Alain Delon: ze samouka
jednou z filmových legend

Alain Delon: ze samouka
jednou z filmových legend

8. 11. 2015

Hrdinové ztvárnění Alainem Delonem byli často solitéři porušující zákony i konvence, navenek tvrdí a nekompromisní, uvnitř ale plní rozporů - dost podobní jako on sám. Francouzský herec, producent a režisér, který 8. listopadu oslaví osmdesátiny, si zahrál v téměř stovce filmů. A mnohé ze snímků, v nichž se tento modrooký idol žen několika generací objevil, dnes už patří ke zlatému fondu světové kinematografie.

"Moje matka mě obdařila příznivým zjevem a brzy ve své kariéře jsem potkal mistry jako Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni nebo Jean-Pierre Melville. A s takovými předpoklady by neuspěl jen idiot," řekl Delon před časem. Příležitost chytil takzvaně "za pačesy" a na vrcholu kariéry mu ve Francii konkuroval snad jen Jean-Paul Belmondo. V roce 2005 byl Delon povýšen do hodnosti důstojníka Čestné legie za osobní přínos světovému filmovému umění.

Jeho kariéra se rozjela poté, co natočil drama V plném slunci (1960) režiséra Reného Clémenta, v němž ztvárnil jednu ze svých prvních hlavních rolí. Poté už následovaly úspěšné snímky Rocco a jeho bratři (1960; s Annie Girardotovou), Gepard (1963; s Claudií Cardinalovou), Černý tulipán (1964), Borsalino (1970; s Belmondem), Sicilský klan (1969), Dva muži ve městě (1973; s Jeanem Gabinem), Smrt darebáka (1977; s Ornellou Mutiovou) nebo Swannova láska (1984).

Delon se objevil také v detektivních seriálech Fabio Montale (2001) a Frank Riva (2003 až 2004). V posledních letech si zahrál Julia Caesara v komedii Asterix a Olympijské hry (2008), podílel se také na romantické komedii Jeden manžel navíc (2010). Před dvěma lety se Delon vrátil k divadlu, nazkoušel hru s názvem Une journée ordinaire (Obyčejný den), která pojednává o vztahu otce, dcery a jejich láskách. Obsazen byl společně se svou skutečnou dcerou Anouchkou (narozena 1990).

Milovník krásných žen

Samostatnou kapitolou v Delonově životě jsou ženy. Z několika jeho vztahů patřilo k významným partnerství s herečkou Romy Schneiderovou, s níž žil v letech 1958 až 1963. Delon měl však v té době poměr i s Nico, zpěvačkou skupiny The Velvet Underground, která mu v roce 1962 porodila syna Christiana Aarona. Delon jej oficiálně neuznal, i když podoba jej nezapře. Herec žil také se zpěvačkou Dalidou a s herečkou Mireille Darcovou (1968 až 1982).

"Do chomoutu" jednoho z největších filmových svůdníků dostaly ale jen dvě ženy. Poprvé se Delon oženil v roce 1964 s herečkou Nathalií Canovasovou, s níž má syna Anthonyho (narozen v září 1964). Ten se stal rovněž hercem a s otcem měl dlouho komplikovaný vztah. Manželství s Nathalií skončilo po čtyřech letech. V roce 1987 pojal Delon za ženu někdejší nizozemskou královnu krásy Rosalii van Breemenovou, s níž žil 15 let. Kromě Anouchky se jim v roce 1994 narodil syn Alain-Fabien.

Delon přišel na svět 8. listopadu 1935 ve Sceaux na předměstí Paříže. "Byl jsem malý, divoký netvor," vzpomínal na své mládí plné útěků z domova a vyhazovů ze škol. Vyučil se řezníkem, raději se ale pak dal do armády, s níž bojoval v Indočíně a ze které ho nakonec vyhodili. Zapadl do pařížské bohémy a živil se všelijak. Do světel ramp mu pomohl zajímavý chlapecký zjev, jehož poprvé využil režisér Yves Allégret v roce 1957 ve snímku Když se do toho zaplete žena.

Herec, který má od roku 1999 i švýcarské občanství a žije poblíž Ženevy, byl za své umění několikrát oceněn. V roce 2013 získal na filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo, stejnou cenou byl rovněž Zlatý medvěd z festivalu v Berlíně v roce 1995. Delon má na svém kontě rovněž dva francouzské Césary za nejlepší herecký výkon roku (ve filmech Pan Klein a Náš příběh).

V roce 2011 byl Alain Delon součástí oficiální francouzské delegace, která přijela do Prahy na pohřeb Václava Havla. Přátelství obou osobností a milovníků filmu a divadla se datovalo zhruba od počátku 90. let. Jako "znalci žen" mu byla v roce 2008 svěřena role předsedy poroty soutěže krásy Česká Miss.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Zdenko, napsala jste to opět stejně, jako bych to napsala já. Též mám všechny ty filmy z našeho mládí velmi ráda .
Zdenka Jírová
Patřil k mým oblíbeným francouzským hercům. Naše generace měla přes všechny své nevýhody přece jen jeden velký klad: jednak se k nám z filmů Západu dostávaly jen ty nejkvalitnější filmy, současného amerického braku jsme byli ušetřeni a to, že v naší době mládí byli mladí a krásní takoví herci, jako Alain Delon, Steve McQueen, Jean Gaben, i když ten už nejmladší nebyl, dále Jean Marais. kterého snad milovala každá z nás, Piera Brise, Horsta Bucholze a další v krásných a vtipných, většinou francouzských filmech.Dnes se už podobné filmy netočí nebo jen velmi omezeně, protože dnes jde o peníze a ne o umění.
Jana Šenbergerová
ČT2 uvádí už nějaký čas každou neděli filmy, ve kterých hraje. I když tématicky nepatří k mým oblíbeným, kvůli němu se na ně znovu ráda podívám. Kdysi dávno se v nějakém interview nechal slyšet, že jako starý rozhodně hrát nebude. Naštěstí hranici stáří posouval stejně jako ostatní smrtelníci. K narozeninám mu přeji všechno nejlepší!
Hana Šorejsová
Jak napsala paní Zdenka Jírová : "Výstižně to zpívá Lenka Filipová ve své písni, že její idol byl" trochu Alain Delon a trochu Steve Mc Queen..." Plně s ní souhlasím a já také. Od mládí jsem sledovala všechny filmy, ve kterých hrál. Měla jsem to štěstí, že jsem ho poznala osobně na plesu v Opeře. Elegán, gentleman a usměvavý člověk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.