Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

3. 12. 2015

Před nenávistí, agresivitou a fašizací části české společnosti varuje Adventní výzva, kterou zveřejnilo Kolegium Paměti národa. Upozorňuje na zneužití obav z uprchlické krize, situace v Rusku a z rozdělení české společnosti. Výzvu na facebooku sdílelo sdružení Post Bellum a iniciativa Vědci proti strachu, která v létě zveřejnila podobnou výzvu proti nárůstu xenofobních nálad. Adventní výzvu během prvního dne podpořilo více než 4000 lidí včetně řady osobností.

Mezi prvními byli českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti, například katolický kněz Tomáš Halík, spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský, socioložka Jiřina Šiklová, kardinál Miloslav Vlk, bývalá mluvčí Charty 77 a psycholožka Dana Němcová, písničkář a signatář Charty 77 Jaroslav Hutka či ekonom Tomáš Sedláček.

"Vidíme velké nebezpečí v radikalizaci společnosti především v tom, že se někteří politici zaštiťují extremismem a výzvou k radikalismu, což je nebezpečné, protože vytvářejí strach. Na základě strachu nejsou dobrá řešení," řekl předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský.

Cílem výzvy je varovat před opakováním toho, co český národ prožil ve 20. století, a také před zlehčováním hodnot, za které bojoval a trpěl. Okolnosti ale i falešní vůdci nyní podle autorů výzvy rozdělují společnost na dva tábory stojící proti sobě. Autoři chtějí oslovit zejména mladou generaci, která nepřišla do styku s bojem za svobodu.

"Se znepokojením sledujeme nenávist, agresivitu a fašizující tendence nemalé části společnosti. Jsme znechuceni davovostí těch, kdo propadají vzteklému nacionalismu, provolávají hesla 'Čechy Čechům', 'Smrt kolaborantům' a nosí šibenice nad hlavami na znamení pomsty. Tito lidé se prohlašují za vlastence," uvádí autoři Adventní výzvy.

Skutečné vlastenectví spatřují v humanistické tradici T. G. Masaryka, v úctě k demokracii a svobodě, kterou si tento národ vybojoval v obou světových válkách a v období komunistické totality.

Autoři tvrdí, že neumí zastavit migraci, apelují však na to, aby se lidé snažili běžencům pomoci a zachovávali humanistické postoje, třebaže nelze vyloučit, že s uprchlíky přicházejí do Evropy i nepřátelé a zločinci.

Prověřovat migranty je sice složité, ale možné, míní. Apelují proto na představitele EU, aby jednali rychle a s úctou k lidskému životu. Politici by podle výzvy neměli Česko izolovat, ale hledat účinné řešení uprchlické krize a čelit hrozbám teroristických útoků. Nemají také zavírat oči před anexí cizích území a jiným porušováním mezinárodního práva. Výzva varuje rovněž před ruským nacionalismem, propagandou a znevažováním vítězství nad komunismem.

 

Česko společnost životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Pane Neumanne. Halíkovi a Kocábovi nevděčím vůbec za nic. Nejste hoden vysvětlení. Ano prožil jsem větší část za bolševické totality, ale nemám klapky na očích. Vám se snaží novodobí ,,historikové" namluvit něco o bojovnících za naši svobodu. Těch je najednou kolem nás velká spousta. Velice mne baví když mi pětadvacetiletý ,,historik" vypráví jak jsem strádal v Pionýru a SSM. Jestli věříte, že Kocáb vyhnal Rusy, nebo Havel zlikvidoval totalitu, je mi vás upřímně líto. Vždyť nebýt Gorbačova, hráli by disidenti divadlo v kuchyni a Havel by žil akorát z pěněz zahraničního bojovníka Schwarzenberga a ze Švédska. To jak se neomaleně vyjadřujete o naší generaci vytváří obraz právě o vás. Paní Ivano, souhlasím s Vámi. S takovým člověkem je nejlépe se vůbec nešpinit. Místopřísežně prohlasuji, že jsem až do Vítězného listopadu nevěděl nic o Havlovi ani Plasticích. No žil jsem v naprosto jiné zemi. A velký dům plný badatelů by měl místo Studia totalitních režimů studovat zmatky, ketré u nás i ve světe způsobili misionáři demokracie.
ivana kosťunová
Pane Neumanne, jsem už dlouho plnoletá , vzdělání mám přiměřené a znám významy slov xenofobie i diskuze. Moje rozlišovací schopnosti jsou velmi dobré, takže dokáži rozlišit člověka který diskutuje pomocí argumentů, nebo pomocí demagogických výkřiků( táhněte do děr. )A natolik si vážím sama sebe, že se od takových lidí nenechám zatlačit do kouta. Vždyť vy si nevážíte ani vlastních rodičů. Nazýváte je xenofoby , v kontextu naznačujete že vzhledem k svému věku už nic nechápou a končíte svůj příspěvek výkřikem táhněte do děr.Vaši rodiče vás vychovali, umožnili vám vzdělání a starali se o vás Dlužíte jim lásku a úctu. Řeknu vám, že kdyby se některé z mých dětí takhle chovalo ke mně, bylo by mi to moc, moc líto. Mohla bych vás zažalovat za šíření nenávisti proti skupině osob určitého věku, ale neudělám to. S lidmi jako vy neztrácím čas.Jen mě mrzí, že zaměstnanec portálu, který je údajně vytvořen pro 60 a více, takovým hrubým způsobem zasahuje do diskuzí členů portálu.
Libor Neumann
Lidem jako Halík, Stránský, Kocáb apod. vděčíte mimo jiné za to, že tady můžete psát své urážlivé příspěvky, pane Mendlíku. Ale měl byste rozlišovat mezi svobodou slova a adresným urážením. Bohužel je to také typický problém lidí, kteří prožili svůj život za bolševické totality - často jsou ze svobody tak stresovaní, že obracejí svou nenávist vůči lidem, kterým za ni vděčí. Paní Kosťunová, každý, kdo projeví hloupý, nenávistný a xenofobní názor, je skutečně hloupým xenofobem, nepoužívejte demagogické zkratky a nezaměňujte nenávist za diskuzi.
ivana kosťunová
Pokud každý, kdo projeví svůj názor, je xenofobem, jsem tedy v dobré společnosti
ivana kosťunová
Zuzanko mluvíte mi z duše. Vy dovedete vždycky vyhmátnout a pojmenovat podstatu věci. A všimněte si té vzrůstající agresivity, s jakou se někteří z nich snaží vtlouci nám do hlavy ten jediný správný názor. Včetně osočování z různých ismů a "demokratického " potlačování názorů , které zrovna nekorespondují s tím jeich, pokud se to vůbec názorem dá nazvat.
František MENDLÍK
Pane Neumanne. To že lidé s odlišnými názory lezou z děr svědčí o vaší inteligenci. Nemusíte předkládat vysokoškolský index. Je přece známo, že míra inteligence není přímo úměrná stupni vzdělání. A ještě něco. Předpokládám že jste mladý člověk a velice podceňujete pamětníky. Ti co jsou pro vás hrdinové dle zmanipulované televize jsou pro moji generaci tlučhubové, jejichž jedinou snahou je moc, bezpracný život a prachy. A jestli jste v té partě s Halíkem a Kocábem, pozdravujte je. To vám z díry zvané rodinný domek vzkazuje starý xenofob!
Libor Neumann
Je smutné, jak xenofobové poslední dobou vylézají z děr a navzájem si dodávají odvahu. Bohužel se to nejvíc vyskytuje právě u starší generace. Oba moji rodiče (přes 70) mají silně xenofobní názory, ačkoliv v životě žádného uprchlíka neviděli a v podstatě ani neznají žádného cizince žijícího v ČR. My mladší jsme v naprosto jiné situaci (já mám mezi přáteli či alespoň znám Mexičana, Kurda, Číňanku, Arména, Korejce, Portugalce). Navštívili jsme kosmopolitní města, kde žijí spousty imigrantů. Zatímco my je vímáme jako lidi, vy o nich mluvíte jako o podlidech. To už tady před ani ne stoletím bylo, někteří pamětníci ještě žijí. Já jsem výzvu podepsal, vy, xenofobové, překonejte svůj odpor a předsudky a zkuste získat osobní zkušenost. Nebo aspoň zalezte zpátky do děr.
Zuzana Pivcová
Mnoho lidí chápe vlastenectví bohužel právě jako nacionalismus v tom špatném slova smyslu, tedy přílišné zdůrazňování vlastního národa a nenávist vůči ostatním nebo alespoň jejich podceňování. Lidi se v současné době nesnášejí i mezi sebou, ve své vlasti, kdekdo kope jen za sebe, a najednou začnou jako jeden muž bojovat za národ. Přitom vlastenectví by mělo začínat právě u sebe, doma, v postoji k vlastním dějinám, kultuře, životnímu prostředí. A to tu není. Zfanatizovat bez tohoto základu se dají právě ti nejhloupější (promiňte, že to tak nazývám), a naopak velmi snadno.
Soňa Prachfeldová
Některých lidí zde uvedených si vážím za jejich intelektuální práci, ale jinak jsou to většinou ti, kteří neuspěli v získávání politických postů, proto ta zatrpklost a mentorování .Národ nelze umlčet, pokud mu jde o krk - nemluvím o fanaticích, ale ti přece netvoří většinu národa, zrovna tak, jako muslimové, nejsou všichni teroristé.
František MENDLÍK
Katolická církev by mohla zasáhnout daleko razantněji proti imigraci. Stačilo by vyzvat věřící k hromadné modlitbě. Třeba by to dopadlo tak jako na Hostýně, když Panenka Maria pomocí blesků zahnala hordy Mongolů zpět do míst odkud přišly.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.