Recepty vítězů mistrovství ČR 
v přípravě bramborového salátu

Recepty vítězů mistrovství ČR
v přípravě bramborového salátu

29. 11. 2015

Letošní osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu zná vítěze v obou tradičních kategoriích: dospělí i junioři, kde mezi sebou soupeří především náctiletí učňové ze středních škol. Zatímco mezi dospělými popáté v řadě zvítězil tým kuchaře Martina Pánka a překvapení se tedy nekonalo, junioři letos předvedli velmi neobvyklou kreaci, na kterou si zřejmě troufnou jen opravdu zručné hospodyňky.  

Mistrovství se o víkendu konalo ve středočeském Mratíně, kam se každý rok sjíždí týmy z celé České republiky. Pravidla jsou jednoduchá: na přípravu má každý 60 minut s tím, že suroviny mohou být již připravené.

„Každý salát musí povinně obsahovat vařené brambory a majonézu, jinak se ve fantazii meze nekladou,“ vysvětluje ředitelka mistrovství Alena Syslová.  

Letošním předsedou poroty, která u salátů hodnotila nejen chuť, ale i vůni, vzhled či originalitu, byl herec a režisér Jakub Kohák. „Oceňuji originalitu, ale co se týče bramborového salátu a jeho chutě, tam preferuji klasiku. Ale rozhodla celá porota“, uvedl Kohák.  

Co tedy obsahují recepty vítězů? Kromě brambor také například mrkve, cibule, šalotky, červenou kapii, slepičí i křepelčí vejce, jablka, hrášek, tatarskou omáčku, med, sůl a pepř. Na první pohled není na takovém složení nic zvláštního, skutečným uměním je ale postup přípravy. Už samotné brambory zaberou spoustu času:

„Letos jsme použili 3 druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Adéla a Salome. Tyto brambory z farmy Supíkovice jsme vařili tenerifským způsobem. Tedy v nasyceném roztoku soli ve vodě. Na čtyři litry vody dáme jeden kilogram soli. V tomto roztoku vaříme brambory 2-3 hodiny. Nebojte se, neprasknou. Jen mírně zmenší objem a jsou ještě lojovatější. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění,“ vysvětluje kapitán vítězného týmu Martin Pánek.

Právě způsob brambor byl hlavním rozdílem oproti receptu, který Martin Pánek připravoval v minulých letech.  

Pánkův mistrovský bramborový salát 2015

2 kg brambor A
4 slepičí vejce (z více dvorů)
4 mrkve
8 křepelčích vajíček
1 žlutá cibule
3 stonky řapíkatého celeru
1 červená cibule
3 jablka různých odrůd
1 bílá cibule
5 lžic zeleného hrášku
3 šalotky
4 lžíce majonézy
2 lahůdkové cibulky
4 lžíce tatarské omáčky
5 sterilovaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
1 červená kapie
proškolená sůl, pepř, med  

Letos jsme použili na salát 3 druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Adéla a Salome. Tyto brambory z farmy Supíkovice jsme vařili tzv. Tenerifským způsobem, tedy v nasyceném roztoku soli ve vodě. Na čtyři litry vody dáme jeden kilogram soli. V tomto roztoku vaříme brambory 2-3 hodiny. Nebojte se, neprasknou. Jen mírně zmenší objem a jsou ještě lojovatější. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění. Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předtím spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku "natáhnout chuť".

Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy gdánský hranáč, malinové holovousé a kalvil červený. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu.

Tentokrát byla i slepičí vejce ze dvou zdrojů. Od mého bratra Víti z Domašova a od tety mé ženy , Evy z Dětřichova. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtky a použijeme na dozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme. Zde platí, čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již pět ročníků po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.    

Recept Středního odborného učiliště Poděbrady

Brambory se ve slupce uvaří den předem v silném vývaru. To samé platí pro oškrábanou mrkev – ta se vaří navíc s troškou  celého pepře, nového koření a cukru. Červená řepa se také uvaří se slupkou den předem, navíc s cukrem, citronem, novým kořením a celým pepřem.  

Brambory se druhý den oloupou a nakrájí na kostičky. Červená řepa se nakrájí nahrubo na struhadle (na hrubých okách). Mrkev se nastrouhá také na hrubých okách. Matesy okapeme a nakrájíme na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Červenou cibulku na kostičky. Jablka (typ Golden) se oloupou a spaří. Brambory smícháme s majonézou (půlka normální, půlka delikatesní). Přidáme sůl, pepř a trochu octu a citronovou šťávu. Červenou řepu osolíme, opepříme a zakápneme citronem. K mrkvi přidáme trochu citronové šťávy a přidáme pepř.  

Pro zdobení salátu používáme tvarovač v různých tvarech. Tvořítko se vloží na talíř. Na spod se přidá trocha brambor už smíchaných s majonézou, poté přijde červená cilbulkou a zmáčkneme vrstu  na sebe. Na cibulku najemno nakrájené matesy. Co vrstva, to ještě navíc prostříkání majonézou pokud možno speciální stříkačkou.   Dále vrstvíme mrkev, jarní cibulku, jablka, červenou řepu a na vrch nastrouhané bílky a doprostřed nastrouhané žloutky. Dozdobíme světlým a tmavým kaviárem.

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Napadlo někoho, co je ta proškolená sůl? Že by měla školení, jak nám pořádně osolit? :) Jinak ale teda ne, fakt nemusím všechno. A, s prominutím, než bych všem nandala takto speciálním způsobem, tak nejmladší dítě zatím usne a nejstarší mě sežerou hlady. Ale jsou jistě místa, kde je takovýto luxus na místě. Takže jo, když se s tím chce někomu dělat, tak do toho.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Jano Šenb. - cesty potravy tělem jsou různé. Horší = různé problémy, nebo platí že "dobré prase všechno spase"! To štěstí já nemám, proto taky preferuji osvědčené. Myslím, že za rok panu Pánkovi bude snad také chutnat můj "obyčejnský" brambor. salát ( ale smíchám už v předvečer akce a do Mratína přivezu rozleželý).
Jana Šenbergerová
opravuji... jde zcela zřejmě o atentát.
Jana Šenbergerová
Sem tam změna přijde k chuti, ale osvědčené je osvědčené. Příliš myslíme na pár centimetrů krychlových svých úst a mlsného jazyka a zapomínáme, co tím způsobujeme několika metrům našeho zažívacího ústrojí. Například ve spojení s dalšími vánočními dobrotami jde zcela zřejmě na atentát proti vlastnímu tělu. :-)
Jitka Chodorová
Zbytečně moc ingridiencí, výborný salát se dá udělat i z tradičních několika, s různými obměnami, podle chuti strávníků.Každý rok ho trochu odlehčuji, více zeleniny, méně majonézy, s trochou olivového oleje, ale dobré brambory , vajíčka a chuť okurky jsou základem každého dobrého salátu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jen chci doplnit: K ochutnávce jsou saláty čerstvě připravené. Myslím však, že doba pro jejich rozležení by chuť ještě zlepšila!
Květoslava HOUDKOVÁ
Mám štěstí, že z Kostelce n.Lab. to mám do Mratína kousek a posledních 5 r. si nenechám Soutěž/ochutnávky salátů a Jarmark ujít. Letos svítilo sluníčko, stánkařům nebyla zima a velký stan pro soutěžící týmy byl také příjemným prostředím. S panem Pánkem jsem hovořila = tlumočila jsem mu pozdrav od Zdenky Žichovské a vyjádřila "fandovství" nás obou. Zvítězil a při ochutnávce mně - zřejmě "protekčně" - přidal k salátu i řízeček. Slíbila jsem, že - pokud opět přijede v r.2016 - přivezu mu ochutnat svůj bramb.salát. Tato akce se mi zdá rok od roku hezčí. Nevím, kdo z naší redakce tam byl - chtěla jsem o akci též do "í"čka napsat, ale už tedy nemusím - dík.
Eva Balúchová
Sice budu dělat taky svůj vyzkoušený recept,ale zaujalo mě vaření brambor v silném vývaru.Děláte to někdo?Asi to letos vyzkouším.
Dagmar Bartušková
Příliš pracné a "přepatnáctěné". Také zůstanu u svého receptu.
Hana Rypáčková
Zajímavé. Takové nuance...Zůstanu u starého rodinného receptu.Každým rokem ho zlehčujeme , méně vajec, více zeleniny a bez majonézy , jen s jogurtem.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.