Dům U Černé Matky boží opět prezentuje český kubismus

Dům U Černé Matky boží opět prezentuje český kubismus

2. 12. 2015

Nová expozice kubismu je od 3.12. přístupná v Domě U Černé Matky boží v pražské Celetné ulici. Připravilo ji pražské Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM), které má prostory národní kulturní památky a významné stavby Josefa Gočára pronajaté na osm let. První den, tedy ve čtvrtek, je pro návštěvníky vstup zdarma.

Expozice představuje český kubismus jako styl propojující volné a užité umění i architekturu. Obsahuje soubory a solitérní kusy nábytku, doplňky z keramiky, skla a kovů, tapety, plakátovou tvorbu či knižní grafiku. Zastoupeni jsou přední architekti a designéři jako Pavel Janák, Josef Gočár, Josef Chochol, Vlastislav Hofman, Otakar Novotný či František Kysela. Jejich díla doplňuje výběr kubistické malby autorů Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a plastiky Otto Gutfreunda.

V kubistickém domě bývala expozice připomínající jedinečný architektonický styl i dříve, provozovaly ji různé instituce, naposledy Národní galerie v Praze. V domě funguje kavárna, jejíž interiér je replikou původního kubistického, v parteru jsou obchody a v patrech galerijní prostory. NG dům opustila v roce 2012 a od té doby byly výstavní sály prázdné.

"Jsem velice ráda, že nyní můžeme expozici otevřít. Je to jedinečná příležitost, jak prezentovat kubistické předměty z našich sbírek souborně v autentickém prostředí," řekla ředitelka UPM Helena Koenigsmarková.

Stálou expozici doplní krátkodobé výstavy, UPM připravilo také mapku Procházka po pražské kubistické architektuře, která je k dispozici v tištěné podobě nebo na www.czkubismus.cz. Od ledna 2016 expozici rozšíří tablety s časovou osou, medailony osobností českého kubismu či ukázkami dobových kritik a karikatur.

 

kubismus naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Mesarčová
do tohoto domu ráda chodím na kafíčko
Alena Várošová
Může to být zajímavá výstava,ale pro mně v tuto dobu,tak trochu z ruky.Díky za zveřehnění.
Hana Šorejsová
Mám velkou radost, že redakce upozornila na tuto jedinečnou a nádhernou budovu, včetně nově otevřené a stálé expozice, na kterou jsem i dala tip. Je to jedinečný architektonický skvost na celém světě. Zamysleme se, kolik nádherných domů máme v Praze ! Redakci děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...