Dům U Černé Matky boží opět prezentuje český kubismus

Dům U Černé Matky boží opět prezentuje český kubismus

2. 12. 2015

Nová expozice kubismu je od 3.12. přístupná v Domě U Černé Matky boží v pražské Celetné ulici. Připravilo ji pražské Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM), které má prostory národní kulturní památky a významné stavby Josefa Gočára pronajaté na osm let. První den, tedy ve čtvrtek, je pro návštěvníky vstup zdarma.

Expozice představuje český kubismus jako styl propojující volné a užité umění i architekturu. Obsahuje soubory a solitérní kusy nábytku, doplňky z keramiky, skla a kovů, tapety, plakátovou tvorbu či knižní grafiku. Zastoupeni jsou přední architekti a designéři jako Pavel Janák, Josef Gočár, Josef Chochol, Vlastislav Hofman, Otakar Novotný či František Kysela. Jejich díla doplňuje výběr kubistické malby autorů Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a plastiky Otto Gutfreunda.

V kubistickém domě bývala expozice připomínající jedinečný architektonický styl i dříve, provozovaly ji různé instituce, naposledy Národní galerie v Praze. V domě funguje kavárna, jejíž interiér je replikou původního kubistického, v parteru jsou obchody a v patrech galerijní prostory. NG dům opustila v roce 2012 a od té doby byly výstavní sály prázdné.

"Jsem velice ráda, že nyní můžeme expozici otevřít. Je to jedinečná příležitost, jak prezentovat kubistické předměty z našich sbírek souborně v autentickém prostředí," řekla ředitelka UPM Helena Koenigsmarková.

Stálou expozici doplní krátkodobé výstavy, UPM připravilo také mapku Procházka po pražské kubistické architektuře, která je k dispozici v tištěné podobě nebo na www.czkubismus.cz. Od ledna 2016 expozici rozšíří tablety s časovou osou, medailony osobností českého kubismu či ukázkami dobových kritik a karikatur.

 

kubismus naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.