Myslete na budoucnost svých potomků

Myslete na budoucnost svých potomků

4. 12. 2015

Pamatujete si ještě na ten kolotoč zařizování, který předcházel narození vašeho prvního miminka? Kočárek, postýlka, oblečky… a to je jenom začátek. Podle statistik totiž výchova českého dítěte stojí průměrně 2,7 milionu korun. Jak se na to připravit?

Zajistit budoucnost není složité

Odhady ukazují, že finanční náročnost výchovy roste s postupem času. To však také znamená, že se na ni můžete předem připravit. V zahraničí je naprosto běžnou praxí, že rodiče nebo prarodiče svým dětem zakládají spoření už při narození. Jedná se vlastně o formu jakéhosi racionálního návyku – spolu se zdravotním pojištěním je potřeba myslet také na finanční nezávislost.

U nás je mimořádně výhodná forma stavebního spoření, která má štědrou státní podporu a na rozdíl od některých investičních nástrojů je extrémně stabilní, takže se o peníze svých dětí nemusíte bát. Peníze samozřejmě můžete použít i na jiné účely, ale je důležité mít rezervu, která případně mladému člověku výrazně usnadní start do života.

Co všechno bude potřebovat?

Podle Martiny Válkové, finanční specialistky Českomoravské stavební spořitelny, je u nás takto zodpovědná pouze asi čtvrtina maminek. „Většina lidí u nás bohužel stále ještě předpokládá, že se vše tak nějak vyřeší samo a o zbytek se postará stát. To už ale dávno není pravda. Zdraví, vzdělání, vlastní bydlení – to vše přispívá k lepšímu životu a to vše stojí peníze. Rodiče by každopádně měli počítat s tím, že tento trend se bude do budoucna rozhodně posilovat,“ vysvětluje Válková.

Pokud tedy chcete, aby vaše dítě nebo vnouče startovalo do života z předních příček, zkuste na jeho budoucnost myslet už dnes. A ne jenom myslet – důležité je především jednat.

 

Nezapomeňte:

* Na finanční zabezpečení svých dětí nebo vnoučat myslete včas. Čím dříve začnete, tím jednodušší to bude.
* Jako dlouhodobý produkt je mimořádně výhodné stavební spoření. Je spolehlivé a dotované státem.

 

Další podrobnosti najdete na www.cmss.cz

děti peníze stavební spoření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Znám osobně pana finanč.ombudsmana ČR. Vydal zajímavou knihu a měla jsem tu čest v části knihy "vypomoci". Jako poděkování jsem knihu dostala = bude užitečným dárkem pro rodiny dětí, zejm.pro 4 dorůstající vnoučata (ať si to všichni půjčují). Napíši článek do "í"čka - teď jsou však slova "roztoulaná".
Hana Rypáčková
Také jsme dětem dali jen vzdělání a případně je podpořili , když začínali a my ještě pracovali. Pojištění svých dětí a spoření na jejich studia si zařizují sami. Jsme rádi, že jsme soběstační. Také bych neklikla na první nabídku.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dětem jsem nespořila - nebylo z čeho. Řádně vystudovali, nastoupili do dobrých zaměstnání a spořili si sami. Pokud peníze nestačily, našli si přivýdělky a plnili své cíle. Zda nyní spoří svým dětem=mým vnoučatům nevím, ode mne nic nechtějí. Také vnoučata umějí "přiložit ruku k dílu", přivydělat si. A určitě je rozumné, nenaletět na propagaci té které spořitelny = vše řádně prověřit !
Jiří Libánský
Určitě je dobré spořit dětem. Ale člověk by neměl kliknout na první odkaz pojišťovny, ale porovnat si nabídku více pojišťoven. I když to vypadá, že se třeba výhodnost spoření liší jen málo, tím, že se většinou spoří po mnoho let, ve finále to může být hodně velký rozdíl. Tak jen se neukvapit.
Naděžda Špásová
Nevím, co tím chtěl básník říct. Copak nám někdo zařizoval budoucnost? V 18 nás vykopli a starejte se. Nevidím důvod, proč bychom to měli dělat u svých dětí. Jediné, co děláme je, že platíme vnučce pojištění a Stavební spoření. A je ve hvězdách, co si za to v budoucnu bude moct koupit.
Dagmar Bartušková
Tak tohle jde mimo mě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.