Už je to jisté, lidé dostanou k penzím jednorázově přidáno 1200 korun
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Už je to jisté, lidé dostanou k penzím jednorázově přidáno 1200 korun

10. 12. 2015

Důchodci dostanou v únoru k penzím jednorázově 1200 korun navíc. Příspěvek má částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci důchodů v příštím roce. Penze se ze zákona mají zvýšit kvůli nízké inflaci 0,3 procenta jen o 40 korun měsíčně. Poskytnutí kompenzačního příspěvku schválil Senát, nyní jej dostane k formálnímu posouzení prezident.

Vláda chtěla původně poslat penzistům jednorázově 600 korun ještě před Vánocemi. Prosincový termín padl potom, co opozice zablokovala ve Sněmovně schválení normy zrychleně v úvodním kole. Koalice pak přišla s návrhem na výplatu zvýšenou o tři stokoruny v únoru, nyní bude o další tři stokoruny vyšší.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je však letos nízká.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7000. Průměrný důchod na konci loňska činil 11 075 korun, letos na konci prvního pololetí 11 316 korun.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Je to k smíchu nebo k pláči?! Tím nás krmí, že nám je každá kačka dobrá, bohužel!!!
Soňa Prachfeldová
Ale zase byli chvíli důchodci populární, jak se jich ptali : a co si za ty peníze pořídíte ? To bylo hodně trapné a ubohé, že se ti moderátoři nestydí, že se nejdou zeptat politiků a co si pořídíte za vaše navyšování ? Jenže tam se nejedná o jednorázový příspěvek a nechtějí brojit proti svým chlebodárcům že .
Blanka Hlobilová
Sice mi do důchodu chybí ještě 16 měsíců, ale souhlasím s paní Janou. Možná to bude tím, že jsme ze stejného města ☺
Ladislav Vesecký
140 Kč měsíčně, děleno 30 dní = 3.66 Kč No, nevemte tu závratnou sumu.
Marcela Broumová
Vadí mi ta spousta besed a prohlášení, jakoby to byla nejdůležitější zpráva roku. Na i60 tato zpráva patří.
Jana Slavíková
To si samozřejmě uvědomuj, že nadprůměrný se stane podprůměrným, ale jen těžko to vyřeším naštvanými příspěvky na seniorském webu nebo odmítáním urážlivých částek.
ivana kosťunová
Mě se líbí ten příměr s kuřetem, který použila paní Jakubcová. Zhruba 70 % důchodců má důchod pod tímto průměrem. Jsou to většinou lidé kolem 80 let. Já také nemám nouzi, protože firma mi zatím funguje, ale za 20 let bude vše jinak. Jde o princip. Lidé, kteří celý život poctivě pracovali a odváděli peníze do systému, by neměli žít na hranici chudoby, když už se o sebe nebudou moci postarat. Paní Slavíková, ten váš důchod, který je teď průměrný se při tomhle způsobu valorizace časem stane taky podprůměrným.
Naděžda Špásová
Já pořád říkám, že sociální politika tohoto státu nestojí za nic. Je to sice lepší, než pár facek, ale je to opět výsměch důchodcům.
Jana Slavíková
Mě těch únorových 1200 ani měsíčních 40 kaček nenas...., dokonce ani neurazí, natož abych je odmítala. Mám důchod o kousek nad průměrem a držím se rčení, že každá koruna dobrá. Těch 1200 mi uhradí dva dny z týdenního pobytu v Chorvatsku.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jarmilo - pro r.2016 je toto možné ( uvedla jsem to jako "obraznou valorizaci" r. 2016. Rok 2017 "nechávám koňovi"- ten má větší hlavu - a jak to bude ? ... se uvidí

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...