Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

3. 12. 2015

Před nenávistí, agresivitou a fašizací části české společnosti varuje Adventní výzva, kterou zveřejnilo Kolegium Paměti národa. Upozorňuje na zneužití obav z uprchlické krize, situace v Rusku a z rozdělení české společnosti. Výzvu na facebooku sdílelo sdružení Post Bellum a iniciativa Vědci proti strachu, která v létě zveřejnila podobnou výzvu proti nárůstu xenofobních nálad. Adventní výzvu během prvního dne podpořilo více než 4000 lidí včetně řady osobností.

Mezi prvními byli českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti, například katolický kněz Tomáš Halík, spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský, socioložka Jiřina Šiklová, kardinál Miloslav Vlk, bývalá mluvčí Charty 77 a psycholožka Dana Němcová, písničkář a signatář Charty 77 Jaroslav Hutka či ekonom Tomáš Sedláček.

"Vidíme velké nebezpečí v radikalizaci společnosti především v tom, že se někteří politici zaštiťují extremismem a výzvou k radikalismu, což je nebezpečné, protože vytvářejí strach. Na základě strachu nejsou dobrá řešení," řekl předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský.

Cílem výzvy je varovat před opakováním toho, co český národ prožil ve 20. století, a také před zlehčováním hodnot, za které bojoval a trpěl. Okolnosti ale i falešní vůdci nyní podle autorů výzvy rozdělují společnost na dva tábory stojící proti sobě. Autoři chtějí oslovit zejména mladou generaci, která nepřišla do styku s bojem za svobodu.

"Se znepokojením sledujeme nenávist, agresivitu a fašizující tendence nemalé části společnosti. Jsme znechuceni davovostí těch, kdo propadají vzteklému nacionalismu, provolávají hesla 'Čechy Čechům', 'Smrt kolaborantům' a nosí šibenice nad hlavami na znamení pomsty. Tito lidé se prohlašují za vlastence," uvádí autoři Adventní výzvy.

Skutečné vlastenectví spatřují v humanistické tradici T. G. Masaryka, v úctě k demokracii a svobodě, kterou si tento národ vybojoval v obou světových válkách a v období komunistické totality.

Autoři tvrdí, že neumí zastavit migraci, apelují však na to, aby se lidé snažili běžencům pomoci a zachovávali humanistické postoje, třebaže nelze vyloučit, že s uprchlíky přicházejí do Evropy i nepřátelé a zločinci.

Prověřovat migranty je sice složité, ale možné, míní. Apelují proto na představitele EU, aby jednali rychle a s úctou k lidskému životu. Politici by podle výzvy neměli Česko izolovat, ale hledat účinné řešení uprchlické krize a čelit hrozbám teroristických útoků. Nemají také zavírat oči před anexí cizích území a jiným porušováním mezinárodního práva. Výzva varuje rovněž před ruským nacionalismem, propagandou a znevažováním vítězství nad komunismem.

 

Česko společnost životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Horenský
Františku, já jsem výroky pana Neumanna dal do trochu jiné roviny, jestli jsi dobře četl. Jestli urazil starší generaci, tak to je velmi podlé. Za tím, že někteří lidé, které ty nenávidíš, měli zásluhy na proměně společnosti, to ty zde nechceš chápat. U tebe se zapsali jako nositelé zla, ty jsi zřejmě nikdy neposlouchal zahraniční vysílání, ty píšeš, že jsi nic nevěděl o Havlovi, samozřejmě jejich působení nebylo jen sametově sametové. Podsouváš mi většinou to, co s mým příspěvkem nemá nic společného, ty sis vybral pár jmen lidí, která mydlíš do zničení na každém příspěvku, ostatní kolem sebe nevidíš a že je něco nezdravého v podněcování lidí u nás k nenávisti, to ti jaksi uniká. Obdivuj si koho chceš, nadávej na koho chceš ale v něčem buď objektivní a dost dobře se dívej co se děje. Ti co na to upozorňují, to nejsou žádní příslušníci tvé oblíbené pražské kavárny, to jsou lidé s rozhledem a zkušenostmi, ty redakci i60 řadíš mezi své odpůrce, když otiskli tuto správnou Adventní výzvu?
František MENDLÍK
Vážená paní Rypáčková.Ten utahák červené barvy na krku jsme nosili jenom při slavnostních příležitostech. Jakožto Foglarovci se mi to nelíbilo. Ale měli jsme zájmové kroužky, nic nám nebránilo vyžívat se sportovně. Prostě naše dětsví bylo šťastné. Teď mají děti na krku utaháky různých barev. Vozí večné světlo Kardinálovi a na táboře mají místo totemu polní oltář! A stejně jako jsme se nestali dítkami režimu my, nestanou se jimi ani ty dnešní děti. Budou mít totiž svůj vlastní rozum.
František MENDLÍK
Zdeno ty aby sis nepřisadil. Toleruješ hulvátství člověka, který posílá oponenty do děr. Sakra proč nečteš to co bylo ze začátku. A že mladí lidé jsou informováni o minulosti zcela neopbjektivně, že se za hrdiny třetího odboje vydávají vexláci a že za současný vývoj nepatří zásluhy Kocábovi a Halíkovi snad uznáš. A protože tě znám jako slušného a férového člověka , nemůžeš se zastat mladíka, který zesměšňuje nejen naši generaci, ale i vlastní rodiče! Ty vidíš otlemené ksichty na shromáždění na podporu Zemana a nevidíš blbce s červenými kartami a vrhače vajec!
Zdeněk Horenský
Dovolím si jen opravit pana Neumanna. Zdaleko se to netýká jen starší generace, v tom se hluboce mýlí, s extrémními názory bohužel vystupují lidé mnohem a mnohem mladší, nejvíce tak odhadem středního věku. Lidé starší generace již mají dost negativních zkušeností, aby se do takového marastu fašistického nechali zatáhnout. Už jen pro svou rozvážnost. Ale jako ve všem, vyjímky potvrzují pravidlo.
Zdeněk Horenský
To máte těžké, někomu jména Ivan Medek, Pavel Tigrid, Zdeněk Mastník a mnoho podobných v zahraničí a mnoho známých i méně známých lidí u nás nic neříká. A pojem lidská svoboda už vůbec ne. A tito pro ni udělali maximum a jim můžeme být vděčni. Ne poskokům a přisluhovačům KSČ.
Zdeněk Horenský
Na vlastní kůži jsem v šestnácti letech 21.8.1969 zažil zfanatizované prosovětské lidové milice, jak do klidných demonstrantů řezalo hlava nehlava a střílelo ostrýma. Čí zájmy tehdy ti darebáci hájili? Lidu ČSSR? Ano, vyzbrojme ty tzv. vlastence a máme se na co těšit. Nacionalismus způsobil i po válce nemálo neštěstí, někomu je asi líto, že naší zemi se to jaksi naštěstí vyhýbalo.
Zdeněk Horenský
S adventní výzvou plně souhlasím, stejně jako s málo názory zde. S panem Horáčkem, Neumannem, paní Pivcovou. Kdo se dobře díval do tváří těch řváčů 17. listopadu, musel vidět tu jejich zarputilost a nebylo to nic jiného než počátky zfanatizovaného a zfašizovaného davu. Taková nebezpečí byť podporovaná prezidentem nelze tolerovat. Z historie víme, jak to dopadlo. A jestli to někdo zaměňuje za vlastenectví, pak k tomu není co dodat.
Hana Rypáčková
Vážím si Kolegia Paměti národa. Svoboda je velmi křehká. Duchovní život je potlačován konzumními návyky. To je můj názor.Jsem šťastná, že se má vnoučata mohou věnovat zálibám ve volném čase bez červeného utaháku na krku.
Alena Várošová
Já děkuji lidem na portálu,kteří to mají v hlavě srovnané a pochopila jsem,že příspěvky které tu napsali,předčí dvě vysoké školy.Není to o tom jakou kdo má a nemá školu,ale jak to má v hlavě v pořádku. Jsme češi a nejsme lidojedi. í kteřéí tou napsali
Alena Várošová
Já děkuji lidem na portálu,kteří to mají v hlavě srovnané a pochopila jsem,že příspěvky které tu napsali,předčí dvě vysoké školy.Není to o tom jakou kdo má a nemá školu,ale jak to má v hlavě v pořádku. Jsme češi a nejsme lidojedi. í kteřéí tou napsali

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...