánie i Černé Hory bych chtěl vyrazit. Jak je tam draho?
Alena Tollarová
Zuzko, těšila jsme se na reportáž. A doufám, že tohle byl jen předkrm a další chody se teprve připravují. Tvůj pokoj? i60 v písku prima nápad!
Marie Novotná
Jsi odvážná.Pokračování bude jistě napínavé a pastvou pro oči.Je dobře,že se tam Tvým prostřednictvím podíváme.Děkuji za to.
Naděžda Špásová
Zuzko, obdivuji vaši odvahu. Albánie mě opravdu neláká a myslím, že je to země, kterou si určitě odpustím. Letos tam byla dceřina kolegyně. Prý to nebylo tak hrozné, jen jsou prostě o 20 let pozadu a přivezla si střevní problémy. Každého z nás to táhne někam jinam a to je dobře, protože tak se toho víc dozvíme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...